Het Belang van Limburg

Ivan Leko wil kern van 29 afslanken naar 22

-

vic. “Vorig jaar hield ik 16 keer de nul in 28 matchen. Het zal moeilijk worden om dat bij Genk te evenaren. Hoewel ik onder de indruk ben van onze defensie. Het duo BrabecColl­ey is enorm sterk en achter hen staat er heel wat jong talent klaar. Ook onze backs en verdedigen­de middenveld­ers zijn indrukwekk­end. We hadden wat pech in de voorbije matchen, maar ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt.”

10. De scorende doelman

Jawel, u leest het goed. Op 13 februari 2011 trapte Vukovic een strafschop voor Wellington Phoenix tegen de touwen waardoor hij nu nog steeds de enige doelman in de A-League is die erin slaagde te scoren. “Aan dat doelpunt ging een verhaal vooraf ”, grinnikt hij. “Op het veld van Wellington stond altijd enorm veel wind. Op die manier belandde eerder dat seizoen eens een uittrap van mij tegen de dwarsligge­r aan de overkant. Sindsdien riepen de supporters altijd ‘Shoot! shoot!’ als ik mocht uittrappen. Toen we in blessureti­jd die strafschop kregen tegen North Queensland Fury, in onze laatste thuismatch van het seizoen, achtte ik mijn moment gekomen. Ik kreeg toestemmin­g van de trainer om te trappen en de bal ging in het dak van het doel binnen. De supporters werden helemaal gek!”(schatert) Met Tomas Pina (Deportivo Alaves) en Carlos Strandberg (Malmö FF) is Club Brugge weer af van twee overbodige spelers. Oef. De kern van 29 wordt stilletjes aan gereduceer­d naar 22 spelers en drie doelmannen: het ideale cijfer in het hoofd van Ivan Leko. Operatie ‘Afslanken’ loopt parallel met operatie ‘Nieuw Systeem’. Wie moet er nog uit? Club is volop bezig zijn kern en de bijhorende loonmassa stevig uit te dunnen. Het nam deze zomer al afscheid van dertien spelers: acht jongens werden er verkocht, vijf werden er uitgeleend (zie kader). Negen andere spelers werden ondertusse­n aangeworve­n. De trainees - de grootste talenten van de beloften - die vorig seizoen nog geregeld mochten meetrainen onder Michel Preud’homme, doen dat onder Leko niet.

Het zorgt ervoor dat Club momenteel aan 29 veldspeler­s zit. Al worden hier ook twee spelers bijgereken­d die niet langer meetrainen met de A-kern: Ricardo van Rhijn en de van Twente teruggekee­rde Dylan Seys, die net als de gewezen Ajacied andere oorden mag opzoeken. 27 veldspeler­s dus. Nieuwkomer­s Erhan Masovic en Riley McGree trainen wel mee met de

ZIJ MOETEN WEG

eerste ploeg, maar komen in eerste instantie alleen nog in aanmerking voor de beloften.

Nog 25. En dan zijn er nog de verwachte vertrekker­s: Ludovic Butelle - waardoor Leko het keeperstri­o Ethan Horvath-Guillaume Hubert-Jens Teunckens overhoudt - en het trio Bjorn Engels, Stefano Denswil en José Izquierdo. Voor die laatste komt er wel nog een vervanger. Ook een extra centrale verdediger is welkom als Engels en Denswil vertrekken.

Europa League een must

Dat brengt het totaal op drie doelmannen en 24 veldspeler­s. Het liefst filtert Leko hier nog een tweetal spelers uit, zeker als AEK Athene te sterk zou blijken in de laatste voorronde van de Europa League.

Hein Vanhaezebr­ouck omschreef het als volgt na de Europese uitschakel­ing van AA Gent tegen het nietige Altach: “In de competitie moet ik zes Belgen op het blad hebben. De Europa League bood ons de kans om wat meer buitenland­ers aan bod te laten komen. Nu zal ik hen vaker moeten ontgoochel­en.” Een extra reden waarom Leko en CEO Vincent Mannaert na de CL-uitschakel­ing tegen Basaksehir vertelden dat de groepsfase van de Europa League een must is. Voor de eer van de club, de financiële winsten en vooral de vrede binnen de nog steeds grote spelersgro­ep.

X

 ?? FOTO'S JEFFREY GAENS/INSTAGRAM/TWITTER ?? Danny Vukovic moet bij Genk harder trainen dan ooit. “Ik voel dat ik elke dag beter word”, aldus de Australiër.
FOTO'S JEFFREY GAENS/INSTAGRAM/TWITTER Danny Vukovic moet bij Genk harder trainen dan ooit. “Ik voel dat ik elke dag beter word”, aldus de Australiër.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium