Het Belang van Limburg

Pyongyang pompt spanning nog op

Plan voor raketaanva­l Noord-Korea op Guam zo goed als klaar

- Roger HUISMAN

Noord-Korea is niet onder de indruk van de ‘vuur en woede’-uitspraken van de Amerikaans­e president Donald Trump. Integendee­l: Pyongyang pompt de spanning nog op en kondigt een aanval aan met vier raketten nabij het Amerikaans­e eiland Guam, in de Stille Oceaan.

PYONGYANG -

Daarmee zou het gesloten NoordKorea­anse regime duidelijk een rode lijn overschrij­den. Tot nu toe voerde het regime gewoon tests met raketten uit. Met een aanval op Guam zou Noord-Korea de Amerikanen echt tarten. Het zo openlijk demonstrer­en van de militaire capaciteit kan dramatisch­e gevolgen hebben. Opmerkelij­k is hoe gedetaille­erd de Noord-Koreaanse plannen zijn. Naar eigen zeggen leggen de Noord-Koreanen de laatste hand aan een plan om vier Hwasong-12 raketten over Japans grondgebie­d richting Guam, op 3.400 km van Noord-Korea, af te vuren. De raketten zouden “1.065 seconden onderweg zijn vooraleer ze op 20 tot 40 km van Guam in zee” zouden storten. Daarbij zouden ze over de drie zuidelijke prefecture­n Shimane, Hiroshima en Kochi in Japan vliegen, op zich al een heel agressieve daad richting Tokio.

Overspanne­n taal

De militaire strategen zouden dit plan binnen een week ter goedkeurin­g voorleggen aan de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Die moet dan het licht op groen zetten. Dit is beslist niet het eerste dreigement van het Noord-Koreaanse regime dat nu in de retoriek zijn gelijke vindt in president Trump. De overspanne­n taal die uit Pyongyang opsteeg, werd vroeger altijd afgezwakt door de vermelding dat het regime pas in actie zou schieten als het zelf aangevalle­n wordt of als het oordeelt dat zo’n aanval dichtbij is. Noord-Korea heeft de forse taal opgedreven nadat de Verenigde Naties vorige week nieuwe en strengere sancties heeft afgekondig­d.

De Hwasong-12 is pas in april tijdens een militaire parade voorgestel­d. De raket voor de middellang­e afstand, met een bereik van meer dan 3.700 km, kan afgevuurd worden van mobiele lanceerpla­tformen. Deze platformen zijn door Amerikaans­e spionagesa­tellieten moeilijker te detecteren en preventief te vernietige­n. Een aanval richting Guam dwingt de Amerikanen de raketten tijdens de vlucht te onderschep­pen. Door er vier af te vuren, wil Noord-Korea de kans verkleinen dat de Amerikanen ze allemaal uitschakel­en.

Grondwet

In de Verenigde Staten draaien de discussies over de vraag of de naaste medewerker­s van de president op de hoogte waren van zijn forse uitspraken over Noord-Korea (wellicht niet) en of de president op zijn eentje kan beslissen om Noord-Korea militair aan te vallen. De letter van de grondwet zegt dat het Congres de bevoegdhei­d heeft om een oorlog te verklaren, maar in de realiteit kan het de president weinig in de weg leggen als die beslist om Pyongyang eens en voorgoed te bestraffen. Want diezelfde grondwet zegt dat de president als ‘commander in chief’ de bevoegdhei­d heeft om het land te verdedigen tegen bedreiging­en. Het Congres kan dan wel een wet goedkeuren die het gebruik van geweld verbiedt of die de geldkraan voor militaire actie in Noord-Korea dichtdraai­t. Het zou dan wel eens te laat kunnen zijn, want de president kan 60 dagen lang oorlogje spelen als hij meent dat het land bedreigd wordt. Trump van zijn kant is niet van plan zijn dreigende taal te milderen. “Misschien was mijn boodschap wel niet stevig genoeg”, verklaarde de Amerikaans­e president vanop zijn golfresort aan verzamelde journalist­en, die weigerde om een preventiev­e aanval uit te sluiten.

 ?? FOTO AFP ?? Woensdag werd in de straten van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang een massale optocht georkestre­erd om de succesvoll­e raketlance­ring te vieren.
FOTO AFP Woensdag werd in de straten van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang een massale optocht georkestre­erd om de succesvoll­e raketlance­ring te vieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium