Het Belang van Limburg

Geert Hoste laat zelfs de eiercrisis schieten

- Tom DE LEUR

De eiercrisis, prins Laurent, de regering op Tomorrowla­nd, gefoefel met Samusocial: het is gesneden koek voor een conferenci­er, maar niet voor Geert Hoste (57). De cabaretier geeft ook dit jaar geen eindejaars­conference. “Ik kijk nog een tijdje de kat uit de boom”, zegt hij. Wellicht maakt Hoste wel een voorstelli­ng in 2018, rond de verkiezing­en. Geert Hoste blijft ook dit jaar langs de zijlijn staan. Een jaar geleden verraste hij met de aankondigi­ng dat hij geen eindejaars­conference aan het schrijven was, voor het eerst in 25 jaar. Hoste had een beetje ademruimte nodig. Die ruimte heeft hij nu en het smaakt naar meer. Opnieuw geen conference dus, ook al is er aan inspiratie geen gebrek. “Ik heb gewoon nog wat rust nodig in mijn hoofd. Pas het voorbije jaar besefte ik hoe hard ik gewerkt heb. Ieder jaar een conference, radio, televisie, boeken, ik heb echt heel hard in mijn eigen wereld gezeten. Grappen schrijven is nooit een probleem geweest, ik geef toe dat dit een jaar is om de vingers bij af te likken, als je geen eieren mag eten. Maar het werd gewoon te zwaar.”

Of Geert Hoste misschien een midlifecri­sis heeft? Hij lacht. “Die zou dan al lang voorbij moeten zijn. Wat is dat, zo’n crisis? Dat je haar grijs wordt en uitvalt? Dat heb ik op mijn zestiende al gehad. Ik geniet gewoon van mijn leven, ook al omdat niet alle ogen op mij gericht zijn.”

“Wat ik met mijn vrije tijd gedaan heb? Geleefd, eigenlijk. Met mensen gesproken, zonder in een humorkramp te schieten. Gelezen en gekeken, zonder bij elke zin en bij elk beeld aan een grap te denken. Gereisd, ook voor Amnesty Internatio­nal en het Rode Kruis. Ik blijf nog bezig, hoor. Ik zit elke vrijdagoch­tend op Radio 2, er komt weer een lachkalend­er uit, ik schrijf mijn columns. Televisie probeer ik voor me uit te schuiven, al zijn er voorstelle­n genoeg.”

Een midlifecri­sis? Mijn haar viel op mijn zestiende al uit, hoor

Verkiezing­en

De cabaretier is wel formeel: het is niet zo dat hij definitief met zijn conference­s stopt. “Ik treed te graag op, ik laat mensen te graag lachen. Volgend jaar zijn er weer verkiezing­en, daar zou ik wel eens een voorstelli­ng rond durven maken. Daar wil ik mijn messen wel eens voor slijpen, politiek is nu eenmaal mijn vaarwater. Een eindejaars­conference? Op lange termijn, misschien. Als ik weer wat kilometers op de teller heb.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium