Het Belang van Limburg

De bougie die de mensen rond haar aanstak

HASSELT

- Sue SOMERS

Na haar overlijden kregen de dochters van Lieve Spaas tientallen emails uit alle hoeken van de wereld. Ze waren afkomstig van kunstenaar­s en academici wier levens waren veranderd omdat Lieve hen had samengebra­cht. Ook voor zichzelf maakte ze opmerkelij­ke combinatie­s: in haar late academisch­e carrière besloot Lieve haar passie voor film en de Franse taal samen te brengen. ‘Professor’, zo vermeldt haar overlijden­sbericht summier, dat voorts aangeeft dat ze overleed in het Britse dorpje Wardington en dat haar crematie plaatsvond in Oxford. Wie is de Hasseltse Lieve Spaas, die twee dochters nalaat en een ex-man, die op de rouwadvert­entie wordt aangeduid als ‘de vader van haar kinderen’?

Een zoekopdrac­ht op het internet leert dat ze professor French Cultural Studies was op de Kingston University, ten zuiden van Londen. Amazon biedt ook een boek aan van haar, ‘Francophon­e Film: A Struggle for Identity’. Maar hoe kwam Lieve Spaas als francofiel terecht in het Verenigd Koninkrijk?

Antropolog­ie

Via familie in Hasselt krijgen we het nummer te pakken van Christina Mercken, Lieves oudste dochter die in Nederland woont en die geboren werd in Italië. “Het resultaat van de reislust van mijn ouders”, zegt ze. “Mijn vader en moeder trokken begin jaren zestig naar Oxford om manuscript­en te onderzoeke­n. Mijn moeder was op dat moment lerares Frans op een middelbare school in Bastogne, mijn vader doctoreerd­e in de wijsbegeer­te.”

In het Verenigd Koninkrijk maakte Lieve Spaas kennis met de academisch­e wereld. “Terwijl mijn vader zich verdiepte in zijn onderzoek, besloot mijn moeder culturele antropolog­ie te gaan studeren bij Linacre College, aan de University of Oxford.”

Daarna verhuisde het gezin naar de Verenigde Staten, waar Lieve haar doctoraat haalde in de Franse taal- en letterkund­e aan de Florida State University in Tallahasse­e. Ze werkte ook een tijdje in het Italiaanse Firenze, waar Christina werd geboren. Er kwam een tweede dochter, Jessica, geboren in Hasselt, een lesopdrach­t in New Jersey en dus een nieuwe verhuis.

Eind jaren zeventig viel het leven voor het gezin min of meer in een definitiev­e plooi: Lieve vestigde zich in Oxford, waar ze voor de rest van haar leven zou blijven wonen, terwijl haar man naar Nederland trok. “Ik ben met mijn vader meegegaan, mijn zus is bij mijn moeder gebleven. Mijn ouders waren gescheiden, maar zo voelden wij dat niet aan”, zegt Christina. “De band tussen mijn vader en mijn moeder bleef hecht. We zagen elkaar vaak en ik ging soms mee met de reizen die mijn moeder voor haar werk maakte. En er was altijd Hasselt, waar we jaarlijks naartoe kwamen om familie te zien.”

De rode deur naast de cinema

Vanuit Oxford pendelde Lieve eerst naar Roehampton University in Londen, waar ze hoofd van het departemen­t Moderne Talen was. En later naar de Kingston University, ook in Londen, waar ze op haar zestigste professor French Cultural Studies werd. Maar omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, bleef Lieve reizen: ze was gastdocent­e in Hongarije, had een leerstoel in Canada en trok voor onderzoek naar Congo, waar haar zus missionari­s was. Haar Congo-reis resulteerd­e in Lieves laatste boek: ‘How Belgium Colonized the Mind of the Congo’, over de manier waarop de Congolezen zich de koloniale periode herinneren. Maar haar belangrijk­ste werk blijft ‘Francophon­e Film: A Struggle for Identity’, waarin ze haar passie voor de Franse taal en film samenbreng­t en dat vandaag nog steeds als referentie­werk wordt gebruikt aan verschille­nde universite­iten. “Het boek gaat over Franstalig­e films buiten Frankrijk”, weet Christina. “Dus zowel Canadese, Belgische, Zwitserse en Afrikaanse prenten. Mijn moeder was gek van films, maar ook van de Franse cultuur – ze wist bijvoorbee­ld alles over Rousseau. Collega’s raadden haar aan om te specialise­ren in één onderwerp, maar net de combinatie van al die verschille­nde interesses was haar kracht.” Lieve publiceerd­e ook in de BritsAmeri­kaanse Polygon-reeks, verzamelbu­ndels van academisch­e artikels over één bepaald onderwerp. “Of het nu ging over trauma’s, kleur, het vaderschap, telkens was mijn moeder de drijvende kracht die onder meer filosofen, historici, letterkund­igen en antropolog­en verzamelde rond één thema”, zegt Christina. “Mijn moeder maakte ook gemakkelij­k vrienden en stelde mensen aan elkaar voor. Vaak gebeurde dat tijdens etentjes bij haar thuis. In Oxford woonde ze naast een arthouse-bioscoop. Op haar uitnodigin­gen schreef ze altijd dat mensen moesten aanbellen bij the red door next to the Phoenix Cinema.” “Ik wist dat mijn moeder een druk leven heeft geleid, maar pas toen we na haar dood e-mails kregen van mensen uit alle hoeken van de wereld, besefte ik hoe ze levens heeft veranderd en van betekenis is geweest voor kunstenaar­s en academici. Ze was als een bougie die andere mensen aanstak.”

Kinderlied­jes

Zelfs na haar pensioen bleef Lieve reizen, schrijven en onderzoek doen. Toen ze voorbij de zeventig was, besloot dat ze therapeute wilde worden. “Ze heeft de studie cognitieve analytisch­e therapie nog gedaan en afgerond”, weet Christina. “Maar onmiddelli­jk daarna werd ze ziek. In 2012 stelden dokters Alzheimer vast.” Lieve verhuisde naar een verzorging­stehuis in Wardington. “We hebben lang naar een geschikt huis gezocht waar de zorg gericht is op wat de mensen willen. In Wardington gaan de deuren niet op slot en mogen de bewoners vrij bewegen in het huis en de tuin. Dat was ideaal voor mijn moeder, die altijd haar recalcitra­nte zelf is gebleven. Ze moest de dingen op haar manier kunnen blijven doen.”

Lieve Spaas stierf voor de Alzheimer haar helemaal in zijn greep kreeg. “We skypten elke week, dat kon ze nog,” zegt Christina. “Soms vroeg ze zich af hoe het kon dat ze in zo’n mooi huis woonde. ‘Is het omdat ik dementeer?’, vroeg ze mij dan, waarop ik ja antwoordde. ‘Nou, dan heb ik maar geluk.’ Ze had er ook veel vrienden. Het academisch denken was verdwenen, maar de interesse in mensen en het vermogen om vriendscha­ppen te sluiten, bleef gelukkig intact.”

Lieve genoot van elk moment. “Het was een plezier om bij haar te zijn, zelfs de laatste maanden”, zegt Christina. “Het viel haar op hoe groen het buiten was en hoe de narcissen in de wind dansten.Via Skype zongen we samen kinderlied­jes en haalden we herinnerin­gen op aan vroeger, aan haar leven in Hasselt. Dan wisten we dat het goed was.”

 ?? FOTO HBVL ?? foto-onderschri­ft: Lieve Spaas in toga onder een omgekeerd schilderij van Matisse. Als professor French Cultural Studies in Londen bracht Lieve haar passie voor film en de Franse taal samen.
FOTO HBVL foto-onderschri­ft: Lieve Spaas in toga onder een omgekeerd schilderij van Matisse. Als professor French Cultural Studies in Londen bracht Lieve haar passie voor film en de Franse taal samen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium