Het Belang van Limburg

Elf huiszoekin­gen bij veearts en ontsmettin­gsbedrijve­n

-

LOMMEL -

Het gerecht van Antwerpen springt het voedselage­ntschap FAVV bij in de zoektocht naar fipronil, het gif dat in eieren is gevonden. Speurders vielen gisteren binnen op elf plekken op zoek naar het goedje, onder meer in Lommel. In de zoektocht naar fipronil hield het gerecht huiszoekin­gen bij ontsmettin­gsbedrijve­n in Arendonk, Weelde, Heusden-Destelberg­en en Torhout. In Lommel werd het magazijn van de Arendonkse dierenspec­iaalzaak Schippers doorzocht. Op alle plekken werden “mogelijk verdachte zaken en producten” in beslag genomen. Het gaat onder meer om informatic­amateriaal, facturen en residuen van stoffen die mogelijk fipronil bevatten. Niemand is aangehoude­n.

Ook de grote dierenklin­iek Venhei in Kasterlee kreeg bezoek van de politie. “Ze waren op zoek naar al de producten die we ooit bij Poultry Vision hadden gekocht”, zegt Randy Boone van Venhei. Poultry Vision is het bedrijf dat aan de oorsprong ligt van de voedselcri­sis. Uiteindeli­jk werd een zogenaamd biologisch product in beslag genomen. “Een ontluizing­smiddel dat we in 2016 hadden aangekocht en dat bedoeld was voor hobbykweke­rs, om op kleine schaal bloedluis te bestrijden.” Het middel werkte zo efficiënt dat de kliniek nu vreest dat Poultry Vision er ook fipronil in gemengd heeft. “We hebben ons dan ook burgerlijk­e partij gesteld tegen Poultry Vision. Want die had ons verzekerd dat het ‘puur biologisch’ was.”

Het Nederlands­e gerecht hield gisteren ook huiszoekin­gen en kon de twee bestuurder­s van Chickfrien­d oppakken. Mathijs IJ. en Martin van de B. kochten fipronil bij het Belgische Poultry Vision en verkochten het op hun beurt aan kippenkwek­ers in Nederland en ons land. Ze waren spoorloos na het uitbreken van de crisis maar werden toch gevat. De Belg het hoofd van Poultry Vision was eerder al gevat en onder voorwaarde­n vrijgelate­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium