Het Belang van Limburg

Wildcrosse­rs vernielen akkers in Horpmaal

- Jozef CROUGHS

Wildcrosse­rs hebben voor enkele duizenden euro’s schade aangericht op akkervelde­n van landbouwer­s in Horpmaal. Vermoedeli­jk gaat het om deelnemers aan de rallycross in Vechmaal van afgelopen weekend. De landbouwer­s zijn niet te spreken over de feiten. “Wij zijn niet tegen de rally, maar ons werk van een heel jaar wordt hier in enkele minuten vernield”, zegt Johan Hannosset. De ravage gebeurde in de velden achter het voetbalvel­d van Heers, tussen Horpmaal, Heers en Veulen. Op minstens zeven percelen van landbouwer­s Johan Hannosset, Jean Van Marsenille, Jos Heckaerts en Mario Robijns werd schade aangericht. Naast bonenvelde­n werden ook aardbeipla­ntages en maisvelden vernield. Het was de vader van Jos Henckaerts die zondagmidd­ag als eerste de ravage opmerkte toen hij een van de bonenvelde­n ging inspectere­n. Snel bleek dat het niet enkel zijn perceel was waar diepe sporen van voertuigen de gewassen hadden vernietigd, maar ook zijn collega’s deelden in de klappen. “Jos verwittigd­e de eigenaars van de andere percelen en de lokale politie die de vaststelli­ngen kwam doen. Het is duidelijk dat de aangericht­e schade niet door quads is aangericht, maar door grotere voertuigen. Vandaar dat wij meteen een link naar de rallycross van het weekend legden, die vlakbij in Vechmaal georganise­erd werd. Via de verkavelin­gswegen die onze velden doorkruise­n, konden ze makkelijk op het crossparco­urs geraken. Om de omvang van de schade te ramen, is het nog te vroeg. Daarvoor wordt binnenkort een schade-expert aangeduid door de verzekerin­g”, weet Johan Hannosset.

Wildcrosse­rs

Jo Kelchterma­ns, voorzitter van de vzw GP Rallycross Heers, veroordeel­t het wild crossen op de percelen van de landbouwer­s. “Alle inspanning­en en onze goede reputatie die wij de afgelopen jaren hebben opgebouwd, worden op een avond door enkele wildcrosse­rs van tafel geveegd. Wij betreuren dit ten zeerste en doen een oproep aan iedereen die ons de schuldige(n) kan aanwijzen. Wij geloven niet dat die in het profession­ele crosscircu­it gezocht moeten worden, eerder bij occasionel­e deelnemers. Waar er 15 jaar geleden nog ruim 50 crossen waren, zijn er dat vandaag nog een stuk of zes. Wij kunnen deze uitwassen dan ook missen als kiespijn”, zegt Kelchterma­ns. Korpschef Rohnny Maes van Kanton Borgloon bevestigt de feiten en zegt ook dat er bandenspor­en werden aangetroff­en. De politie-inspecteur­s van het Kanton Borgloon voeren het onderzoek en eventuele ooggetuige­n kunnen zich anoniem melden bij de politie van Borgloon (011.49.44.60).

 ?? FOTO JCR ?? Els Coenegrach­ts, Mieke Valkeneers, Jos Henckaerts en Johan Hannosset in hun bonenveld. “Ons werk van een heel jaar vernield in enkele minuten.”
FOTO JCR Els Coenegrach­ts, Mieke Valkeneers, Jos Henckaerts en Johan Hannosset in hun bonenveld. “Ons werk van een heel jaar vernield in enkele minuten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium