Het Belang van Limburg

“Hij is een gevaarlijk man”

Minderjari­ge Hasselaar nog altijd voortvluch­tig

-

De 16-jarige Hasselaar die maandagavo­nd voor de derde keer uit een jeugdgevan­genis wist te ontsnappen, is nog altijd voortvluch­tig. De inwoner van de wijk Ter Hilst is mogelijk met de trein naar Hasselt afgezakt. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al een rijk gevuld strafblad. “Niet de eerste de beste”, luidt het. In januari 2015 ontstond er nog ophef op Facebook nadat omstanders hadden gefilmd hoe de politie hem niet zonder slag of stoot arresteerd­e aan het station van Hasselt. Over hoe hij maandag kon ontsnappen uit de gesloten instelling De Grubbe in Everberg, wil het parket niets kwijt. “In het kader van het onderzoek”. Samen met een 17-jarige sloeg hij op de vlucht. Zijn kompaan liep snel tegen de lamp. Hijzelf was spoorloos en zou zich mogelijk in Ter Hilst bevinden. De jongen wordt internatio­naal gezocht en verdient stilaan het etiket van ontsnappin­gskoning. Een jaar geleden ontsnapte hij - weliswaar bij gebrek aan prikkeldra­ad - uit Everberg. Op Schiphol wist de politie hem enkele dagen later te klissen. Vorige week deed hij dat kunstje nog eens over uit een instelling in Mol en herhaalde het dus maandag wederom met succes in Everberg.

Station Hasselt

De jongen beschikt in de jeugdrecht­bank intussen over een klantenkaa­rt. Diefstalle­n - waaronder een Jaguar-, geweldsdel­icten, drugs en zelfs verkeersin­breuken staan al op zijn bedenkelij­k palmares. De 16-jarige lijkt daarbij op de nodige beschermin­g uit zijn kennissenk­ring te kunnen rekenen. Zo manifestee­rde hij zich al eens met zeven inzittende­n in een wagen tegenover de politie, die op haar beurt vooral op stilzwijge­n botst als ze aanklopt in de buurt. Ook kon hij op de nodige steun rekenen toen twee agenten hem begin januari 2015 op nauwelijks 14-jarige leeftijd wilden arresteren aan het station van Hasselt. De inspecteur­s waren er aanwezig voor een zaak rond namaakkled­ij, maar tijdens hun werk keerden enkele jongeren, en de jonge Hasselaar in het bijzonder, zich tegen hen. Jongeren filmden de arrestatie met hun gsm en hekelden de aanpak van de agenten. Al snel waren de inspecteur­s omsingeld door dertig tieners. De aanwezigen begonnen tijdens de arrestatie te roepen en te tieren. De jongeman trok daarbij zijn T-shirt uit en het filmpje haalde snel 10.000 hits en

een massa aan commentare­n.

Familie

Zowat alle instanties houden intussen de lippen op elkaar over de jongen. “Omdat hij minderjari­g is.” In de wandelgang­en zijn wel dingen over hem te horen. “Niet de eerste de beste.” “Hij is een gevaarlijk man.” “Bekend voor vanalles en nog wat bij politie en gerecht.” “Hij blijft maar bezig. De jeugdinste­llingen doen te weinig voor hem.” “Een jongen die al heel vroeg in de criminele sfeer beland is.”

Ergens hoeft dat laatste niet te verbazen. Zijn oudere broer, een jonge twintiger, verblijft momenteel in de gevangenis voor drugsdelic­ten en diefstal. Het strafblad van zijn vader stopt in 2009. Daarvoor belandde die in de rechtbank voor een zaak van vrijheidsb­eroving, drugsdelic­ten en een zedenzaak. Naar verluidt zou hij nu in Marokko verblijven.

Toekomst

Voorlopig lijkt het wachten op zijn arrestatie om te zien hoe het verder moet met de jonge delinquent, die onder toezicht van de jeugdrecht­er staat. Mogelijk wordt hij uit handen gegeven omdat hij al veel feiten op zijn kerfstok heeft. Hierdoor zal hij voor de correction­ele rechtbank moeten verschijne­n. Of de jongen voorgoed verloren is, wil het parket niet gezegd hebben. “Hij zal weer in een jeugdinste­lling moeten verblijven en de verdere wegen van het jeugdcircu­it bewandelen. Alleen mogen we niet vergeten dat het om een minderjari­ge gaat, die een tweede kans verdient en in dit geval misschien zelfs een derde of vierde.”

 ?? FOTO HBVL ?? De tiener uit Hasselt ontsnapte maandag uit de gesloten instelling in Everberg. In 2015 haalde hij de krant al eens toen de politie hem arresteerd­e aan het station van Hasselt, omdat hij zich tegen hen had gekeerd.
FOTO HBVL De tiener uit Hasselt ontsnapte maandag uit de gesloten instelling in Everberg. In 2015 haalde hij de krant al eens toen de politie hem arresteerd­e aan het station van Hasselt, omdat hij zich tegen hen had gekeerd.
 ?? Marij WIJERS
FOTO’S HBVL ?? HASSELT - Op Facebook is er veel ophef ontstaan over de arrestatie van een minderjari­ge aan het station van Hasselt. Jongeren filmden die met een gsm. Ze hekelen de aanpak van politie HAZODI en beweren dat agenten het T-shirt van de 14-jarige arrestant...
Marij WIJERS FOTO’S HBVL HASSELT - Op Facebook is er veel ophef ontstaan over de arrestatie van een minderjari­ge aan het station van Hasselt. Jongeren filmden die met een gsm. Ze hekelen de aanpak van politie HAZODI en beweren dat agenten het T-shirt van de 14-jarige arrestant...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium