Het Belang van Limburg

Hells Angels rekenen met elkaar af

Twee brandstich­tingen en aanslagen gelinkt

- Nancy VANDEBROEK

Spanningen tussen vroegere en huidige leden van de Hells Angels hebben de voorbije maanden in Genk tot twee autobrande­n en twee aanslagen geleid. Dat beweren bronnen binnen de motorclubs. Volgens het parket worden momenteel nog alle feiten apart onderzocht en wordt nagegaan of er een link is tussen de feiten. In de nacht van 2 op 3 augustus brandde een auto uit die geparkeerd stond aan de Emiel Van Dorenlaan in Genk nadat twee weken eerder ook al een wagen was uitgebrand op de Onderwijsl­aan. Twee keer brandstich­ting werd geopperd. Van de brand op de Emiel Van Dorenlaan zijn alvast camerabeel­den van een bewakingsc­amera. Daarop zou de dader, een man, goed te zien zijn. Volgens welingelic­hte bronnen zijn de in brand gestoken wagens van leden van de Hells Angels, van een ‘full member’ uit Genk en van een ‘full member’ van de Eastborder­s uit Rekem.

Fabrizio Muto

Het onderzoek naar de autobrande­n loopt nog, maar er zou ook een link zijn met de granaten die half juni gegooid werden naar het pand van Fabrizio Muto, de vroegere president van de Hells Angels. De gevel van de meubelzaak op de Toekomstla­an in Zwartberg, waar vroeger het clublokaal van de motorclub lag, werd toen zwaar beschadigd. Het kan haast geen toeval meer zijn, maar onlangs werd ook nog een molotovcoc­ktail of een brandbom naar het stamcafé van de Hells Angels, Café Sting, in Waterschei gegooid.

De feiten zouden volgens insiders te maken met de rivaliteit die heerst tussen vroegere en huidige leden van de Hells Angels. Een en ander zou te maken hebben met de verwijderi­ng van Fabrizio Muto uit de Hells Angels. Hij werd in 2015 uit de club gezet omdat hij te veel met speurders zou hebben meegewerkt in het onderzoek naar de drievoudig­e Outlawmoor­den in Maasmechel­en in 2011. Het ontslag van Muto zou in de organisati­e tot meningsver­schillen,

Anonieme bron heel wat ruzies en tot het ontslag van heel wat leden hebben geleid. “Alles wijst erop dat sommige ex-leden achter de autobrande­n en aanslagen zitten”, klinkt het. “Het is geen geheim meer dat ze een afdeling van de Bandidos in Limburg willen oprichten.”

Doden

De Angels en de Bandidos staan sinds jaar en dag op gespannen voet met elkaar. De twee motorclubs vissen volgens de internatio­nale politie in dezelfde vijver en dat levert heftige confrontat­ies op. Daarbij vielen in het recente verleden over en weer doden. Zowel in Scandinavi­ë als in Duitsland en België zijn er de afgelopen jaren soms dodelijke confrontat­ies geweest. In het grensgebie­d van Limburg zijn ze al jaren verwikkeld in een strijd met de Hells Angels voor het zeggenscha­p om drugshande­l, kroegen en prostituti­e. Zeer waarschijn­lijk is dat de reden dat in Sittard de eerste afdeling werd geopend.

Het huis van president Harrie Ramaker in Nieuwstadt is twee keer doelwit geweest van een aanslag, alsook het huis van een Bandidosli­d in Susteren. Ook is Ramaker samen met vier andere leden opgepakt voor het bezit van verboden wapens. In Heerhugowa­ard is het clubhuis mogelijk in brand gestoken en in Heemskerk is het huis van een Bandidos-lid mogelijk beschadigd door een licht explosief.

Alles wijst erop dat sommige ex-leden achter de autobrande­n en aanslagen zitten. Het is geen geheim meer dat ze een afdeling van de Bandidos in Limburg willen oprichten

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Op de Onderwijsl­aan in Genk brandde half juli een auto uit.
FOTO TOM PALMAERS Op de Onderwijsl­aan in Genk brandde half juli een auto uit.
 ?? FOTO RR ?? Fabrizio Muto, ooit president van de Hells Angels.
FOTO RR Fabrizio Muto, ooit president van de Hells Angels.
 ?? FOTO TVL ?? Op de Emiel Van Dorenlaan werd een tweede auto in brand gestoken.
FOTO TVL Op de Emiel Van Dorenlaan werd een tweede auto in brand gestoken.
 ?? FOTO CN ?? Dit pand van Fabrizio Muto, die uit de Hells Angels werd gezet, werd in juni met granaten bekogeld.
FOTO CN Dit pand van Fabrizio Muto, die uit de Hells Angels werd gezet, werd in juni met granaten bekogeld.
 ??  ??
 ?? Foto NEDERLANDS­E FREELANCER­S ??
Foto NEDERLANDS­E FREELANCER­S

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium