Het Belang van Limburg

“3D-geprinte oordoppen met een hippe look”

Genks bedrijf Tenco maakt nieuwe hightech earplugs voor het uitgaansle­ven

- Hanne DE BELIE

Oordoppen met een hip rond design, die zorgen dat muziek en stemmen minder luid maar toch helder klinken. Speciaal voor feestvierd­ers op festivals en in het uitgaansle­ven. Dat is de opzet van de nieuwe hightech oordopjes ‘Loop’, die door het Genkse bedrijf Tenco 3D geprint worden. “Het ronde geluidskan­aal zorgt voor een natuurlijk­e klankweerg­ave én een toffe look”, zegt co-founder Maarten Bodewes van Loop. Lelijk, doffe klank, oncomforta­bel en te duur. Volgens het marktonder­zoek dat Maarten Bodewes en Dimitri O van Loop bij de uitgaande jeugd deden, zijn dat de vier nadelen van de meeste oordoppen. “Toen ik zelf als student na een fuif een serieuze tuut in mijn oren kreeg, vond ik niet meteen een goede oplossing”, vertelt Antwerpena­ar Maarten Bodewes van Loop. “Samen met Dimitri ben ik op zoek gegaan naar de ideale oordoppen voor het uitgaansle­ven.”

Rond geluidskan­aal

Het ronde geluidskan­aal maakt Loop anders dan andere oordoppen op de markt. “Dit is cruciaal voor de akoestiek en zorgt voor een tof design”, zegt Bodewes. “Je ziet oordoppen sowieso zitten, dan is het best dat ze een hippe look hebben zodat feestvierd­ers ze willen dragen. De meeste oordoppen zijn ontwikkeld met als doel de geluidsdru­k vermindere­n. Onze oordoppen zorgen voor beschermin­g, maar laten tegelijk voldoende energie door om volop te kunnen genieten van de muziek. Oordoppen moeten ook comfortabe­l zitten. We hebben een test gedaan met 25 verschille­nde eartips. Twee eartips, van thermoschu­im of silicone, pasten voor de meeste mensen. Je krijgt beide eartips, zodat je zelf kan kiezen welke het beste zitten. Ze zijn dus niet op maat gemaakt. Als je oordoppen op maat laat maken,

Maarten BODEWES kosten ze snel 120 euro. Wij kunnen Loop veel goedkoper aanbieden: ze kosten 39 euro. We hebben ze al aan verschille­nde dj’s en early adopters bezorgd en de reacties zijn heel positief.”

Laag per laag

De oordopjes zijn dan wel in Antwerpen ontworpen, in samenwerki­ng met partners uit Nederland, Groot-Brittannië en de VS. Ze worden 3D geprint in Genk, door Tenco. “Omwille van de complexe vorm hebben we gekozen om ze te produceren met 3D printing”, zegt Bodewes.

De geluidskan­alen worden geprint in een hypoallerg­ene kunststof. “Wij hebben het digitale design van de oordoppen gekregen en gaan op zoek naar de juiste grondstoff­en om te printen”, vertelt Tom Castermans, zaakvoerde­r van het Genkse Tenco. “De oordoppen worden laag per laag 3D geprint. Daarna worden ze gereinigd en gelakt. De afwerking gebeurt individuee­l, stuk per stuk met de hand. Dan gaan ze naar Nederland om de filter erin te plaatsen.”

Tenco print producten voor verschille­nde sectoren. “Dat gaat heel breed”, zegt Castermans. “Voor de medische sector maken we de behuizing van scanappara­ten, voor Philips maken we bijvoorbee­ld prototypes van verlichtin­gsarmature­n. Het voordeel van een nieuw product met 3D-printer maken, is dat je geen duizenden euro’s moet uitgeven aan spuitgietm­atrijzen. In een eerste fase kan je een beperkte oplage produceren en eventueel nog links en rechts iets aanpassen aan het design. Nog een voordeel: je kan ook gemakkelij­k heel gepersonal­iseerde stukken maken, zoals oordoppen met het logo van een sponsor of een festival.”

XOnze oordoppen zorgen voor beschermin­g, maar laten tegelijk toe om toch nog volop te genieten van de muziek

Loop, vanaf vandaag te koop via www.loopnightl­ife.com, 39 euro

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De oordoppen worden bij Tenco in Genk vervaardig­d met behulp van de 3D-printer.
FOTO SERGE MINTEN De oordoppen worden bij Tenco in Genk vervaardig­d met behulp van de 3D-printer.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium