Het Belang van Limburg

Jezus, Maria en vooral veel hoop

Tweeduizen­d deelnemers aan vier ommegangen

- Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

In Hasselt heeft Maria een eigen naam: Virga Jesse, twijg van Jesse. En dat verwijst naar een profetie van Jesaja die voorspelde dat een van de nazaten van Jesse hoop en troost zou brengen. Die troosteres wordt dit jaar voor de 46ste keer gevierd. Met als absoluut hoogtepunt de vier ommegangen op 6, 13, 15 en 20 augustus en 2.000 mensen die zingend en beeldend door de straten trekken. Elf groepen uit twintig parochies brengen momenten uit het leven van Maria en Jezus in beeld, met een eigentijds­e blik en vooral veel hoop. Muzikanten, het kathedraal­koor, de harmonie, garde civique, vendeliers uit Genk, dragers van de symbolen van de basiliek, het Hasselts A Capellakoo­r, de Broedersch­ap, het bisdom en uiteraard de parochies maken een veelzijdig­e ommegang van 2.000 deelnemers uit. Wat beelden de groepen uit:

1. Welkom

De eerste groep zet de Virga Jessefeest­en letterlijk in gang: met feestmuzie­k en 46 vlaggen (voor elke zevenjaarl­ijkse editie) opent de ommegang. De groep zingt het bedevaarts­lied, herauten heten toeschouwe­rs en bezoekers welkom in de stad en bij de Virga Jesse. Aangevuld met dansers en de eerste van 19 wagens rond Jezus en de maagd Maria.

Parochie: Runkst

2. Naam vol verwachtin­g

Waarom de Virga Jesse zo heet, ontdekt u in de tweede groep. Indrukwekk­end zijn de ‘floruïten’ die dat uitzingen. “Het meisje Maria wandelt symbolisch bij het glasraam op de wagen, een kopie van het glasraam ‘de stamboom van Jesse’ in de Virga Jessebasil­iek”, aldus regisseur Renwart. Afsluiten kan uiteraard alleen met het Virga Jesselied.

Parochie: Kuringen

3. Maria zegt ja aan God

Het meisje Maria krijgt te horen dat zij uitverkore­n is om de Messias te dragen. Geen gemakkelij­ke keuze, maar ze maakt ze wel. De engel Gabriël stelt de indringend­e vraag, zij antwoordt vol vertrouwen.

Parochie: Kiewit

4. Vreugde en zorg

Als Maria hoort dat haar nicht Elisabeth zwanger is, haast ze zich naar daar. Onderweg tonen deelnemers op moderne wijze hoe zorgzaam Maria was. Elisabeth op haar beurt weet dat de Messias op komst is en spreekt die vreugde uit.

Parochies: Banneux, Godsheide

5. Maria Moeder

Groep vijf zet de geboorte van Christus in de kijker. Het spreekkoor getuigt over Jezus als licht voor alle volkeren, op de wagen zien we moeder en kind. Engelen, herders, de drie koningen en

mensen van nu vieren zijn komst.

Parochies: Catharina, Martinus

6. In vreugde en verdriet

Een moeder in vreugde en ver-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium