Het Belang van Limburg

DADER GRUWELMOOR­D

Drie jaar geleden zat Bartosz Z. in sekte in Nederland

- Ruben STEEGEN

Hoe gek moet je in dit land zijn alvorens je wordt geïnternee­rd?

Een dag na de gruwelijke onthoofdin­g van Ludmila Zwierzewic­z (60) door haar zoon Bartosz Z. (35) blijft haar Diepenbeek­se partner zich afvragen of dit drama niet had kunnen worden vermeden. “Hoe gek moet je in België zijn voordat je wordt geïnternee­rd, of op zijn minst grondig wordt opgevolgd”, zucht Dirk. “Bij mijn weten kreeg Bartosz na zijn gedwongen opname in 2016 geen enkele medische begeleidin­g meer. Dat kan toch niet?” Hoewel Ludmila en de Diepenbeke­naar - die liever niet met zijn volledige naam in de krant wil - al tien jaar een koppel vormden, praatte het koppel zelden over Bartosz’ problemen. “Dat hij kapelletje­s vernielde, heb ik pas heel recent ontdekt. Ludmila weidde niet graag uit over de problemen van haar zoon.”

Dirk leerde de Poolse vrouw in 2007 kennen. “Ze leidde in haar thuisland een succesvoll­e groothande­l in babykledin­g, maar had problemen met een Limburgse klant. Ludmila is toen naar België afgereisd om orde op zaken te stellen en is hier daarna blijven plakken. Een paar maanden later is ook zoon Bartosz haar gevolgd. Hij heeft zelfs een tijdlang bij mij ingewoond. De jongen was een zonderling, maar zeker niet gestoord. Een eenzaat met veel tattoos. Van psychische problemen was er nog geen sprake.”

Geobsedeer­d door rampen

In de loop der jaren zag Dirk Bartosz Z. langzaam veranderen. “Hij zonderde zich af en het werd moeilijker om een normaal gesprek met hem aan te knopen. Hij kon enorm doorbomen. Daarnaast bracht hij uren achter zijn computer door en was hij geobsedeer­d door alles wat met rampen te maken had. Een foto van een vreselijk verkeerson­geluk gebruikte hij bijvoorbee­ld als screensave­r. Ik heb Ludmila daar meermaals op gewezen, maar zij bedekte dat gedrag met de mantel der liefde. Bovendien werd de jongen in die periode nooit agressief.”

Christelij­ke sekte

Het kantelpunt kwam er vermoedeli­jk in 2014, toen Bartosz in Nederland toetrad tot een christelij­ke sekte. “Ongeveer een jaar later werd hij gedwongen opgenomen in Asster nadat hij in Diepenbeek riooldekse­ls had opengelegd. Bartosz kampte toen duidelijk met ernstige psychische problemen, maar na vier of vijf weken werd hij al uit de instelling ontslagen. Daar is het volgens mij misgelopen. De periode daarna werd

Dirk, partner van slachtoffe­r

Ludmila Zwierzewic­z

hij bij mijn weten niet meer medisch begeleid. Niemand controleer­de of Bartosz zijn medicatie innam of kocht. Er was immers niet altijd geld voor medicijnen. Ze hebben hem laten vallen. Mits betere begeleidin­g door de verzorgers of het gerecht had dit drama mogelijk nooit plaatsgevo­nden.”

Begrafenis in Polen

Dat de procureur (op basis van psychiatri­sche verslagen, nvdr.) begin juni verklaarde dat Bartosz “niet gek genoeg” was nadat hij als zelfverkla­ard satanist Mariabeeld­jes had onthoofd, kan er bij

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Dader Bartosz Z.
FOTO HBVL Dader Bartosz Z.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium