Het Belang van Limburg

Belgische appeloogst zeer hard getroffen door late voorjaarsv­orst

Ook perenoogst stuk lager dan voorgaande jaren

- Jozef Croughs

De eerste oogstramin­gen voor het seizoen 2017-2018 vertonen lagere oogstverwa­chtingen voor appelen en peren. Ten opzichte van vorig jaar zullen er in België 68 procent minder appelen en 7 procent minder peren geoogst worden. De lagere opbrengste­n zijn vooral te wijten aan de ongunstige weersomsta­ndigheden in het voorjaar, met als dieptepunt de nachtvorst in april en de extreem warme en droge periode die daar opvolgde. Deze oogstramin­gen werden samengeste­ld door de Vlaamse overheid, departemen­t Landbouw en Visserij, in samenwerki­ng met Boerenbond, het Verbond van Belgische Tuinbouwco­öperaties (VBT) en de veilingen. Om de oogstverwa­chtingen van hardfruit te bepalen, wordt er jaarlijks een enquête gehouden bij 250 fruitteelt­bedrijven, verdeeld over alle Belgische provincies. De resultaten daarvan vormen mee de basis voor de Europese oogstramin­gen, die gisteren werden voorgestel­d in het Spaanse Ierida. Uit de enquête blijkt dat we in België geconfront­eerd zullen worden met een zeer lage appeloogst. De oogst wordt geraamd op 74 miljoen kg, of 68 procent minder dan de appeloogst van vorig jaar – toen door de extreem natte junimaand ook al geen goed fruitjaar – of 73 procent minder dan het meerjarig gemiddelde. De perenoogst wordt geraamd op ongeveer 301 miljoen kg, 7 procent minder dan vorig jaar of 15 procent minder dan het meerjarig gemiddelde.

Bij de peren heb ik toch mijn bedenkinge­n. De daling van 7 procent is aan de lage kant, mijn prognose is het dubbele daarvan

Bedenkinge­n

Teler en exporteur Kris Wouters kan zich vinden in de appelenpro­gnose. “Bij de peren heb ik toch mijn bedenkinge­n. De 7 procent is aan de lage kant, mijn prognose is het dubbele daarvan. Elke teler stelt vast dat er minder productie

Kris WOUTERS Fruitteler en -exporteur is en dat de oogst veel kleiner uitvalt.”

Hij wordt in die stelling bijgetrede­n door perenteler Ghislain Francis. “Ik heb vandaag nog een rondgang gedaan in de plantages en stelde vast dat de perenoogst een stuk lager ligt dan de voorgaande jaren, en jonagolds zijn er bijna niet. Men kan gerust stellen dat het een mager oogstjaar wordt in het algemeen”, weet Francis.

Toonaangev­end België

Nochtans is het Belgische perenareaa­l het afgelopen jaar gestegen tot 10.023 hectare. België blijft daarmee een toonaangev­end ‘perenland’, met 14 procent van de Europese productie. Zeker wat de topvariëte­it conférence betreft, is de Belgische fruitsecto­r onbetwistb­aar de nummer één in Europa. Ongeveer 85 procent van de Europese perenprodu­ctie situeert zich in slechts vijf landen: Italië, Spanje, België, Nederland en Portugal.

De Europese perenoogst wordt geschat op 2,1 miljoen ton, een daling van 1 procent ten opzichte van vorig jaar. Op Europees niveau verwachten de congresdee­lnemers dit jaar een duidelijk lagere appeloogst, namelijk 9,3 miljoen ton, een daling met 21 procent ten opzichte van vorig seizoen. Deze daling doet zich in heel Europa voor. De verwachtin­g is dat er dit jaar, in vergelijki­ng met andere jaren, proportion­eel gezien meer appelen naar de industriem­arkt zullen gaan dan naar de versmarkt. Met dit jaar een aandeel van slechts 1 procent van de Europese appelprodu­ctie, is België een kleine speler op Europees niveau. Het areaal appel daalde dit jaar verder tot 6.164 hectare. Naast de dramatisch­e vorstschad­e dit seizoen, de stormschad­e vorig jaar, blijft ook het Russische embargo, nu al drie jaar van toepassing, zwaar doorwegen op onze fruitbedri­jven. Dit embargo werd onlangs verlengd tot eind 2018.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Perenplukk­ers staan klaar om de oogst binnen te halen
FOTO JOZEF CROUGHS Perenplukk­ers staan klaar om de oogst binnen te halen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium