Het Belang van Limburg

“Tijdelijk gehuwd met Virga Jesse”

Gilbert Govaerts ontwerpt al acht edities wagens

- Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

Zeven jaar was Gilbert Govaerts toen hij de eerste keer meestapte in de ommegang. Zevenenzev­entig is hij nu en dit wordt zijn laatste editie. Zegt de ontwerper van alle wagens van de Virga Jesse, de drijvende kracht achter een handvol rotten en al jarenlang (mét eeuwige sigaar) vaste waarde in het Virga Jessecomit­é. Tijd om te stoppen, vindt de Hasselaar. Zoals hij dat ook vorige keer overtuigd meldde. “En veertien jaar geleden...”, lacht Govaerts, ongetwijfe­ld opnieuw één van de mannen achter de feesten van 2024. “Mijn vrouw zegt altijd dat ik tijdelijk getrouwd ben met de Virga Jesse.” “Ik was een jonge page, die eerste keer in 1947. Met de groep van Runkst, toen de betere coté van Hasselt. Wij waren de hoofdstad, Hasselt was de voorstad”, grinnikt Gilbert Govaerts. Met deze editie van de Virga Jessefeest­en heeft de 77jarige Hasseltse architect intussen acht keer mee de schouders gezet onder de ommegangen. “Dat is eigenlijk toevallig begonnen. De vrouw van de huisarts was in die tijd Guido en Annemarie samen (het koppel dat instaat voor de ommegangen, als voorzitter en regisseur, nvdr). Zij zorgde voor de inhoud, de regie, de praktische regelingen,... Maar ze zocht nog een wagen waarop het kindje Jezus kon komen. De deken wist dat ik nogal handig was en tipte mij aan haar. Dat was mijn eerste wagen: we hebben een boomstam genomen en daarin werd kindje Jezus gezet.”

Heel modern voor die tijd. “Zoals de wagen met de deksels van platenspel­ers die ze hier bij de Philips maakten. Voor de groep van Maria Lichtmis. Zoiets hadden ze ook nog nooit gezien. Die eerste keer heb ik aan een wagen of zes gewerkt, vandaag zijn ze al jaren allemaal van mijn hand. Ik mag er al mijn creativite­it op loslaten, een voorbeeld heb ik nooit gehad.”

Draaien

Wel opvallend: sinds die allereerst­e keer heeft Govaerts nooit meer een ommegang van de VJfeesten gezien. Behalve hier en daar een hoek en een kantje. “Ik ben er bij als de wagens hier aan de loods vertrekken en blijf staan tot ze veilig terug zijn. Onderweg probeer ik wel even een overzicht mee te pikken, op een plek waar ze iets moeilijker kunnen draaien. Dan zie ik meteen ook of het goed lukt.”

Lekstok

Dit wordt de laatste keer dat hij de wagens heeft ontworpen, klinkt Gilbert. Of dat ook zo zal zijn, laten we in het midden. Een favoriet in die ‘laatste’? “Ja, de lekstok. De groep van Kerstmis. Telkens probeer ik iets nieuws toe te voegen. Vorige keer was dat muziek, nu is het verlichtin­g. Met die staven en cirkels op de wagen lijkt het in mijn ogen op een lolly. Ik wilde vooral de toeschouwe­rs duidelijk maken dat dit de geboorte van Christus voorstelt. Maria die haar zoon aan de bevolking toont. Afgelopen editie had niet iedereen dat door. Daarom zijn er nu kerstbomen aan de wagen toegevoegd. Niemand die zich nu nog gaat vergissen.”

Nachtmerri­e

Gilbert Govaerts

De laatste weken voor de ommegangen slaap ik slecht. Ik droom van alles wat kan misgaan, terwijl er ooit hooguit twee platte banden zijn geweest

Slapen heeft hij de voorbije weken beduidend minder gedaan. Met hier en daar een nachtmerri­e over alles wat er maar fout kan gaan. “Terwijl er nog nooit echt iets is misgelopen. Op twee platte banden na. En uiteraard het weer dat roet in het eten heeft gestuurd. Maar toch, een paar nachten geleden droomde ik nog dat de wagen met Jezus nooit uit de loods zou raken. Drie meter hoog is die in totaal. Het is gelukt, hoor. Maar de droom was heel realistisc­h (lacht). Het is toch elke keer spannend: wat gaan de mensen ervan vinden, hoe gaat het bevallen?”

Minderbroe­ders

Eén wagen minder heeft hij dit jaar moeten ontwerpen. “In de plaats is er een draagstoel geko- men. Destijds ben ik het geweest die de Virga Jesse op een wagen heeft gezet: voordien werd ze door de minderbroe­ders gedragen. Maar ja, die waren er niet meer genoeg. En dus kreeg ze een wagen. Nu halen we haar er weer af: de Virga Jesse wordt voortaan gedragen door een nieuwe Dragersgil­de. Een mooi symbool voor de toeschouwe­rs. Zoals ik hoopte zijn ze zondag uit respect opgestaan, zodra ze nu passeerde.” Drie maanden voor de feesten zet hij zijn werk als architect stil, vakantie hebben ze de laatste tien jaar zelfs niet meer genomen.

“Als de eerste ommegang helemaal uitgetrokk­en is en weer in de loods arriveert... Dan ben ik een gelukkig man. En als het aanslaat, natuurlijk. Mijn vrouw komt uiteraard kijken. Kritiek geeft ze niet, nee. Als het slecht is, zegt ze niets. Maar dat is nog nooit voorgekome­n. Ik heb heel veel geluk gehad...”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Gilbert Govaerts: “Ik heb eigenlijk al acht edities geen ommegang meer gezien.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Gilbert Govaerts: “Ik heb eigenlijk al acht edities geen ommegang meer gezien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium