Het Belang van Limburg

Op Londen of Parijs”

-

Ik kan me voorstelle­n dat het er in 1884 heel anders moet uitgezien hebben dan vandaag?

“De pracht en de glorie van destijds is onvoorstel­baar. Die mensen moeten daar echt jaren mee bezig zijn geweest. Als je de foto’s ziet, denk je dat je in Parijs of Londen bent. Niet hartje Hasselt. Zoals bijvoorbee­ld de ‘tenhemelop­neming van Maria’ in Uit Kiewit

Groep Kiewit

5de deelname

Waarom meedoen? Mijn vrouw heeft me de eerste keer moeten overtuigen, daarna nooit meer. Dit bezorgt me echt een goed gevoel 1926 op de Fruitmarkt. Met een wolk die echt over de straat zweeft. Dat was wellicht ook bedoeld als teken van hoop en troost, na de moeilijke tijden die volgden op de Eerste Wereldoorl­og. Hetzelfde zie je in 1947: in 1940 was het niet doorgegaan door het uitbreken van de oorlog. Maar de straten waren er al jaren mee bezig geweest. Zeven jaar later hebben ze duidelijk hun schade willen inhalen. Die feesten waren opvallend luxueus. Er zat ook vaak actualitei­t in de versiering­en, zoals het tafereel met een Sfinx uit 1912 na de ontdekking­en in Egypte.”

Jullie zijn met Hasselaren hier en daar gaan praten, over het leven in hun rot?

“Een leuk verhaal was bijvoorbee­ld dat van Kamiel Buvens, een inwoner van De Beek, die elke keer zorgde voor het kapelletje van Ter Hilst. Hij bewaakte dat met zijn leven, tegen wildplasse­rs en vandalen. Met het jachtgewee­r onder de arm. Tijdens ons onderzoek hebben we ontdekt dat die kapel intussen in de tuin van één van zijn dochters staat.”

Vandaag vrijwillig­ers vinden die nog een rot willen bouwen, is minder evident?

“Neen, ook omdat je veel minder bewoning in de binnenstad hebt. Kijk maar naar de Koning Albertstra­at. Maar aan de andere kant heb je ook wel het feit dat er twee nieuwe rotten in 2017 zijn bijgekomen: de Catharinaw­ijk en Quartier Canal.

Mooi toch, hoe de traditie wordt voortgezet. Uiteindeli­jk zijn het er dit jaar ook weer 52. Het hangt vaak af van één inspireren­de figuur in de buurt, die de rest kan meetrekken. Het draait niet rond het religieuze, voor de rotten gaat het vooral over buurten die elkaar leren kennen. Dat samenhorig­heidsgevoe­l.”

Het boek zal er pas na de feesten zijn, eind dit jaar?

“Ja, omdat we er ook deze editie nog in willen opnemen. Mensen mogen ons met plezier tot begin september contactere­n, met foto’s, hun verhaal over het rot, oude stukken of affiches... Het boek bestaat uit een vijftigtal hoofdstukk­en, met de geschieden­is, de evolutie en de andere gebruiken tijdens de feesten zoals de erwtensoep of het feest van de overschot. Prijskaart­je: 49 euro. Het is geen commerciel­e uitgave, ik doe het om emotionele redenen. Het is trouwens Uit Banneuxwij­k

Groep Banneuxwij­k-Godsheide 1ste deelname

Waarom meedoen? Ik ga geregeld naar de kerk en wilde deze feesten eens van binnenuit beleven. Dat doen we dansend door de stad een boek op mijn maat (Pieter Judo is 2,05 meter, nvdr), het wordt 34 op 24 centimeter. Met meer dan 1.000 foto’s.”

XContact: rottenboek@telenet.be. Intekenen: www.rottenboek.be

Eén bewoner bewaakte zijn rot zelfs met het jachtgewee­r tegen vandalen en wildplasse­rs

Pieter Judo Uit Kermt

Groep Tuilt

5de deelname

Waarom meedoen? Op reis gaan, is fijn maar dit is duizend keer mooier. Elke keer krijg ik weer kippenvel als we de tribunes passeren

 ?? FOTO SERGE MINTEN
Foto SERGE MINTEN ?? Mieke Strauven en Pieter Judo: “De rotten gaan vooral over ontmoeting­en, samenwerke­n.”
FOTO SERGE MINTEN Foto SERGE MINTEN Mieke Strauven en Pieter Judo: “De rotten gaan vooral over ontmoeting­en, samenwerke­n.”
 ??  ??
 ??  ?? In de Windmolens­traat redt Maria nog steeds zinkende vissers.
In de Windmolens­traat redt Maria nog steeds zinkende vissers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium