Het Belang van Limburg

“Ik ben mijn instinct op de fiets helemaal kwijt ”

Dupont naar huis gestuurd na ‘woorden’ met ploegleide­r Na de Tour lukt het ook in de BinckBank Tour niet voor Greipel

- Jan-Pieter DE VLIEGER

Veranda’s Willems-Crelan heeft zijn sprinter Timothy Dupont in de BinckBank Tour naar huis gestuurd. Aanleiding was een woordenwis­seling of zeg maar volwaardig­e ruzie tussen de renner en ploegleide­r Michiel Elijzen voor de start van de tijdrit van dinsdag. “Als profession­eel atleet in een gesponsord­e ploeg moet je je ten alle tijde respectvol gedragen”, aldus Elijzen. “Dat miste ik bij Timothy. Zijn uitlatinge­n verpestten de sfeer ten aanzien van de ploegmaats en het personeel. Ik vond het een reden om hem naar huis te sturen. Het was geen impulsieve beslissing. Met de lange verplaatsi­ngen hier heb ik er een hele busrit over kunnen nadenken.”

De aanleiding voor de discussie is niet helemaal duidelijk. De renner zou zich voor de start van de tijdrit opgewonden hebben over het ontbreken van het juiste materiaal. Dupont spreekt van “een overdreven beslissing na een banale discussie”, maar legt zich er verder profession­eel bij neer.

Het gaat om een eenmalige sanctie, straks kan Dupont gewoon opnieuw koersen. “Geen rancune”, aldus Elijzen. “Straks is Timothy opnieuw onze kopman.” Wat is er aan de hand met André Greipel? Na een Tour zonder zeges wil het (voorlopig) ook in de BinckBank Tour niet lukken. In Ardooie zat hij op vierhonder­d meter van de streep in vierde positie. Om uiteindeli­jk dertiende te worden. Volgens renner en entourage heeft dat niks met leeftijd te maken, maar alles met vertrouwen: “Ik ben het instinct kwijt om de juiste beslissing­en te nemen.” Na alweer een tegenvalle­nde sprint in Ardooie wilde André Greipel wel nog even naar buiten komen, maar in de deuropenin­g van de teambus was hij een man van weinig woorden: “Ingesloten, that’s it.” Hij beaamde dat hij in een periode zit waarin het allemaal tegenzit: “Precies, ja. Dit is niet mijn leukste tijd als wielrenner. Wat kan ik er aan doen?” Na enig aandringen toch het allerklein­ste barstje in het pantser: “Zoals je kan zien blijft de ploeg in mij geloven. Maar het is alsof ik alle instinct kwijt ben om de juiste beslissing­en te nemen. Vandaag zit ik in vierde positie met vierhonder­d meter te gaan. Uiteindeli­jk kan ik niet eens sprinten. Ik ben mijn instinct helemaal kwijt op de fiets.”

Veilige belegging

Greipel is altijd de veilige belegging geweest van LottoSouda­l, in zeven seizoenen goed voor vierentach­tig profzeges. Hij heeft zo zeker nog historisch krediet, maar zijn laatste zege is nu wel al meer dan drie maanden geleden. “Het is frustreren­d”, zegt ploegleide­r Herman Frison. “Voor ons, maar vooral voor hem zelf. Het lukt gewoon niet. André zal zelf de knop moeten omdraaien.”

Greipel is ondertusse­n een sprinter van vijfendert­ig jaar, maar dat het fysiek ‘op’ zou zijn, wordt binnen de ploeg weggelache­n. Herman Frison noemt het onomwonden “zever”.Paul Van Den Bosch, coach van Greipel, sluit zich daar bij aan: “André is zeker niet te oud. Dat blijkt uit al zijn testen: de piekwaarde­n op vijf en tien seconden zijn niet slechter dan de voorbije jaren. Fysiologis­ch is er geen probleem.” Van Den Bosch wijst er wel op dat het sprintersv­eld veel dieper is geworden de voorbije jaren. Dat geen enkele sprinter nog dubbele cijfers haalt in aantal overwinnin­gen. Binnen Lotto-Soudal zijn er mensen die denken dat Greipel dit seizoen een beetje ‘overraced’ is. Een sprinter die zevende wordt in Parijs-Roubaix is geweldig natuurlijk, maar als

 ?? Foto BELGA ?? André Greipel wacht al meer dan drie maanden op een nieuwe overwinnin­g.
Foto BELGA André Greipel wacht al meer dan drie maanden op een nieuwe overwinnin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium