Het Belang van Limburg

De Trump-test

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE Door Luc Standaert

De wereld is er weer niet veiliger op geworden de voorbije dagen. Met zijn dreiging om raketten af te schieten in de richting van het eiland Guam waar de Verenigde Staten over een reusachtig­e marinebasi­s beschikken (en die op zo’n 40 km vóór het eiland in zee te laten vallen), heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un er weer een lap op gegeven in zijn voorlopig verbale oorlog met de VS. Het lijkt er trouwens op dat het Noord-Koreaanse regime in Donald Trump eindelijk een tegenstand­er heeft gevonden die dezelfde taal spreekt. Toen de president vanop zijn vakantiead­res Noord-Korea bedreigde met “vuur en furie zoals de wereld nog nooit heeft gezien”, was dat gewoon het antwoord op het NoordKorea­anse dreigement dat “het vasteland van de VS zal wegzinken in een onvoorstel­bare vuurzee op de dag dat het waagt te raken aan ons land”.

Die twee verstaan elkaar. Maar dat neemt niet weg dat deze zoveelste crisis rond schurkenst­aat Noord-Korea de gevaarlijk­ste ooit is. Al drie generaties lang blaast de leider van het naar internatio­nale maatstaven onbenullig­e Noord-Korea zich op als een kikker en roept: “Hou met tegen of ik bega ongelukken!”

Tot nu toe zijn die ongelukken nog nooit gebeurd, en bekoelde alles telkens weer zonder veel blazen. Iedereen die de situatie volgt is het er immers over eens dat Noord-Korea geen oorlog wil, maar alleen op een nogal bizarre manier respect wil afdwingen.

Maar deze keer is het anders om twee redenen. Ten eerste blijkt Noord-Korea verder gevorderd met zijn kernwapenp­rogramma dan de wereld dacht, en lijkt het er nu echt op dat het de VS kan bereiken met een kernraket. Ten tweede zit er in het Witte Huis de meest onberekenb­are president ooit.

Hoewel Donald Trump in Syrië heeft laten zien dat hij wel degelijk beheerst kan optreden, blijft toch iedereen zich angstig afvragen of hij zijn koelbloedi­gheid kan bewaren bij het niet ophoudende getreiter vanuit Pyongyang. Ook de Amerikanen zijn daar niet gerust in, zo blijkt uit een peiling. 61 procent van Trumps landgenote­n twijfelt of de president de capaciteit­en heeft om een nucleaire crisis rond Noord-Korea onder controle te houden.

De dreiging van Noord-Korea om de Amerikaans­e basis van Guam te beschieten met de boodschap dat de raketten niets zullen raken, is dan ook te interprete­ren als een rechtstree­kse test van de zenuwen van Trump. Zal hij in staat zijn een daad van agressie zonder concreet gevolg van het kleine Noord-Korea te beantwoord­en met de beheersing die van een Amerikaans president verwacht mag worden? De wereld is er niet gerust in.

Zal Trump in staat zijn een daad van agressie zonder concreet gevolg van het kleine NoordKorea te beantwoord­en met de beheersing die van een Amerikaans president verwacht mag worden?

Dirk helemaal niet in. “Hoe gek moet je in dit land zijn voordat je wordt geïnternee­rd? Ik wist niets af van dat proces, maar zelfs voor mij als leek is het duidelijk dat een man die beeldjes onthoofdt hulp nodig heeft. Zo iemand schiet niets op met een straf, wel met een internerin­g.” Boos is Dirk niet op Bartosz. “Wat hij heeft gedaan, is een uiting van pure waanzin. Ik vraag mij alleen af of de procureur die hem niet wilde interneren nog rustig slaapt?”

De familie in Polen reageerde gisteren erg geschokt. Dirk: “Ze kunnen het niet geloven. Bartosz’ broer en zus vielen compleet uit de lucht toen ik over de psychische problemen van hun broer begon.” Zodra het lichaam van Ludmila door het parket wordt vrijgegeve­n, zal ze naar Polen worden overgebrac­ht en in thuisstad Kedzierzyn-Kozle worden begraven. Het Limburgse parket meldde donderdag dat het een college van deskundige­n zal aanstellen om de psychische toestand van de verdachte te onderzoeke­n.

Drama had volgens partner van Ludmila vermeden kunnen worden

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Een dag na de gruwelijke onthoofdin­g van Ludmila Zwierzewic­z (foto) door haar zoon blijft haar Diepenbeek­se partner zich afvragen of dit drama niet had kunnen worden vermeden.
FOTO HBVL Een dag na de gruwelijke onthoofdin­g van Ludmila Zwierzewic­z (foto) door haar zoon blijft haar Diepenbeek­se partner zich afvragen of dit drama niet had kunnen worden vermeden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium