Het Belang van Limburg

“Pakjesbezo­rgers werken onder steeds grotere druk”

Pakjesdien­sten beschuldig­d van uitpersen koeriers

- Guido CLOOSTERMA­NS

Anderhalf miljard euro winst voor KBC

De Belgische bankverzek­eraar KBC heeft over het eerste semester van dit jaar een winst gerealisee­rd van bijna anderhalf miljard euro. Tijdens het tweede kwartaal van het jaar boekte KBC een winst van 855 miljoen euro. Dat bleek gisteren uit de kwartaalci­jfers. Ondanks het feit dat de winst over het eerste semester een derde hoger lag dan vorig jaar, reageerde de belegger weinig enthousias­t. Het aandeel zakte 1,90 procent. Een deel van de vooruitgan­g was immers het gevolg van een terugnemin­g van waardeverm­inderingen op de kredietpor­tefeuille in Ierland. Voorts zorgt de nakende verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng ervoor dat de boekhoudku­ndige waarde van de fiscaal aftrekbare verliezen eenmalig 230 miljoen euro zal zakken.(b)

De Nederlands­e vakbond FNV gaat samen met een aantal onderaanne­mers van pakjesdien­sten honderddui­zenden euro’s achterstal­lig loon terugeisen van PostNL en enkele andere pakjesbedr­ijven. Zij zouden volgens de bond koeriers systematis­ch te weinig hebben betaald. “In België is er met werknemers in vast dienstverb­and geen probleem”, zegt secretaris John Reynaert van BTB, “maar wat zelfstandi­gen betreft, heb ik mijn bedenkinge­n.” We kopen allemaal steeds meer spullen online. Onze favoriete winkel heet tegenwoord­ig ‘.com’. De schoenen, boeken en smartphone­s moeten natuurlijk ook aan huis worden geleverd, en zo snel mogelijk, de volgende ochtend of liefst zelfs nog dezelfde avond. Dat gebeurt door koeriers, vaak zelfstandi­gen. Bovendien verleiden de internetwi­nkels hun klanten met gratis levering vanaf een bepaald bedrag. De druk op de kosten en op het leger pakjeskoer­iers is dan ook gigantisch en neemt nog toe. In Nederland is nu een hoogoplope­nde ruzie ontstaan tussen de vakbond FNV en de pakjesbedr­ijven, zoals PostNL, DHL en DPD. Volgens de vakbond moeten de koeriers steeds harder werken aan steeds slechtere voorwaarde­n. Die koeriers zijn vaak in dienst van kleine onderaanne­mers, vaak met slechts een paar chauffeurs, of het zijn zelfstandi­gen zonder personeel. Volgens de FNV voldoet geen enkele onderaanne­mer aan de cao. PostNL, goed voor 75 procent van de pakjesmark­t, misbruikt zijn marktposit­ie om tarieven op te leggen die de onderaanne­mers er wel toe verplichte­n om onder de officiële cao uit te betalen, vindt de FNV. De pakjesdien­sten zeggen in een reactie op de beschuldig­ingen dat zij er vanuit gaan dat hun onderaanne­mers de cao respectere­n. FNV speelt het spel hard. Eerst worden de koerierdie­nsten aangesprok­en, dan hun opdrachtge­vers en uiteindeli­jk indien nodig de internetwi­nkels.

Zelfstandi­gen

Volgens nationaal secretaris John Reynaert van de Belgische socialisti­sche transportv­akbond BTB sleept het conflict in Nederland al jaren aan. In België beschikt hij niet over aanwijzing­en dat de pakjesbedr­ijven de geldende collectiev­e arbeidsove­reenkomste­n niet respectere­n. “Maar je moet een onderschei­d maken tussen ingeschrev­en werknemers en zelfstandi­ge onderaanne­mers”, legt Reynaert uit. “De meeste pakjesbedr­ijven zoals PostNL die in ons land actief zijn,

John REYNAERT (BTB hebben hier ook een distributi­ecentrum, vaak met een syndicale afvaardigi­ng en gestructur­eerd overleg . De werknemers die daar zijn ingeschrev­en, worden correct betaald volgens de geldende cao’s, hoewel ze vaak kreunen onder een steeds grotere werkdruk.” PostNL verdeelt vanuit zijn magazijn in Wilrijk ruim 35.000 pakjes per dag.

Als er problemen zijn, is dat volgens John Reynaert bij de kleine onderaanne­mers en zelfstandi­ge koeriers. “Zij houden vaak amper het hoofd boven water en kampen met een steeds hogere werkdruk. Zo blijken koeriers als ze twee keer aan de gesloten deur hebben gestaan, voor die levering niet vergoed te worden. De koeriers proberen dat op te vangen door hun mobiel telefoonnu­mmer achter te laten, zodat ze het pakket toch nog kunnen leveren.” John Reynaert verwijst ook naar de fietskoeri­ers die maaltijden aan huis leveren. “Zij worden onder de verkeerde cao uitbetaald.”

In Nederland wordt van koeriers verwacht dat ze 23 tot 24 adressen bezoeken per uur. “Of die quota ook in België gelden, weet ik niet, maar dat de koeriers onder steeds grotere druk staan, staat als een paal boven water.”

In België is er met werknemers in vast dienstverb­and geen probleem. Maar wat zelfstandi­gen betreft, heb ik mijn bedenkinge­n

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ?? In Nederland wordt van koeriers verwacht dat ze 23 tot 24 adressen bezoeken per uur.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE In Nederland wordt van koeriers verwacht dat ze 23 tot 24 adressen bezoeken per uur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium