Het Belang van Limburg

Hees krijgt extra huizen en vernieuwd parochiece­ntrum

- Johnny GEURTS

In Hees staan grote werken voor de deur. De dorpskern rond de kerk wordt uitgebreid en het parochiece­ntrum gerenoveer­d. “Er komen twaalf huizen”, verduideli­jkt burgemeest­er Frieda Brepoels (N-VA). De kerkfabrie­k van het dorp springt mee op de kar om parochiece­ntrum Het Heesterhof te renoveren en een heel nieuw elan te geven. “We hopen volgend jaar nog van start te kunnen gaan”, stelt secretaris Gert Vranken. Het ruimtelijk uitvoering­splan rond de dorpskern van Hees is na de goedkeurin­g van de gemeentera­ad nu in openbaar onderzoek. “We willen leefbare woonkernen in onze deelgemeen­tes. Hier in Hees doet zich een uitstekend­e kans voor. De Sint-Quintinuss­teeg zal een brede weg worden met aan beide zijden parkeermog­elijkheid. Het landelijk karakter en de eigenheid blijft behouden, met ruimte voor een twaalf nieuwe woningen en een groen parkgedeel­te achter de kerk”, stelt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Walter Bollen (N-VA). “Met de woonuitbre­iding geven we jongeren uit het dorp de kans om hier te blijven wonen. Met dit plan wil de stad de kern rond de zaal en kerk versterken”, benadrukt burgemeest­er Brepoels.

Kinderopva­ng

Voor de kerkraad is het project meteen de kans om hun parochiece­ntrum te renoveren. “We kunnen nu de zaal, die meer dan 30 jaar oud is, vernieuwen. We gaan een grote facelift doorvoeren van het buitenaanz­icht: één modern complex als gebouw met een nieuwe centrale ingang. Het gebouw is in de loop van de jaren in diverse fases opgebouwd. Dat willen we nu egaliseren. De binnenruim­tes - zaal, vergaderlo­kalen, cafetaria, keuken, vloeren, verlichtin­g, sanitair, verwarming en plafonds - worden met moderne technieken opgewaarde­erd. Ook de veranda, die verzakt is en momenteel in onbruik is, wordt grondig aangepakt. Op die maner krijgt ook kinderopva­ng Pinokkio op de benedenver­dieping de mogelijkhe­id om verder uit breiden”, stelt penningmee­ster Willy Bruninx van de vzw Parochiaal Centrum Heesterhof.

Volgden jaar

“De zaal is van en voor de mensen van Hees en dat willen we zo houden. Het hele complex zal een nieuw aanzicht krijgen. De renovatie zal deels gebeuren met de hulp van de stad Bilzen, de kerkfabrie­k en gedeelteli­jke eigen middelen en we hopen dat het project door de stad wordt meegenomen in de begroting van volgend jaar”, aldus secretaris Gert Vranken.

Architect Wim Lormans heeft de opdracht gekregen om het project uit te werken. “De werken aan de zaal starten in het voorjaar.

 ?? Foto JOGE ?? Willy Bruninx en Gert Vranken van de kerkfabrie­k bij het parochiece­ntrum en de Sint-Quintinuss­teeg, die verbreed wordt zodat er aan beide zijden geparkeerd kan worden.
Foto JOGE Willy Bruninx en Gert Vranken van de kerkfabrie­k bij het parochiece­ntrum en de Sint-Quintinuss­teeg, die verbreed wordt zodat er aan beide zijden geparkeerd kan worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium