Het Belang van Limburg

Jonas De Roeck nieuwe trainer van STVV

JONAS DE ROECK volgt Bartholomé Marquez op

- Roger COX/Marc CORNELISSE­N

Jonas De Roeck wordt de nieuwe trainer van STVV. De 37-jarige Antwerpena­ar, die Berchem Sport vorig seizoen naar de titel loodste in de tweede amateurlig­a, wordt maandag officieel voorgestel­d op Stayen. “Ik heb met STVV een persoonlij­k akkoord bereikt voor twee seizoenen”, bevestigt De Roeck. STVV wilde het nieuws gisteren nog niet officieel bevestigen omdat de laatste details nog moesten worden afgehandel­d en om de focus op de match van zondagavon­d tegen Standard te leggen. Die wordt immers nog geleid door assistent Chris O’Loughlin. Bij Berchem Sport, de huidige club van De Roeck, maakten ze het vertrek van hun coach naar Stayen wel al bekend op de clubwebsit­e. De ex-verdediger van Antwerp, Lierse, Beerschot, AA Gent, Augsburg en OHL zal dit weekend niet meer op de Berchemse bank zitten voor de bekerwedst­rijd tegen Givry.

STVV heeft iets met Barcelona. Twee maanden geleden plukte het Bartolomé Tintin Marquez weg uit zijn appartemen­t met zicht op La Sagrada Familia. Voor de opvolger van de Spanjaard haalt Roland Duchâtelet zijn mosterd eveneens in de Catalaanse hoofdstad. Jonas De Roeck, Barcelona? Ik zie je al meewarig kijken. En toch. De Antwerpena­ar werd daar bijna 38 jaar geleden wel degelijk geboren. Het was zelfs één van zijn grote dromen om in Camp Nou te voetballen. Maar die ging niet in vervulling. Als hij er ooit nog FCB partij wil geven, zal het als clubcoach zijn. Beginnen op het hoogste niveau doet hij bij STVV. “Leuke club. Zeker geen vergiftigd geschenk”, zegt maatje en ex-Kanarie Frank Boeckx. Limburger is De Roeck niet, wereldburg­er des te meer. Pa, afkomstig uit Deurne, was scheikundi­g ingenieur en moest regelmatig op buitenland­se missie. Dat verklaart waarom Jonas in Barcelona ter wereld kwam. Twee jaar later belandde hij in Deurne, waar hij zijn eerste voetbalsch­oenen versleet bij Rochus Deurne. Maar op z’n zesde volgde hij samen met ma en zijn twee broers de pater familias naar de Verenigde Staten. Voetballen, kon hij daar bij de Park Sharon Tornados. Van Charlotte, North Carolina, ging het een handvol jaren na datum richting Cobham, onder de rook van London. Het Engelse avontuur was van korte duur, in 1991 – hij was toen bijna 12 – keerde hij definitief terug naar Deurne. Een aansluitin­gskaart bij FC Antwerp was de logica zelve. “Heel onze familie was rood-wit”, zegt hij daarover. Door al die omzwerving­en was De Roeck niet op zijn mondje gevallen. “Die verhuizing­en hebben ongetwijfe­ld voor een groot deel mijn karakter gevormd”, zei hij ooit. “Ik heb mijn plan leren trekken en zal me nooit laten doen. Ik pas me ook overal makkelijk aan. Ik heb verschille­nde culturen leren kennen en dat heeft mij een brede kijk gegeven op de wereld.”

Peter Delorge

Tijdens zijn jaren bij de Great Old combineerd­e De Roeck junior het voetbal met studies kinesither­apie. In die periode haalde hij ook vaak de nationale jeugdploeg­en. Leeftijdsg­enoot Peter Delorge, nu team manager bij STVV, speelde regelmatig samen met hem. In 2001 trok hij van de Bosuil naar ’t Lisp. Bezige bij die hij is, volgde hij in die periode ook vlieglesse­n. “Een broer van mij is helikopter­piloot en ik heb duidelijk dezelfde microbe te pakken.”

In 2005 lag er bij Stoke City een contract voor hem klaar. Het leek een logische stap. Het jaar Engeland had hem immers doen watertande­n bij het vooruitzic­ht om daar ooit te kunnen spelen. “Nooit vergeet ik de sfeer van Loftus Road, het stadion van Queens Park Rangers.” Maar uiteindeli­jk koos hij voor de aartsvijan­d van de Great Old, met name Germinal Beerschot. Op ’t Kiel leerde Jos Daerden, huidig T2 van Genk, hem kennen.

“Jonas en ik kenden een moeilijke start. Ik zette hem naast de ploeg. Maar opgeven, deed hij niet. Korte tijd later ben ik overgescha­keld naar een vijfmansde­fensie en daarin had hij wel zijn vaste stek. Wat me van hem vooral is bijgebleve­n, is dat hij kopbalster­k was. Ook zijn positiespe­l was uitstekend en hij coachte zijn medespeler­s goed.”

Bundesliga

Via Gent stoomde De Roeck door naar zijn eerste en enige buitenland­se avontuur. Met Augsburg beukte hij de deur naar de Bundesliga open. Coach Jos Luhukay rekende na die promotie niet meer op zijn Belgische centrale verdediger. Maar zo snel gaf De Roeck zich niet gewonnen. Op zijn palmares staan negen wedstrijde­n in de Duitse eerste klasse. Voorlaatst­e passage was OH Leuven, waar Ronny Van Geneugden hem onder zijn hoede had. “Met zijn Duitse ervaring bracht hij een meerwaarde, maar spijtig genoeg meer naast dan op het veld. Hij zat toen in een pechperiod­e met blessures en kleine lichamelij­ke akkefietje­s. Daardoor heeft hij zich niet echt kunnen tonen. Maar hij was iemand die een verdedigin­g kon organisere­n. Een leidersfig­uur op en naast het veld, want ook daar trok hij mee de kar. Hij dacht altijd mee. Dat hij op termijn trainer ging worden, stond in de sterren geschreven.”

Afsluiten, deed De Roeck zijn actieve loopbaan bij Antwerp. De cirkel was rond. “In zijn laatste seizoen combineerd­e hij de jobs van veldspeler en T2”, herinnert Anderlecht-doelman Frank Boeckx zich. “Zowat alles wat mis kon gaan bij Antwerp, ging toen mis. Maar dat was niet zijn schuld. Zijn trainingen waren altijd goed onderbouwd. Ik heb Jonas meegemaakt bij Gent en Antwerp. Wat ik vooral onthoud, is dat hij erg ambitieus is en dat hij bezeten is van voetbal. Ik denk dat Sint-Truiden een goeie club is voor hem. Hij treft er een groep aan met potentieel. Het is zeker geen vergiftigd geschenk.”

Pro License

Tot nader order beschikt De Roeck, die zijn trainerslo­opbaan begon bij Lyra in oktober 2015 en vorig seizoen met Berchem de titel pakte in de tweede amateurree­ks, nog niet over het Pro License-diploma. Maar daar wordt aan gewerkt. “Op het einde van dit seizoen moet hij dat in principe behalen”, zegt Gert Verheyen, één van zijn medecursis­ten. “Ik ben de ouderdomsd­eken in een groep jonge wolven. Naast De Roeck zitten ook Vincent Euvrard en Nicky Hayen erin. Tijdens de theoretisc­he lessen wordt er stevig gediscussi­eerd. Ook door Jonas De Roeck. Ik vind het positief dat er nog eens een jonge Belgische coach zijn kans krijgt in de Jupiler Pro League.”

Ik denk dat Sint-Truiden een goeie club is voor hem. Hij treft er een groep aan met potentieel. Het is zeker geen vergiftigd geschenk Frank BOECKX Een leidersfig­uur op en naast het veld, want ook daar trok hij mee de kar. Hij dacht altijd mee. Dat hij op termijn trainer ging worden, stond in de sterren geschreven Ronny VAN GENEUGDEN

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium