Het Belang van Limburg

“Jos Daerden noemt mij Jerommeke”

Gedaanten van doelman DANNY VUKOVIC

- Pieter VANLOMMEL

Met Danny Vukovic (32) haalde KRC Genk deze zomer een persoonlij­kheid in huis. Een beetje research over de nieuwe Australisc­he doelman bracht heel wat leuke weetjes aan het licht. Zo scoorde hij ooit een penalty,

1. De pechvogel

Het zal je maar overkomen: bij je debuut voor een nieuwe club meteen in de fout gaan. De terugspeel­bal van Sander Berge en de daaropvolg­ende goal van Standard zindert nog na bij Vukovic. “Dit was me nooit eerder overkomen”, schudt de Australiër het hoofd. “Het heeft nog lang door mijn hoofd gespookt. Met keeperstra­iner Guy Martens heb ik de beelden geanalysee­rd. Ik moest snel beslissen en achteraf gezien had ik die bal beter weg gebokst, ook al kostte mij dat een overtredin­g. Het spijtige is dat de mensen sneller onthouden als een doelman een fout maakt. Bon, ik heb de bladzijde omgeslagen. Als keeper moet je leren uit je fouten en dat heb ik gedaan.”

2. De ervaren rot

Vukovic is bij Genk de opvolger van zijn landgenoot Mathew Ryan. Met zijn 32 lentes kan hij niet alleen de rol van eerste doelman vervullen, maar ook het talentvoll­e keepersduo Jackers-Coucke bijsturen. “We zijn met drie goede keepers die elkaar scherp houden”, knikt Vukovic. “Ik zal in die rol van mentor groeien als ik hier wat langer ben. Eerst moet ik mijn draai nog vinden. De intensitei­t van de trainingen is enorm hoog, veel hoger dan in Australië. Maar ik voel dat ik elke dag beter word. Hoe fitter je bent, hoe beter je je kan concentrer­en. Deze workload zal van mij een betere doelman maken.”

3. De familieman

Het verhaal over Vukovic’ zoontje Harley (2) is gekend. Het jongetje leed aan een leverziekt­e en moest op zijn nog prille leeftijd een levertrans­plantatie ondergaan. Vukovic en zijn vrouw Kristy gingen door een moeilijke periode, maar het draaide uiteindeli­jk goed uit. “Nog minder dan een maand en Harley en Kristy zijn hier bij mij”, glundert de doelman. “Het valt niet mee zonder hen, maar het heeft ook voordelen. Nu kan ik thuis rusten en focussen op het voetbal. Bovendien zie ik ze elke dag via internet. De eerste twee levensjare­n van hielp hij een gewonde zeemeeuw van het veld, heeft hij het recordaant­al clean sheets in Australië en luidt zijn bijnaam The Rhino, de Neushoorn. Portret van de Genkse nummer één in tien gedaanten.

Danny VUKOVIC Harley waren moeilijk, maar sinds de operatie gaat het goed. Hij is nooit gezonder geweest.”

4. De dierenvrie­nd

Vukovic heeft ook een hart voor dieren. Dat bewees hij vorig seizoen toen hij het met Sydney FC opnam tegen Melbourne City in de finale van de FFA Cup. Een zeemeeuw werd geraakt door de bal en bleef op de grasmat liggen. Vukovic maande de ref aan het spel stil te leggen en droeg het beestje naar de zijlijn. “Ik heb er enorm veel positieve reacties op gekregen. We verloren de finale, maar de meeuw vloog nog voor het einde van de wedstrijd het stadion weer uit. Ik vond het mijn plicht om het beest in veiligheid te brengen. In Australië heb ik trouwens twee honden. Een pug cross beagle en een Franse bulldog. Ze zijn nu in goede handen bij vrienden en familie.”

5. De kok

De hobby’s van Vukovic? In mindere mate pokeren, maar vooral … koken. “Sinds donderdag heb ik mijn intrek genomen in een huis in Zutendaal. Daar ben ik blij om, want nu kan ik mij opnieuw uitleven in de keuken. Ik hou van koken. Huisbereid­e lasagne is mijn specialite­it. Maar Australiër­s zijn ook de beste in barbecues. Ik kan niet wachten om mijn Australisc­he vrienden eens uit te nodigen en hen wat lekkers voor te schotelen.”

6. De neushoorn

Wie al eens tegenover de Australiër heeft gezeten, kan er niet omheen. Vukovic is een blok beton, met armen als boomstamme­n. Het leverde hem bijnamen op als The Rock (de rots) en The Rhino (de neushoorn). “Bij mijn eerste club, Central Coast Mariners, werd ik Rhino genoemd en die bijnaam is blijven hangen. Jos Daerden noemt me hier Jerommeke. Ik heb moeten opzoeken wat hij daarmee bedoelde, maar nu weet ik het (lacht). Die lichaamsbo­uw heb ik van nature. Tot mijn zestiende was ik normaal gebouwd, maar daarna is er flink wat spiermassa bijgekomen.”

7. Het korte lontje

Flashback naar 24 februari 2008. In de finale van de Australisc­he beker tegen Perth Glory wordt de jonge Vukovic, doelman van Central Coast Mariners, uitgeslote­n. Tijdens het protest bij ref Mark Shield na een niet gefloten handsbal geeft Vukovic hem een tik op zijn hand. Resultaat: vijftien maanden schorsing en een boete van 10.000 dollar. “Vroeger was ik opvliegend”, knikt Vukovic. “Maar die schorsing was zwaar overdreven. Ik was jong en onbezonnen en de Australisc­he bond wilde een voorbeeld stellen. Terwijl ik geen intentie had om de ref pijn te doen. Dat is ook niet gebeurd. Het was meer een uiting van frustratie. Maar het zorgde er wel voor dat ik de Spelen in Peking moest missen. Erg zuur. Ik heb eruit geleerd, zoiets is mij daarna nooit meer overkomen.”

8. De Serviër

Zijn achternaam doet het al vermoeden: Vukovic’ roots liggen in de Balkan, meer bepaald Servië. Zijn ouders komen uit het Servische Novi Sad en stichtten een gezin in Australië. “De enige karakterei­genschap van een Serviër die bij mij past, is de passie om wedstrijde­n te winnen. Voor de rest voel ik me Australiër. Het is altijd mijn droom geweest om voor het Australisc­he elftal te spelen, dat land heeft me alles gegeven. Ik werd al meermaals geselectee­rd, maar wacht nog steeds op mijn eerste cap. Gemakkelij­k wordt dat niet, met concurrent­ie van Matt Ryan en Mitchell Langerak. Maar één van de redenen waarom ik bij Genk heb getekend, is dat de bondscoach niet om me heen kan als ik hier goed presteer.”

Nog minder dan een maand en dan landen zoontje Harley en vrouw Kristy in België. Met Harley gaat het goed sinds de operatie aan de lever. Hij is nooit gezonder geweest

9. De recordman

Danny Vukovic speelde twaalf seizoenen in de Australisc­he competitie. Met 278 matchen is hij de recordhoud­er van aantal gespeelde matchen in de A-League én heeft hij heeft het meeste clean sheets achter zijn naam, 84 om precies te zijn. “Niet slecht, hé?”, lacht Vuko-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium