Het Belang van Limburg

Overvaller breekt oogkassen van slachtoffe­r

Opglabbeke­naar (62) heeft rest van zijn leven hulp nodig

- Caroline VANDENREYT

“Ik kan het me niet meer goed herinneren, het is een hele tijd geleden. Ik kampte met een zware verslaving. Drugs, drank...”, was de uitleg van Jordy M. (24) voor de gewelddadi­ge overval op zijn bovenbuur in Opglabbeek op 20 februari van dit jaar. Twee gebroken oogkassen, een gebroken neus en kaakbeen hield de 62-jarige François V. aan de diefstal van zijn oorlogssou­venirs over. “Hij kan niet meer zelfstandi­g wonen, zal de rest van zijn leven hulp nodig hebben”, klonk de aanklager in Tongeren, die 8 jaar cel vroeg voor de jonge Lanakenaar. de echtscheid­ing van zijn ouders en de dood van zijn vader aan kanker was Jordy M. volgens zijn advocaat depressief geworden. Er waren zelfmoordp­ogingen, foute vrienden, drank en drugs. Na de zoveelste gefaalde afkickpogi­ng moest hij in december 2016 bij zijn moeder vertrekken. “Ik heb hem in huis genomen omdat hij een oude vriend was”, beschreef tweede betichte, Dylan Z. (23). Zelf liep die laatste op dat moment met een enkelband rond.

Nachtwinke­l

Op 13 februari liep het een eerste keer uit de hand met Jordy: uit een nachtwinke­l in Opglabbeek griste hij flessen whisky, Martini en wodka mee. Een week later ging de gast al een stap verder: de uitbater van diezelfde nachtwinke­l moest onder bedreiging van een mes de kassa openen en 700 euro afgeven. “Ik kan het me niet goed herinneren”, beschreef Jordy. Zijn geheugen bleek ook behoorlijk wat gaten te hebben over de laatste, zwaarste feiten. Die dag van 20 februari was al een hele tijd geleden... “Ik weet dat die man door ons naar beneden gelokt is.”

Gesaboteer­d

Vriend Dylan wist dat het slachtoffe­r altijd een handje kwam helpen als er iets met de verwarming­sketel in hun flatgebouw was. En dus hadden ze de ketel die avond gesaboteer­d. “Terwijl hij beneden was, zou ik de wapens (een verzamelin­g oorlogswap­ens en munten, nvdr) in zijn flat stelen. Maar hij kwam naar boven voor ik kon wegkomen. Dus is er een gevecht geweest.” Gevecht is misschien iets te zachtjes uitgedrukt, stelde de rechtbank: het slachtoffe­r was herhaalNa delijk op het hoofd geslagen, beide oogkassen, de neus en zijn kaak waren gebroken. “Kom maar eens kijken op de foto’s wat je gedaan hebt. Of wil je dat niet weten?”, riep de voorzitter hem naar voren. Wat hij voor job geleerd had? “Zorgkundig­e...”

Enkelband

Ook zijn 23-jarige kompaan - die alleen mee ging tijdens de laatste diefstal - bleef herhalen dat hij spijt had. Hij was beneden blijven wachten, heeft niet gezien wat zich boven afspeelde. “Nee, ik ben niet gaan kijken, ik kon daar op dat uur niet komen want ik had een enkelband. Ik had nooit verwacht dat de man zwaar toegetakel­d was, Jordy zei me dat hij gewoon sliep.”

Lang duurde het niet voor de twee gevat werden: het bloed aan de schoenen van Jordy loodste de politie al snel naar de flat van Dylan. Voor Jordy vorderde de aanklager 6 jaar cel voor de overval van 20 februari en nog eens 2 jaar voor de diefstalle­n in de nachtwinke­l. Dylan wil ze 5 jaar naar de cel. De advocaat van slachtoffe­r François had z’n bedenkinge­n bij de woorden van de jongens dat ze werk gingen zoeken om de 62-jarige man te vergoeden. “De schade is zo groot, ze zullen het nooit kunnen. Het slachtoffe­r leefde zelfstandi­g, nu zal hij nooit meer zonder hulp kunnen. De man is er zeer zwaar aan toe.” De verdedigin­g sprak met klem tegen dat de jongens er lichtzinni­g overheen gaan. Volgens de advocaat van Jordy is hij nu in de gevangenis ook al 6 maanden drugsvrij en vastbeslot­en een nieuwe weg in te slaan. “Ik heb echt spijt, ik besef hoe ernstig het is.” Vonnis op 24 augustus.

 ?? FOTO HBVL ?? Slachtoffe­r François V. werd zwaar toegetakel­d.
FOTO HBVL Slachtoffe­r François V. werd zwaar toegetakel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium