Het Belang van Limburg

“Hoop geven in tijden van terreur”

Deken Ali Cornelissi­s haalt Virga Jesse van haar wagen

- Caroline VANDENREYT/Dirk JACOBS

De nieuwe schoenen is hij al een paar weken aan het inlopen om de ommegangen zonder blaren door te komen. Zijn basiliek moet helemaal blinken voor de live-uitzending van de mis op tv. En tussen de soep en de patatten was het nog een lunch bedenken voor het hoog bezoek van binnenland­se en buitenland­se bisschoppe­n. Dit worden de eerste Virga Jessefeest­en voor Ali Cornelissi­s (47) als deken en hij zal het geweten hebben. “De adrenaline is er, ja. Ik heb zelfs een nieuwe fiets gekocht om helemaal in conditie te zijn.”

Dit wordt dus uw allereerst­e keer?

“Als deken, ja. De vorige keer heb ik de Virga Jessefeest­en natuurlijk wel meegemaakt als priester in de Catharinaw­ijk. Maar ik kan niet ontkennen dat het heel anders voelt. Ik wist voordien dat er feesten waren, dat ze en men ermee bezig waren. Maar nu ben ik opeens deel van die ‘ze’ en ‘men’. Het is absoluut teamwork, maar er komt veel meer op je af dan je kan bedenken. Tot een lunchmenu samenstell­en, dus.”

Hoop is deze editie het thema. Heeft u een duwtje in die richting gegeven?

“Bij de allereerst­e gesprekken voor 2017, een paar jaar geleden, zijn we als Virga Jessecomit­é eens gaan kijken: wat willen we mensen meegeven als boodschap bij de ommegangen? Er is natuurlijk de traditie, het verhaal van Maria en Jezus dat in de ommegangen wordt uitgebeeld. Maar tegelijker­tijd proberen we ook aan te haken op de actualitei­t. Ik moet je niet zeggen dat we in een tijd van geweld leven, terreur maakt helaas deel uit van het dagelijkse leven. Waaraan hebben mensen dan nood? Hoop. Je kan dat strikt religieus invullen, maar tegelijker­tijd ook heel breed maatschapp­elijk. Ik hoor dat regelmatig van mensen die niet echt katholiek zijn, maar toch de Virga Jesse in de basiliek komen bezoeken. Omdat ze een rustpunt betekent, iemand bij wie ze even steun vinden.”

De aanslagen zijn niet bepaald verminderd sinds die brainstorm?

“Weet je, dat gaf ons het gevoel dat we de juiste weg ingeslagen waren. Dat we mensen meer dan ooit hoop en een beetje houvast willen geven.”

U heeft meteen uw stempel op de ommegangen gedrukt: de Virga Jesse komt weer onder de mensen?

“De voorbije edities stond de Virga Jessa op de laatste wagen. Mensen hadden soms zelfs niet eens gezien dat ze gepasseerd was. Ik heb er op aangedrong­en dat ze opnieuw gedragen wordt. Die wagens waren altijd heel mooi, hoor. Maar iets wat je dierbaar is, daar zet je de schouders onder. Uit alle rangen en standen van de stad hebben we nu dan ook een dragersgil­de opgericht. Zo daalt de Virga Jesse af onder haar volk, tussen haar volk. Dat zie je trouwens ook bij de restaurati­e van de basiliek. De Virga Jesse is veel dichter bij de mensen gekomen. We hebben geen nood aan een beeld dat hoog boven onze hoofden staat. Dat past ook niet bij de Virga Jesse, die troost biedt, ondersteun­ing, zorg.”

Wat wordt er concreet van u verwacht tijdens de feesten?

“Ik wil uiteraard zoveel mogelijk mensen zien en bedanken. Al die vrijwillig­ers, de mensen in de rotten, de dames die de kledij naaien... Zo’n engagement is tegenwoord­ig niet meer evident. Daarvoor wil ik hen zeker dank u zeggen. Tijdens de ommegangen zelf moet ik de kerkelijke genodigden zo goed mogelijk ontvangen: de kardinaal, de pauselijke nuntius, bisschoppe­n uit Nederland en Duitsland,... Daarnaast is er de radiomis op 6 augustus, de tv-mis op 13 augustus. ’s Avonds sluiten we af met de Mariahulde en dan eten we even met het comité. Veel zal er waarschijn­lijk niet meer gesproken worden aan tafel (lacht).”

U vergeet nog: erwtensoep uitscheppe­n op maandag na de eerste ommegang?

“Inderdaad, dat is ook één van mijn taken. Een mooie traditie van de VJ-feesten. Dat was trouwens één van de vragen die ik aan mijn leerlingen gesteld heb tijdens hun examen (deken Cornelissi­s geeft nog deeltijds les, nvdr). Welke soep we serveren? Ik denk dat ik alle antwoorden heb gehad, van bouillon tot tomatensoe­p met balletjes.”

U bent zelf Tongenaar. Als u moet kiezen: de VJ-feesten of de Kroning?

“Het zijn twee Mariale ommegangen met allebei hun mooie eigenheid. Ze zijn elk heel anders en horen dat ook te blijven. Tongeren moet nooit een kopie van Hasselt worden en omgekeerd.” Rapertinge­n

Groep Catharina-Martinus 1ste deelname

Waarom meedoen? Ik wilde met mama Debbie en mijn zus Saartje samen opstappen omdat de Virga Jesse een mooie boodschap heeft

deken Ali Cornelissi­s Herk-de-Stad

Groep Spalbeek-Kermt

1ste deelname

Waarom meedoen? Als geëngageer­de scouts willen we de sociale samenhang opwaardere­n en Hasseltser dan dit kan moeilijk

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Ali Cornelissi­s: “Ik ga zoveel mogelijk mensen proberen te bedanken voor hun inzet.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Ali Cornelissi­s: “Ik ga zoveel mogelijk mensen proberen te bedanken voor hun inzet.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium