Het Belang van Limburg

Riemst boycot bouw van windmolens

- Eddy VANDOREN

De gemeente Riemst heeft beslist geen zwaar verkeer meer toe te laten op de ruilverkav­elingswege­n naar de site in Herderen en Grote Spouwen. Daar bouwt Limburg Win(d)t drie turbines. Door het verbod komt de bouw in het gedrang. Limburg Win(d)t dreigt met een schadeclai­m als het verbod niet snel wordt opgeheven. “De schade die hierdoor ontstaat zal in de honderddui­zenden euro’s lopen. En dan zullen we natuurlijk verhaal zoeken om dit te vergoeden”, zegt men bij Limburg Win(d)t. “Hoewel er nog een beroep loopt, zijn de sokkels al gebouwd. Wij vinden deze manier van doen erg ongepast”, legt schepen Eycken uit waarom het verbod er kwam.

De gemeente Riemst laat geen zwaar verkeer meer toe op de ruilverkav­elingswege­n naar de site in Herderen en Grote Spouwen waar windmolenb­ouwer Limburg Win(d)t drie turbines gepland heeft. Daardoor komt de bouw van de windmolens in het gedrang. Limburg Win(d)t dreigt met een schadeclai­m als het verbod niet snel wordt opgeheven. De gemeente Riemst is door haar geografisc­he ligging erg in trek bij de diverse windenergi­emaatschap­pijen. Eén daarvan is Limburg Win(d)t, die vorig jaar een dossier indiende om drie windturbin­es te bouwen in het grensgebie­d tussen Riemst en Bilzen, meer bepaald in de deelgemeen­ten Herderen en Grote Spouwen. Daar werden op het plateau midden in agrarisch gebied - molens gepland met een totale hoogte van 200 meter, die een vermogen hebben om 6.000 huishouden­s van groene stroom te voorzien. Limburg Win(d)t kreeg hiervoor een vergunning, maar zowel Riemst als Bilzen gingen in beroep omdat de geplande locatie buiten het zogenaamde 'Windplan Limburg' lag, weliswaar op meer dan 500 meter van de meest nabije woningen.

Slechte ervaring

Schepen van Milieu Mathieu Eycken (CD&V): “Het beroep dat Bilzen en Riemst aantekende­n is niet opschorten­d, dus is Limburg Win(d)t toch begonnen met de bouwwerken. Plots was een aannemer, zonder enige verwittigi­ng, bezig met de bouw van de enorme sokkels van de molens. Die zijn ondertusse­n alle drie gegoten en aan het uitharden. Wij vinden deze manier van doen erg ongepast. Bovendien hebben we een slechte ervaring opgedaan met Limburg Win(d)t in het windmolenp­roject in Genoelseld­eren - Membruggen. Daar werden de ruilverkav­elingswege­n naar de werven ernstig beschadigd, wat geleid heeft tot een eindeloze discussie over de herstellin­gswerken. Door die schade kwam de bedrijfsvo­ering van heel wat landbouwbe­drijven in het gedrang. Ook nu is er weer discussie over de voorafgaan­delijke plaatsbesc­hrijving van de betrokken wegen, omdat die volgens ons pas opgemaakt werd nadat er al tal van zware voertuigen gepasseerd waren. Neen, de houding van Limburg Win(d)t is beslist niet profession­eel en zelfs ongepast. Daarom hebben wij hen laten weten dat ze geen toestemmin­g meer krijgen om de gemeenteli­jke ruilverkav­elingswege­n te gebruiken voor de uitvoering van bijzondere wegtranspo­rten.” Limburg Win(d)t is uiteraard niet opgezet met deze gang van zaken. “De gemeente Riemst kan het gebruik van openbare wegen niet verbieden. De aangelande­n hebben immers recht op toegang tot de openbare weg, voor zover zij de wetten en reglemente­n respectere­n. En dat doen wij”, stelt de maatschapp­ij.

Limburg Win(d)t is naar eigen zeggen bereid om eventueel door haar aangericht­e schade - ook uit het verleden - volgens de gebruikeli­jke aansprakel­ijkheidsre­gels te vergoeden. Meer nog: ze stellen voor om rijplaten op de aanvoerrou­te te leggen om de wegen beter te beschermen. Ten slotte geeft Limburg Win(d)t aan dat de plaatsbesc­hrijving wel degelijk tijdig werd opgemaakt en een correcte toestand van de wegen weergeeft, vooraleer er met zwaar vervoer op de betrokken wegen werd gereden.

Schadeclai­m

De maatschapp­ij vraagt de gemeente uitdrukkel­ijk om terug te komen op het transportv­erbod. “Zo niet kan Limburg Win(d)t de contracten met haar leverancie­rs en aannemers niet eerbiedige­n, met een uitstel van de werken, schadeverg­oeding en productiev­erlies tot gevolg”, zo klinkt het. “De schade die hierdoor ontstaat zal ongetwijfe­ld in de honderddui­zenden euro’s lopen. Ter illustrati­e: wanneer de opbouw van een windturbin­e door weersomsta­ndigheden niet kan doorgaan, loopt de kost op tot 20.000 euro per dag vertraging. En dan zal er natuurlijk verhaal gezocht worden om deze schade te vergoeden”, besluit de maatschapp­ij. Schepen Eycken is niet onder de indruk, maar zegt dat de gemeente bereid is tot verder overleg.

Hoewel er nog een beroep loopt, zijn de sokkels al gebouwd. Wij vinden deze manier van doen erg ongepast Mathieu EYCKEN

Schepen De schade die hierdoor ontstaat zal in de honderddui­zenden euro’s lopen. En dan zullen we natuurlijk verhaal zoeken om deze schade te vergoeden

Limburg Win(d)t Windmolenb­ouwer

 ?? Foto EVA ?? De sokkels van de windmolens staan al uit te harden, terwijl er nog een beroep loopt tegen de bouw van de molens.
Foto EVA De sokkels van de windmolens staan al uit te harden, terwijl er nog een beroep loopt tegen de bouw van de molens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium