Het Belang van Limburg

“Ik moest vooral trager leren gaan”

Lucie wilde Hasselaar worden om in ommegang mee te gaan

- Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

De jongste deelnemer in de ommegangen is drie maanden, de oudste is tweeënnege­ntig jaar. De ene wordt uiteraard gedragen, de andere vindt het een belediging als je zegt dat een flinke vier kilometer toch wel de moeite is voor de benen. “Ik ben net terug van vakantie aan zee met de kinderen en de kleinkinde­ren, we hebben elke dag zeven, acht kilometer gedaan. Ze dachten dat ik het niet kon, maar ik doe het gewoon. Ik ben elke dag aan het wandelen”, beschrijft Lucie Hermans (92). De gezegende leeftijd van tweeennege­ntig jaar geef je Lucie Hermans in de verste verte niet. Moeder van zes kinderen, dertien kleinkinde­ren, één achterklei­nkind en een jong gestorven echtgenoot. Een geheim voor haar jeugdige uitstralin­g ondanks dat bewogen leven? “Niet echt. Content zijn met wat je krijgt, dat is belangrijk. Zo heb ik altijd geleefd.”

Kindje Jezus

Dat Lucie niet zou meegaan in de Virga Jesse-ommegangen 2017 was geen optie. Haar vijfde keer zal het worden en daarover moest niemand twijfelen. “Ik heb altijd graag in een stoet meegelopen. Ik ben in Schulen (Herk-de-Stad) opgegroeid en daar ben ik steeds meegegaan in de processie. Kindje Jezus mocht ik zijn, helemaal verkleed. Ik weet nog dat ik later graag Hasselaar had willen zijn, zodat ik als inwoner mee mocht gaan in de Virga Jesse-ommegangen.”

Het was uiteindeli­jk niet die passie maar de liefde die Lucie over de gemeentegr­enzen bracht, richting het Hasseltse Stevoort. “Daar heb Uit Kiewit

Groep Kiewit

7de deelname

Waarom meedoen? Dit doet een mens echt iets. Het applaus aan de tribunes, een onwaarschi­jnlijk gevoel. En de andere groepen zien ik sinds mijn huwelijk altijd gewoond, 55 jaar lang. Mijn man werkte bij Cockerill in Luik, ik was huisvrouw.”

Inschrijve­n

Met Stevoort heeft ze er nu dus al een flink aantal edities van het Zevenste Jaar opzitten en ondanks haar verhuizing naar een servicefla­t aan de rand van de binnenstad is er van stoppen geen sprake. “Helemaal niet, ik was bij de eersten om me opnieuw in te schrijven voor de ommegangen van 2017. Ik kijk daar elke keer weer naar uit. Ze moeten maar eens proberen om mij tegen te houden (lacht).”

Maar het parcours is wel een flinke vier kilometer. En dat vier keer in augustus. “Geen enkel probleem. Ik ga nog elke dag wandelen. Daar heb ik absoluut geen schrik voor. We zijn net met de familie terug van Koksijde. We hebben daar elke dag zo’n zeven, acht kilometer gewandeld. Ze dachten dat ik niet zou kunnen volgen maar ik heb het toch maar allemaal gedaan.”

Trager stappen

Wachten onderweg gaan ze duidelijk niet moeten op Lucie. Integendee­l. “Ik ben nu al een hele tijd aan het oefenen om trager te stappen. Het ritme van de ommegang ligt heel anders dan ik zelf gewend ben. Ik ga blijkbaar veel te snel. Ik probeer al een tijdje om langzamer te gaan, maar het is niet simpel. Elke dag probeer ik een beetje te oefenen in het stadspark.” De ommegangen mogen dan geen primeur voor haar zijn, haar outfit wordt dat wel op tweeënnege­ntig jaar. “We moeten een jeansbroek en een t-shirt dragen. Ook onze eigen schoenen, maar ze moeten wel beige zijn.” De schoenen waren geen probleem, maar in haar lange leven Uit Kortessem

Groep Wimmerting­en

1ste deelname

Waarom meedoen? Ik doe dit uit pure overtuigin­g en als een soort van boetedoeni­ng. Waarvoor? Een goed doel, schrijf maar (lacht)

Lucie Hermans had Lucie nog nooit jeansbroek aangehad.

Jeansbroek

een “Mijn dochter heeft nu speciaal voor mij een jeansbroek gemaakt. Niet van dat stijve spul, het is ander materiaal dat veel meer meegeeft. Een mooie blauwe. Maar ja, dit wordt mijn eerste jeansbroek.”

Alleen gaat ze in haar eerste spijkerbro­ek niet op pad zijn in de ommegangen: jongste dochter Nicole (48) heeft er ook al vijf edities opzitten en doet nu opnieuw mee. “De anderen komen zeker kijken.”

Examens

Een plaats in Lucies leven heeft de Virga Jesse zeker. “Gisteren ben ik nog naar de basiliek gewandeld. Dat doe ik wel vaker, ik ben altijd gelovig geweest. Tijdens de examens van de kleinkinde­ren ga ik ook regelmatig een kaarsje branden bij OnzeLieve-Vrouw. En tot nog toe heeft het duidelijk altijd geholpen (lacht).” Uit Diepenbeek

Groep Banneuxwij­k-Godsheide 1ste deelname

Waarom meedoen? Mama vindt dat ik dit minstens één keer moet meemaken. Zij loopt langs me. Het is fijn, Magnificat zingen is plezant

Als kind ging ik al mee in de processie in Schulen (Herk-de-Stad). Ik werd helemaal verkleed als kindje Jezus

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Lucie Hermans: “We moeten een jeans dragen in de ommegang, mijn eerste jeansbroek.”
FOTO SERGE MINTEN Lucie Hermans: “We moeten een jeans dragen in de ommegang, mijn eerste jeansbroek.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium