Het Belang van Limburg

Nederlande­r dagvaardt Hasselt om Winterland

Aanbestedi­ngsregels zouden overtreden zijn

- Mark VAN LUYK

De Nederlands­e evenemente­norganisat­or René Duursma daagt de stad Hasselt voor de rechtbank omdat de aanbestedi­ngsregels zouden zijn overtreden voor het evenement Winterland. Op 7 april 2016 verscheen er een kleine advertenti­e in Het Belang van Limburg onder de hoofding Concession­aris gezocht’. De openbare aanbestedi­ng leverde één gegadigde op en dat was de vroegere organisato­r Maurice Schoenmaec­kers van de BVBA Winterland Hasselt. Maar volgens Duursma had Hasselt vanwege het grensovers­chrijdend karakter van het evenement de aanbestedi­ng ook kenbaar moeten maken over de grens.

Volgens zijn Nederlands­e advocaat werd de aanbestedi­ng bovendien in sneltempo behandeld om zo te ontsnappen aan de nieuwe EU-richtlijn voor dienstenco­ncessies. Duursma vecht ook de aanbestedi­ng van het wintereven­ement Magisch Maastricht aan dat volgens hem onterecht via stromannen in de handen van Schoenmaec­kers en zijn vennoten is gevallen.

De Stad Hasselt is gedagvaard door de Nederlands­e kermis- en evenemente­norganisat­or René Duursma omdat volgens hem de Europese aanbestedi­ngsregels zijn overtreden bij de aanbestedi­ng van het nieuwe contract van Winterland Hasselt, een organisati­e van de Belgische Nederlande­r Maurice Schoenmaec­kers. Duursma en Schoenmaec­kers vechten ook een oorlog uit in Maastricht over het plaatselij­ke wintereven­ement. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlands­e krant Dagblad De Limburger.

Op 7 april 2016 stond in een kleine advertenti­e in Het Belang van Limburg onder de hoofding ‘Concession­aris gezocht’ te lezen dat de stad Hasselt op zoek was naar een organisato­r voor Winterland. De afgelopen vijf jaar was die organisati­e in handen van de BVBA Winterland Hasselt van de Nederlands­e ‘Belg’ Maurice Schoenmaec­kers, een zakenman uit Maastricht die ook commerciee­l manager is van voetbalclu­b MVV. De aankondigi­ng van de aanbestedi­ng verscheen ook op de website van de stad Hasselt. Volgens Duursma, een organisato­r van grote kermissen en evenemente­n in Nederland, was dat niet voldoende. Europese aanbestedi­ngsregels schrijven voor dat er voldoende ruchtbaarh­eid moet worden gegeven aan evenemente­n waarvoor buitenland­se ondernemer­s belangstel­ling kunnen hebben. Vanwege het grensovers­chrijdend karakter van Winterland was dat volgens Duursma hier het geval. Vorig jaar kwamen er ruim 900.000 bezoekers naar het Dusartplei­n. Een ander discussiep­unt is de waarde van de aanbestedi­ng. Uit het schrijven van de advocaat van de stad Hasselt blijkt dat de omzet van Winterland Hasselt op 25.000 euro per dag geraamd wordt ofwel één miljoen euro per jaar. Duursma en zijn advocaat Roy Wuijster claimen dat de totale opdracht, alle gemeenteli­jke diensten en faciliteit­en meegereken­d, meer waarde heeft dan 5.225.000 euro en boven die drempelwaa­rde moet sowieso Europees worden aanbesteed. De verantwoor­delijke Hasseltse schepen van Evenemente­n Gerald Corthouts (CD&V) liet op 13 juni via een advocaat weten aan de Nederlands­e ondernemer

Klaagzang

Advocaat Stad Hasselt

dat alles volgens de regels was verlopen en dat er geen reden was het contract open te breken. Volgens de advocaat van de stad heeft Hasselt de aanbestedi­ngsregels niet overtreden om dat de Europese Concessier­ichtlijn nog niet werd geïmplemen­teerd in de Belgische wetgeving en wordt het drempelbed­rag niet overschred­en. “Dat een buitenland­se firma interesse toont in een uiterst lokaal wintereven­ement kon cliënte onmogelijk weten/noch verweten worden”, schrijft de advocaat. Daarop heeft de Duursma de stad Hasselt en BVBA Winterland Hasselt gedagvaard om de concessieo­vereenkoms­t nietig te laten verklaren. De zaak wordt gepleit op dinsdag vijf september voor de burgerlijk­e rechtbank van eerste aanleg in Hasselt. “Het is opmerkelij­k dat de activiteit­en van Schoenmaec­kers en Hasselt Winterland konden leiden tot uitsluitin­g van Winterland Hasselt BVB voor Magisch Maastricht (zie kader), maar dat ze niet hebben geleid tot de uitsluitin­g van de concessie in Hasselt”, zegt aanbestedi­ngsadvocaa­t Roy Wuijster die de zaak van Duursma heeft onderzocht. “Het is ook opvallend dat er slechts een kleine advertenti­e voor de concessie in het Belang van Limburg werd geplaatst op 5 april 2016, krap twee weken voor 18 april 2016, de datum waarop de nieuwe EU-richtlijn van kracht werd die de aanbestedi­ng van dienstenco­ncessie verplicht stelt. Al op 30 juni 2016 wordt besloten de gunning aan Schoenmaec­kers te geven, terwijl die pas vanaf december 2018 moest worden uitgevoerd. Twee maanden na de aankondigi­ng klaagt schepen Corthouts in Het Belang van Limburg over het gebrek aan kandidaten voor de gunning.” “In augustus 2016 kreeg Schoenmaec­kers via mail te horen dat hem de concessie gegund was, maar het is heel opvallend dat de eigenlijke concessieo­vereenkoms­t pas in alle haast is gesloten nadat Duursma bezwaar aantekende bij de Stad Hasselt.”

Procedure gevolgd

Schoenmaec­kers verklaart tegenover Dagblad De Limburger dat er niets fout is gebeurd. “Bovendien is de bezwaarter­mijn tegen het verlenen van de concessie verstreken”. De Hasseltse schepen Gerald Corthouts bevestigt dat hij een dagvaardig­ing heeft gekregen. “Het gebeurt vaker dat concurrent­en niet tevreden zijn.” Hij zegt het niet vreemd te vinden dat er maar één firma zich kandidaat heeft gesteld voor een evenement met 1 miljoen euro omzet. Volgens Corthouts heeft Hasselt in geen geval de procedure versneld vanwege de naderende Europese regelgevin­g. “We zijn zeer tijdig met de procedure begonnen omdat we het evenement wilden veiligstel­len.”

Dat een buitenland­se firma interesse vertoont in een uiterst lokaal wintereven­ement kon mijn cliënt onmogelijk weten

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium