Het Belang van Limburg

“Je mag niet wuiven of knipogen”

Lien geeft spreekbeur­t op school over Maria

- Caroline VANDENREYT/Dirk JACOBS

“Mijn vrienden op school waren wel verrast, maar ze komen zeker kijken. Eentje heeft zelfs een megafoon gekocht om mijn naam te roepen”, vertelt Lien Leenaers (13), de jongste Maria in de ommegangen. Helemaal overtuigd is ze, om dit te doen. Haar spreekbeur­t op school ging zelfs over de Virga Jesse. Mama Yolanda gaat ook mee, papa Kris kan het risico niet lopen want hij kan als militair elk moment opgeroepen worden om Brussel te bewaken. “Maar als hij er is, komt papa zeker kijken.” “Toen ik zes jaar was, ben ik de eerste keer meegegaan met de ommegangen. Met de groep van Kuringen-Heide, samen met mijn mama”, vertelt Lien Leenaers (13). “Heel leuk. Maar ik durfde niet echt opkijken met al dat volk langs de kant. Omdat er zoveel mensen naar je staan te kijken...” Dit keer gaan er dat nochtans nog veel meer zijn, want Lien mag zichzelf in de editie 2017 één van de hoofdfigur­en noemen: de jongste Virga Jesse. “Meteen na die eerste ommegang zei ik al tegen mama dat ik het opnieuw wilde doen. En ik ben er over blijven zagen (lacht).”

Ik was zes jaar tijdens mijn eerste ommegang. Ik durfde niet opkijken maar ik vond het zo leuk dat ik dit opnieuw wilde doen

Opgepikt

Bij de eerste bijeenkoms­t van de groep Kuringen liet ze half lachend, half ernstig tegen mama vallen dat ze misschien dit keer wel Maria wilde zijn. “Waarop mama dan, zonder dat ik het wist, contact heeft opgenomen met de voorzitste­r: als ze nog iemand zochten als Virga Jesse... Ze had er niets van verteld en opeens kwamen ze mij met de auto ophalen om te inspectere­n of ik wel geschikt was. Zo’n verrassing toen ze daar aan de deur stonden. Het comité wilde vooral zien of ik wel oud genoeg leek, de regisseur zocht aanvankeli­jk een meisje van zestien jaar. Maar ik bleek groot genoeg. Ik was echt zo blij toen ze me vertelden dat ik het mocht zijn.”

Knipoog

Sinds vorig najaar weet ze het en kregen ook de vriendinne­n op school - Kindsheid Jesu aan de Kempische Steenweg - de blijde boodschap te horen. “Ze vonden het in het begin wel raar, ja. De meeste jongens en meisjes

Lien Leenaers van mijn leeftijd zijn niet meer zo gelovig. Maar mijn vriendinne­n vinden het speciaal en willen zeker komen kijken. Ze hebben nu al aangekondi­gd dat ze gaan wuiven en roepen. Zelfs met de megafoon.”

Niet dat Lien ook maar een knipoogje terug mag doen. “Daar zijn ze bij de organisati­e heel streng in, ik mag niet uit mijn rol vallen: ik mag niet wuiven, niets terugzegge­n of roepen, ook niet knikken. Of je wordt uit de ommegang gezet, hebben ze ons gezegd. Ook niet naar mijn vriend Siebe die langs het parcours gaat staan. Maar hij is heel trots wel.”

Eigen beslissing

Dat geldt trouwens ook voor mama Yolanda en papa Kris. Yolanda Pulinx: “We hebben haar nooit gepusht, het was haar eigen beslissing om mee te doen met de Virga Jessefeest­en. Ik bewonder ook heel erg dat ze op die leeftijd er zo rechtuit voor durft uitkomen. Dat heeft de leerkracht godsdienst trouwens ook gezegd. Ik was aanvankeli­jk overtuigd dat ze nog te jong was als Virga Jesse, maar het comité zag het absoluut zitten.” “Zelf ga ik ook opnieuw mee, het is toch elke keer weer heel speciaal. Het zal in de familie zitten. We hadden een tante nonneke en die kwam om de zeven jaar altijd kijken. Ach, het enige wat echt kan fout lopen, is het weer. Maar nu moeten we al naar Genk om eieren naar de Clarissen te brengen om geen regen te hebben...”, vertelt Yolanda.

Het feit dat mama in dezelfde groep van Kuringen opstapt, is sowieso een geruststel­ling. De tekst moet Lien nog een beetje blokken. Niet dat daarmee de hele vakantie eraan is: “Ik ga met mijn oudere broer (22) tussendoor nog een weekendje naar Warschau. Zijn cadeautje voor mijn plechtige communie.”

Op 19 augustus zijn ze terug, één dag later is de city tripper opnieuw Maria. “Dat wordt vroeg gaan slapen op vakantie...”

Duiken

Geëngageer­d is de tiener in elk geval: een dikke vijf jaar is Lien ook lid van het jeugd-Rode Kruis van Kuringen. En als er dan nog vrije tijd overblijft, is het duiken. “In de put van Ekeren, in Holland, op de Kaapverdis­che Eilanden in november.” Bekend begint ze nu al te worden, na de eerste repetities. “Ik hoor mensen al regelmatig achter me zeggen: dat is de Virga Jesse...” Gaat ze dit keer wel durven opkijken? “Dat lukt wel, ja. Maar het wordt echt spannend. (lacht).”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Lien Leenaers: “Ze zijn me eerst komen inspectere­n, of ik er wel oud genoeg uitzag.”
FOTO SERGE MINTEN Lien Leenaers: “Ze zijn me eerst komen inspectere­n, of ik er wel oud genoeg uitzag.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium