Het Belang van Limburg

Canada bouwt kamp voor vluchtelin­gen uit VS

-

Het Canadese leger is begonnen aan de bouw van een tentenkamp aan de grens met de Verenigde Staten. Het tentenkamp is broodnodig omdat de stroom vluchtelin­gen vanuit de VS op geen andere manier meer op te vangen is.

MONTREAL -

Tussen 1 januari en eind juni zijn er al zo’n 3.300 mensen vanuit de VS de grens overgestok­en naar de Canadese provincie Quebec. De jongste weken zijn het er zo’n 200 per dag. En dat zorgt voor opvangprob­lemen. De stad Montreal heeft vorige week het Olympisch Stadion opengestel­d om er asielzoeke­rs onder te brengen, en ook het leegstaand­e Royal Victoria Hospital zou ingericht worden om 300 vluchtelin­gen op te vangen. Maar dat is allemaal niet genoeg, en daarom zijn een honderdtal Canadese militairen nu bezig een tentenkamp op te trekken in Saint-Bernard-deLacolle, op 60 kilometer van Montreal. De verwarmde tenten moeten onderdak bieden aan zo’n 500 vluchtelin­gen.

Haïtianen

Nochtans beschouwt Canada de Verenigde Staten als een veilig land. Wie gewoon legaal de grens oversteekt, komt dan ook niet in aanmerking voor asiel. Maar voor wie illegaal het land binnenkomt, geldt de Vluchtelin­genconvent­ie van de Verenigde Naties. Die bepaalt dat elke asielaanvr­aag behandeld moet worden.

De overgrote meerderhei­d van de illegale inwijkelin­gen in Quebec zijn Haïtianen. Die konden tot nu toe in de VS nog genieten van een beschermde status na de zware aardbeving van 2010. Maar president Donald Trump kondigde in mei aan dat hij dat tijdelijke beschermin­gsprogramm­a tegen het eind van het jaar stopzet.

Dat heeft een stroom op gang gebracht richting Canada van Haïtianen die al jaren in de VS verblijven maar nu bang zijn dat Trump hen terug naar Haïti zal sturen. De Haïtianen kunnen overigens ook niet zeker zijn van asiel in Canada, want ook daar is het tijdelijk verblijfss­tatuut voor Haïtianen intussen afgeschaft. Maar de Vluchtelin­genconvent­ie bepaalt dat ieder dossier apart behandeld moet worden. Haïti heeft ondertusse­n twee functionar­issen naar Quebec gestuurd om de situatie te bespreken met de provincial­e regering. Er is alvast beslist dat asielzoeke­rs op schoolgaan­de leeftijd vanaf september terecht kunnen in het (Franstalig) onderwijs in Montreal.

 ?? Foto AP ?? Dagelijks steken honderden Haïtiaanse vluchtelin­gen illegaal de grens over richting Canada.
Foto AP Dagelijks steken honderden Haïtiaanse vluchtelin­gen illegaal de grens over richting Canada.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium