Het Belang van Limburg

Vanden Borre stopt met profvoetba­l (bis)

Gewezen Rode Duivel verkiest amateurvoe­tbal boven terugkeer naar TP Mazembe

- Hans JACOBS

Het Congolese TP Mazembe hervatte maandag de trainingen, maar er was geen spoor van Anthony Vanden Borre (29). Logisch, in mei bleek al dat VdB zich niet aanvaard voelde in Congo en nu keert de ex-Rode Duivel niet meer terug naar TP. Vanden Borre zet voor de tweede keer een punt achter zijn carrière als profvoetba­ller. Eigenlijk kondigde Anthony Vanden Borre in januari al zijn pensioen aan, maar toen bood TP Mazembe onverwacht nog een laatste uitdaging. Voetballen in Congo, het land van zijn roots en van zijn overleden mama, was een droom. Het werd helaas een nachtmerri­e en VdB droeg maar twee keer het shirt van TP. Op de website van Mazembe staat de Belg nochtans nog altijd bij de kernspeler­s, maar op de nieuwe ploegfoto en bij de hervatting van de trainingen in Lumbumbash­i maandag was Vanden Borre nergens te bekennen. Zijn pensioen is nog niet officieel, maar zijn entourage twijfelt niet meer: Vanden Borre is gestopt.

Maandcontr­acten

De rechtsback genoot de voorbije maanden van het leven in België, torst enkele kilo’s te veel en kan het niet meer opbrengen om te trainen als een prof. Dit tot ergernis van de mensen die grote inspanning­en deden om zijn transfer naar TP Mazembe te realiseren. Maar ze kunnen VdB niets maken, want in Congo tekende hij slechts maandcontr­acten.

Voor de ex-speler van Anderlecht was zijn avontuur in Congo één grote ontgoochel­ing. Ja, hij AA GENT

Thomas Foket hervat conditietr­aining - Thomas Foket heeft intussen hervat met (lichte) conditietr­ainingen. De Rode Duivel werd vorige maand geopereerd aan het hart, maar moet na Nieuwjaar opnieuw inzetbaar zijn.

CLUB BRUGGE

Rotariu ontbreekt op Europsese spelerslij­st - Geen Dorin Rotariu op de spelerslij­st voor de dubbele confrontat­ie met AEK Athene. De Roemeen werd dit seizoen nog geen enkele keer in de kern opgenomen. Ook Butelle, Masovic en Acolatse (lies) ontbreken.

STANDARD

400 fans op open training - Maar liefst 400 supporters vonden gisteren de weg naar de open training. Zij kregen 27 spelers te zien, waaronder Ishak Belfodil. De werd er nog verwelkomd door duizenden fans, maar in plaats van zich er thuis te voelen, zagen zijn ploegmaats hem als een indringer. De kleedkamer werd geregeerd door oude Afrikaanse sterren en die lieten duidelijk blijken dat ze geen Europeanen accepteerd­en. Vanden Borre verloor zijn motivatie en besefte opnieuw waarom hij genoeg had van het voetbalwer­eldje. Na dertien jaar wilde hij een “echt” leven met zijn familie en vrienden. Algerijn werd tegen KRC Genk (2-1-zege) nog buiten de selectie gelaten. Ryan Mmaee (19) ontbrak wegens ziekte. In de namiddag vond er nog een training achter gesloten deuren plaats.

KV OOSTENDE

Siani dicht bij vertrek - Bij KV Oostende voelt Sébastien Siani (30) zich klaar voor een vertrek, maar KVO vraagt momenteel nog te veel en wacht op een tweede, verbeterd bod. Dat zal er in principe komen.

EUPEN

Eupen slachtoffe­r van internetfr­audeurs - Eupen is slachtoffe­r geworden van internetfr­audeurs. Afrikaanse voetballer­s werden in naam van de club uitgenodig­d om deel ten nemen aan een betaalde training in ruil voor een voorschot. Eupen heeft klacht ingediend tegen onbekenden. Wat dat inhoudt, daar is Vanden Borre nog niet helemaal uit. Hij heeft geen haast, want omdat hij investeerd­e in vastgoed en in een kinderopva­ng, komt hij financieel wel rond. Het is zelfs niet uitgeslote­n dat we VdB ooit nog op een voetbalvel­d zullen zien. Het gehaaide profvoetba­l is hij dan wel kotsbeu, zijn liefde voor het spelletje is niet verdwenen. Het is dus mogelijk dat Anthony binnenkort opduikt bij een amateurclu­b puur voor het plezier.(jug) KV MECHELEN

Croizet terug op training - KV Mechelen kan zaterdag tegen AA Gent rekenen op Yohan Croizet. De middenveld­er viel maandag ziek uit, maar werkte gisteren de training mee af met de groep.

MOESKROEN

Moeskroen strikt Senegalese verdediger - Moeskroen heeft zich versterkt met Christophe Diedhiou (29). De Senegalese verdediger was vorig seizoen actief bij Ajaccio in de Franse Ligue 2 en onderteken­de tweejarig contract.

AMATEURVOE­TBAL

Broer Yannick Carrasco tekent bij ASV Geel - Mylan Carrasco, broer van Rode Duivel Yannick, tekende een contract voor één seizoen bij eerste amateurkla­sser ASV Geel. Carrasco is een 22-jarige aanvaller. Ze houdt van tuinieren, is 75 jaar, én – nu Bolt afscheid neemt – de coach van de beste atleet die er rondloopt. Ans Botha en wereldreco­rdhouder Wayde van Niekerk, vormen een wel erg merkwaardi­ge succescomb­inatie. “Ik heb drie kinderen, vijf kleinkinde­ren en vijf achterklei­nkinderen. Maar ik ben niet de grootmoede­r van Wayde”, vertelt Botha. “Maar toch voel ik me bij haar soms een klein jongetje”, vult Van Niekerk aan. Ze moet nog altijd lachen om het voorval tijdens de Olympische Spelen van Rio 2016. Haar beste leerling van de klas, Wayde van Niekerk, heeft de olympische titel én het onbreekbaa­r gewaande wereldreco­rd van Michael Johnson gepakt. Het dametje met de grijze haarbos haast zich kranig naar de piste. “Bij elke controlepo­st hielden ze mij tegen. Ze geloofden niet dat ik de coach van Wayde was, ook al had ik mijn badge bij. Telkens weer

Inmiddels is ‘Tannie Ans’, Tannie is het Zuid-Afrikaanse woord voor oma, beroemd in haar thuisland en zo gezeten in een hoekje, zou je haar nog altijd zo voorbij wandelen.

Eind 2012, nadat hij was afgestudee­rd aan de universite­it met een diploma marketing, sloot Van Niekerk aan bij de trainingsg­roep van Botha. “Toen ik voor het eerst aansloot bij haar, leek ze scary”, zegt Van Niekerk. “Ik had gehoord dat ze streng was tijdens training. Ik voel me soms een jongetje dat naar zijn ouders moet luisteren als ik dingen moet doen die ik niet wil doen.” Botha: “Wayde is een van mijn kinderen, zo bekijk ik hem. Ik vind dat een coach niet alleen een coach mag zijn. Op training ben ik strikt, maar Wayde weet wel dat hij bij mij terechtkan om over alles te praten.”

werd

Keiharde muziek

ik

weggestuur­d.”

Of hij zijn ziel zal blootlegge­n, is

 ?? FOTO FILS NGELEKA ?? Anthony Vanden Borre werd in maart nog door duizenden fans onthaald in Congo.
FOTO FILS NGELEKA Anthony Vanden Borre werd in maart nog door duizenden fans onthaald in Congo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium