Het Belang van Limburg

“Virga Jesse zit in DNA van de stad”

Harde kern van het comité deelt de stress en de hoop

- Caroline VANDENREYT/Dirk JACOBS

Hoeselt-Werm

Groep Catharina-Martinus

3de deelname

Waarom meedoen? 25 jaar geleden hebben we met Hasselaren afgesproke­n voor de feesten in Tongeren. We blijven wederzijds gaan “We dragen samen de stress. Gelukkig is ‘hoop’ het thema van deze feesten”, lacht Luc Smeets, een van de handvol mannen en vrouwen die de ‘harde kern’ uitmaken van het Virga Jessecomit­é. Waar hun hoofd staat, weten ze niet helemaal meer. Maar tegelijk druipt de passie en het enthousias­me van hun woorden. Omdat ze al die vrijwillig­ers en deelnemers de voorbije weken gezien, gehoord en ervaren hebben. Het wordt editie na editie niet makkelijke­r, maar voor die gedreven mensen doen ze het. “Voor de Virga Jesse en de mensen van vandaag.”

Hasselt viert om de zeven jaar haar Maria, de Virga Jesse heet dat hier. Waarom zeven jaar? En waarom die naam?

John Martens: “Sinds 1682 dragen de Hasselaren om de zeven jaar trots het beeld van hun Virga Jesse door de straten. Om dank u te zeggen, omdat ze trots op haar zijn, om beschermin­g tegen leed te vragen. Tussen 1675 en 1682 was Hasselt bezet door de Hollanders. En die hadden het niet zo begrepen op religieuze optochten. Daarna is beslist om het dus maar steeds om de zeven jaar groots te vieren. En zeven is natuurlijk ook een heilig getal. Heel wat gemeenten hebben zo hun feesten, zoals bijvoorbee­ld de Sint-Dimpnafees­ten in Geel. Overal is het anders, elke stad heeft zijn eigenheid. In Hasselt vieren we onze Virga Jesse.”

Annemarie Renwart: “De naam is typisch voor Hasselt, de Hasselaren hebben een eigen naam aan Maria gegeven: Virga Jesse, twijg van Jesse. Dat komt van een profetie, dat een van de nakomeling­en van Jesse zou zorgen voor hoop en troost. De feesten hebben een religieuze kern, maar het is een feest van de hele gemeenscha­p. Samen ontmoeten, vieren, vrolijk zijn, bezinnen.”

Jullie beginnen eigenlijk meteen na de feesten al met de voorbereid­ing van de volgende?

Luc Smeets: “Zoiets toch, ja. Om de maand zijn we samengekom­en na de editie van 2010. Eerst is er opgeruimd, de rekeningen zijn gemaakt, een evaluatie. En dan hebben we een jaar even alles op een lager pitje gezet. Om er daarna weer helemaal Zonhoven

Groep Spalbeek-Kermt

1ste deelname

Waarom meedoen? We willen de banden tussen de scouts, de stad en haar inwoners weer aanhalen. Dit biedt een unieke kans daartoe in te vliegen. We hebben ook een eventburea­u ingeschake­ld om een frisse blik te werpen op het verhaal: wat betekenen de feesten voor ons vandaag, voor de Hasselaren, de toeschouwe­rs? Hoe onderschei­den we ons van Pukkelpop, Theater op de Markt, de Jeneverfee­sten...?”

Annemarie Renwart: “Je hebt natuurlijk de traditie, het verhaal van Jezus en Maria. Hasselaren zijn nog altijd fier dat ze hun Virga Jesse door de straten mogen dragen. Maar wij willen tegelijker­tijd ook aansluiten bij het hedendaags­e, bij wat mensen vandaag beweegt. Je hebt tegenwoord­ig een grote polarisati­e in de maatschapp­ij, de feesten zijn net het tegenoverg­estelde: wij willen mensen samenbreng­en.”

De feesten zijn veel meer dan de vier ommegangen?

Luc Smeets: “Er zijn meer dan vierhonder­d activiteit­en. Het feestprogr­amma wordt iedere editie groter. Straatvers­ieringen, optredens, tentoonste­llingen, muziek. En 98 procent daarvan is Hasselts. Zoals Paul Van Nevel. Hij vond het heel fijn om gevraagd te worden om hier te zijn tijdens de Virga Jessefeest­en. Terwijl die man wel een wereldrepu­tatie heeft.”

Annemarie Cornelis: “Ik wil niet beginnen optellen hoeveel mensen in de parochies met de feesten bezig zijn. Voor en achter de schermen. En allemaal met evenveel enthousias­me.”

John Martens: “De Virga Jessefeest­en zitten in het DNA van de stad, het geeft identiteit aan de gemeenscha­p. Ik zie dat in mijn eigen parochie, mensen hebben elkaar leren kennen door de ommegang. Het zijn feesten voor en door de Hasselaren.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Luc Smeets, Annemarie Renwart, Annemarie Cornelis en John Martens: “Buurten en wijken leren elkaar kennen door deze feesten, daar doen we het zeker ook voor.”
FOTO SERGE MINTEN Luc Smeets, Annemarie Renwart, Annemarie Cornelis en John Martens: “Buurten en wijken leren elkaar kennen door deze feesten, daar doen we het zeker ook voor.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium