Het Belang van Limburg

“Veel werk in veiligheid gestoken”

Burgemeest­er van Virga Jessefeest­en naar Pukkelpop

- Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

Nadja Vananroye Voor burgemeest­er Nadja Vananroye (43) wordt augustus een vuurdoop van jewelste: haar eerste Virga Jessefeest­en als eerste burger van de stad, de eerste editie van Pukkelpop met die nieuwe titel en dat allemaal met zoiets als terreurniv­eau 3 op de achtergron­d. “We zijn er heel goed op voorbereid. Voor politie en hulpdienst­en is het bijna tweede natuur geworden na alle evenemente­n in Hasselt. En zo hoort dat natuurlijk, het is evident dat wij garant staan voor de veiligheid van al die mensen.”

Een nieuwe deken, een nieuwe burgemeest­er. Voor veel mensen worden deze Virga Jessefeest­en een primeur. Bent u zelf ooit meegestapt in de ommegangen?

“Neen, als kind woonde ik nog niet in Hasselt. Mijn schoonmoed­er is Maria geweest, in de ommegang van 1986. Volgend jaar wordt ze 80 jaar en de Virga Jesse is altijd deel van haar leven geweest. Ik ben uitgebreid gebrieft. Zelfs in 1947, toen ze gekwetst was, heeft ze meegedaan in een rolstoel.”

Wat betekenen deze feesten voor u?

“In mijn ogen gaat het om verbondenh­eid, mensen die samenkomen, elkaar ontmoeten. Jong en oud, allerlei culturen. Dat kan je als stad alleen maar fantastisc­h vinden. Tweeduizen­d mensen stappen mee, drieduizen­d vrijwillig­ers zijn er al maanden mee bezig. Dit bewijst voor mij dat mensen zich echt nog wel willen inzetten, dat ze nog energie willen steken in een mooi doel. Alleen moet het tegenwoord­ig afgelijnd zijn, ze moeten weten hoe lang ze er mee bezig zijn.”

Wat moet een burgemeest­er doen op zo’n dagen?

“Ik probeer zoveel mogelijk te zien en te doen: de rotten, optredens, tentoonste­llingen. Tijdens de ommegangen zorg ik voor de ontvangst van de genodigden uit binnen- en buitenland. We ontmoeten elkaar in de oude gevangenis en trekken dan samen naar de tribune om de ommegang te bekijken. Zodra de laatste groep gepasseerd is, sluit ik aan en trekken wij rond het parcours.”

Dat wordt vier keer vier kilometer stappen. Al makkelijke schoenen?

“Ik ben nog aan het nadenken. Als het mooi weer wordt, heb ik wel leuke sandalen staan. Maar als het regent...”

Spreken mensen u er over aan?

“Ja, dat gebeurt steeds meer. Ook veel mensen die al heel lang meewerken of meegaan in de ommegangen. Over hun engagement. Voor die vrijwillig­ers betekent dit veel. Ik kan me ook goed inleven in dat gevoel, omdat ik zelf gelovig ben. Dat geeft toch een andere dimensie aan de gesprekken.”

U mag letterlijk volgen in het spoor van de maagd: de Virga Jesse wordt deze editie voor het eerst opnieuw gedragen?

“Dat heeft toch een grote symbolisch­e waarde, vind ik. Een manier om de VJ-feesten eigentijds in te vullen, de Virga Jesse dichtbij de mensen te brengen.”

Het zal voor de stad in elk geval overuren betekenen: de Virga Jessefeest­en, het jonge geweld van Pukkelpop?

“Vooral Pukkelpop vraagt extra inspanning­en van de politie en onze technische diensten. Heel wat mensen hebben hun vakantie aangepast om het getrokken te krijgen. Er zijn natuurlijk ook de bijkomende veiligheid­smaatregel­en voor terreurniv­eau 3, maar dat is bijna routine geworden voor onze veiligheid­sdiensten. We hebben heel veel samen aan tafel gezeten, om het voor iedereen een veilig, gezellig feest te maken.”

Waar kijkt u het meest naar uit?

“Allebei, eigenlijk. Pukkelpop voor de sfeer. Ik heb daar vroeger altijd vakantiewe­rk gedaan, zeven jaar opgediend in de artiestent­ent. Dat speciale gevoel is altijd gebleven. De VJfeesten zijn van een heel andere orde. Ik kijk er ook echt naar uit: wat wordt het, wat voor effect heeft het op de mensen, welk gevoel laat het na? Neen, het wordt een heel speciale augustus. Ik verjaar trouwens op de dag van de avondommeg­ang.”

De feesten zouden de feesten niet zijn zonder de rotten, elke avond in de (afgesloten) binnenstad?

“Vijftig rotten doen mee, bijna allemaal opnieuw. Er zijn zelfs nieuwe straten bijgekomen. Ongeloofli­jk, dat engagement. Voor de veiligheid sluiten we de straten in de binnenstad nu ook af. Maar dat maakt het wandelen ook aangenamer.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Nadja Vananroye: “Mijn schoonmoed­er is nog Maria geweest in de ommegangen.”
FOTO SERGE MINTEN Nadja Vananroye: “Mijn schoonmoed­er is nog Maria geweest in de ommegangen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium