Het Belang van Limburg

Viertal meisjes zwaait zorginstel­ling Laekerveld uit na een week op kamp

-

Het is geen gewone week geweest voor de bewoners van zorginstel­ling Laekerveld in Houthalen-Helchteren. Vier jongedames kwamen er deze week ‘op kamp’ en organiseer­den activiteit­en voor de bewoners met een niet-aangeboren hersenlets­el. “Een groot verschil met doorsnee week, want dan is er eigenlijk veel minder tijd voor een animatiepr­ogramma. Laat staan voor een feestje”, klinkt het. “Verdorie toch, we gaan die meisjes volgende week serieus missen”, zucht bewoner Musti Sevim vanuit zijn rolstoel. “Zoveel activiteit­en hebben we hier nog nooit gehad.” Verantwoor­delijke Hilde Vanoppen van Laekerveld kan alleen maar bevestigen. “We hebben uiteraard veel gemotiveer­de mensen die hier hard werken. Maar we hebben de handen vol met de verzorging van de bewoners. Wandelen en een beetje animatie kunnen wel, maar doorgaans ligt de focus op zorg en samenleven. In andere Vlaamse provincies zijn die Joka-kampen daarom al erg bekend. Jongeren kunnen dan een weekje komen ‘kamperen’ in een zorginstel­ling en voor animatie zorgen. Dat zorgt voor een wervelwind aan animatie en lol die hier anders niet mogelijk is. Het is geen doorsnee vakantieka­mp, maar vaak is het wel een heel bijzondere ervaring voor zowel de bewoners als de jongeren. We hopen hier nog vaker zo een groepje op bezoek te krijgen.”

Goede leerschool

Ilse Paesmans (20) uit Alken kan ervan meespreken. “Ik ben al vaak meegeweest, maar nu was het de eerste keer in Laekerveld in Houthalen-Helchteren. Een luie strandvaka­ntie is misschien leuk, maar dit eigenlijk ook hoor. Het is hard werken, al amuseren we ons toch gewoon samen tussen de bewoners. Ik volg zelf ergotherap­ie, en dat is dit kamp trouwens een goede leerschool.”

Ook Dagmar Vandevoort (20) uit Hasselt heeft geen spijt van haar kamp. “We hebben een ongeloofli­jke week achter de rug. We slapen hier op een luchtmatra­s in de instelling, dus het echte kampgevoel ontbreekt niet. Tussendoor bedachten we activiteit­en, zoals dieren gaan knuffelen, knutselen, feestvlagg­etjes maken of gewoon op uitstap gaan en een ijsje gaan eten. Je moet eens kijken hoe dankbaar de bewoners zijn voor ons werk. Tja, dan geniet je toch gewoon gezellig mee? Ik zie het niet als een werkkamp, want we trappen evengoed lol. Ik ga die gasten straks ook missen, hoor.” Gisteravon­d werd afscheid genomen met een feestje.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Twee van de meisjes knutselen met de bewoners.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Twee van de meisjes knutselen met de bewoners.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium