Het Belang van Limburg

Cultuurfun­ctionaris wordt bouwheer

Bouw nieuw cultuurcen­trum start dinsdag met directeur Tom Michielsen in het bouwteam

- Zahra BOUFKER

Dinsdag start de bouw van het nieuwe cultuurcen­trum op de mijnsite van Zolder. In het voorjaar van 2019 zal dat centrum zijn deuren openen. Tom Michielsen, al meer dan twintig jaar directeur van het huidige cultuurcen­trum Muze, zal de komende periode niet alleen cultuurfun­ctionaris zijn, maar ook in het bouwteam zetelen. De beslissing om te verhuizen naar een nieuwe site heeft heel wat voeten in de aarde gehad. “Sinds begin 2000 vertoonde het huidige gebouw allerlei mankemente­n”, zegt directeur Tom Michielsen. “Er is lang nagedacht, ook over een eventuele renovatie, maar die zou evenveel kosten als de verhuis naar de nieuwe site, ruim 12 miljoen euro. Als we hier in de Dekenstraa­t zouden blijven hadden we het cultuurcen­trum bovendien voor twee jaar moeten sluiten voor de werken. Ook qua parkeergel­egenheid gaan we er nu op vooruit. Regelmatig ontvangen we meer dan duizend bezoekers. Dan staat de hele omgeving hier volgeparke­erd. Die problemen gaan we op de mijnsite niet hebben”, voorspelt Michielsen. En dus heeft het gemeentebe­stuur in 2013 de beslist om te verhuizen naar de site van de steenkoolm­ijn. “Die locatie is aan een gewestweg gelegen en het openbaar vervoer is er beter georganise­erd. We liggen er centraal op de grens van Heusden en Zolder en op slechts vijf minuten wandelen van het station”, somt Michielsen de pluspunten op.

Het nieuwe cultuurcen­trum wordt gebouwd tegen de zuidoostka­nt van de voormalige ophaalmach­inegebouwe­n. Van het bestaande gebouw blijft nagenoeg alles bewaard. Enkel de achtergeve­l van de ‘annex’, het kleine gebouwtje naast ophaalgebo­uw 3, verdwijnt. “Dat was een moeilijke beslissing omdat het gebouw een beschermd monument is”, gaat Tom Michielsen enthousias­t verder. “Maar architecte­nverenigin­g AAQ heeft erover overlegd met het agentschap Onroerend Erfgoed in Brussel.”

In het geklasseer­de gebouw worden de schouwburg, de kleine zaal en het café ondergebra­cht. De ingang van het cultuurcen­trum komt aan het Marktplein. De nieuwbouw bestaat uit een theate”, tertoren van ruim 16 meter, gloednieuw­e kantoren en een balzaal voor bijna 900 personen. “Die is akoestisch geïsoleerd zodat buren geen geluidsove­rlast ondervinde­n”, zegt Michielsen.

Misnoegde Dorpsraad

Toch is niet iedereen even tevreden met de verhuizing. Cultuurver­antwoordel­ijke Jef Elsen van de Dorpsraad Zolder-centrum betreurt dat de dorpsraad nooit betrokken is geweest bij de beslissing om te verhuizen. “Ik begrijp dat de nieuwe site praktische voordelen heeft, maar hierdoor verliezen wij onze ontmoeting­splek. Bovendien trekt een cultuurcen­trum in Zolder-centrum een ander publiek dan één aan de mijnsi- zucht Jef. “De gemeente weet niet wat het haar inwoners aandoet. “Ook in Zolder-centrum blijft de behoefte aan een ontmoeting­scentrum bestaan voor lokale culturele activiteit­en, die misschien niet passen in de grootschal­igheid van cc Muze. Wij blijven daarvoor openstaan voor overleg met de gemeente, maar willen niet met een kluitje het riet ingestuurd worden.” Tom MICHIELSEN Directeur cc Muze

Geen paniek

Cultuurlie­fhebbers hebben qua aanbod alleszins weinig niet te vrezen: de programmer­ing in het oude gebouw loopt tijdens de werken gewoon door. In het najaar 2018 zal de schouwburg in gebruik genomen worden. Als alles volgens plan verloopt, moet de rest van nieuwe centrum in het voorjaar van 2019 zijn deuren kunnen openen.

Sinds begin 2000 vertoonde het huidige gebouw al allerlei mankemente­n

 ?? Foto COPYRIGHT TIJDELIJKE VERENIGING AAQ ?? De ingang van het nieuwe cultuurcen­trum aan het Marktplein.
Foto COPYRIGHT TIJDELIJKE VERENIGING AAQ De ingang van het nieuwe cultuurcen­trum aan het Marktplein.
 ?? FOTO COPYRIGHT TIJDELIJKE VERENIGING AAQ ?? Een ontwerp van hoe het nieuwe cultuurcen­trum er zal uitzien.
FOTO COPYRIGHT TIJDELIJKE VERENIGING AAQ Een ontwerp van hoe het nieuwe cultuurcen­trum er zal uitzien.
 ?? FOTO ZB ??
FOTO ZB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium