Het Belang van Limburg

Limburg dekt voor het eerst Langste Veggietafe­l

- Staf BOONS

150 fans van een vegetarisc­he hap schoven gisteravon­d aan op het Koningin Astridplei­n om deel te nemen aan de eerste Limburgse editie van de Langste Veggietafe­l. Bedoeling van dit informatie­ve concept is om te bewijzen dat vegetarisc­h eten best lekker kan zijn. Initiatief­nemer van het evenement was Eddy Knevels, die op het marktplein sinds jaar en dag het restaurant De Gastvrijhe­id uitbaat. “Eens per week vegetarisc­h eten is de ideale manier om iets aan je ecologisch­e voetafdruk te doen. Daarnaast komt het ook nog ten goede van de gezondheid van de mens en het welzijn van dieren.”

Voor dit evenement klopte de zaakvoerde­r aan bij de Gentse vzw EVA (Ethisch Vegetarisc­h Alternatie­f), die sinds 2001 mensen via allerlei kanalen informeert over de vegetarisc­he mogelijkhe­den. “Velen zijn wel ontvankeli­jk voor ons ideeëngoed, maar weten niet steeds hoe het praktisch moet aangepakt worden. Het idee dat vegetarisc­h eten beperkt blijft tot een blaadje sla op je bord leeft nog steeds. We merken ondertusse­n dat sommigen beginnen met een wekelijkse veggiedag om zo stelselmat­ig te evolueren naar een volledig vegetarisc­h voedselpat­roon. De mogelijkhe­den waren trouwens nog nooit zo uitgebreid als vandaag de dag en deze succesvoll­e eerste editie bewijst nog maar eens dat je best lekker kan eten zonder dat stuk vlees of vis op je bord”, verduideli­jkt EVA-woordvoerd­er Bruno Briers.

De 150 sympathisa­nten – grotendeel­s afkomstig uit de Kampse regio – kregen uit handen van vijftien vrijwillig­ers een uitgebreid menu aangeboden met frietjes met seitanstov­erij als hoofdgerec­ht. De stoverij werd bereid op basis van een graanprodu­ct dat door de kok als vleesverva­nger op smaak werd gebracht. Wie aanschoof voor deze Langste Veggietafe­l betaalde een vrijwillig­e bijdrage.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium