Het Belang van Limburg

“GEEN VERVANGER VOOR IZQUIERDO NODIG” Rouches denken aan Braziliaan Carlinhos

Ivan Leko wil miljoenen voor Gouden Schoen liever op andere posities spenderen

- Guillaume MAEBE

Ishak Belfodil is nog niet vertrokken, maar toch speurt Standard al naar een vervanger. Na het mislopen van Franko Andrijasev­ic (AA Gent) en Dawid Kownacki (Sampdoria) hebben de Rouches nu interesse in de Braziliaan Carlinhos van het Portugese Estoril. De 23-jarige Carlinhos is een schaduwspi­ts die sinds januari uitkomt voor Estoril Praia, dat vorig jaar als tiende eindigde in de Portugese competitie. Hij scoorde drie keer in elf wedstrijde­n en gaf twee assists. De Braziliaan, die nog maar een paar weken geleden zijn contract tot medio 2020 verlengde, is ook inzetbaar op de flanken en speelde in het verleden onder meer voor Bayer Leverkusen en Red Bull Brasil.

Standard ziet in Carlinhos een potentiële opvolger voor Ishak Belfodil. De Algerijnse smaakmaker hoopt nog steeds op een vertrek, maar tot dusver blijft de belangstel­ling uit of wimpelde hij clubs af wegens te oninteress­ant. Belfodil mikt nog altijd op een overstap naar de Premier League.

Lastige zaak

Carlinhos binnenhale­n wordt wel lastig voor de Rouches. Estoril wil de speler niet laten gaan en vraagt vier miljoen euro. Een vertegenwo­ordiger van Think Ball, het makelaarsk­antoor van Carlinhos, was vorige week in Luik. Alle records verbroken. Niet alleen wordt José Izquierdo de duurste uitgaande transfer ooit voor Club Brugge, zijn nieuwe club Brighton & Hove Albion betaalde nooit méér voor een speler. 15 miljoen euro, dat nog kan oplopen tot 18 miljoen. Daar kan je al een mooie vervanger mee halen. Al hoeft dat verrassend genoeg niet meteen voor trainer Ivan Leko. “We moeten ons eerst elders versterken.”

We hebben op dit moment genoeg kwaliteit voor de Belgische competitie, maar ik weet zeker dat we op 1 september een nog betere kern zullen hebben

Ivan LEKO Coach Club Brugge

“Ik ben enorm trots dat een speler van Club Brugge zo’n stap naar een topcompeti­tie kan zetten. Hij is een voorbeeld voor alle andere jongere spelers in mijn groep.” Ivan Leko aan het woord. De coach was de enige van Club Brugge die na de transfer van José Izquierdo wou reageren. Voorzitter Bart Verhaeghe en CEO Vincent Mannaert deden dat liever niet zolang de Colombiaan nog niet geslaagd was voor zijn medische testen. Brighton keurde deze transferpe­riode Gentenaar Renato Neto nog medisch af. De officiële bevestigin­g via de Brugse website bleef dan ook

nog even on hold staan.

Dennis is nieuwe

Izquierdo

Niet dat er nog veel getwijfeld moet worden. Izquierdo is medisch en fysiek gezien tiptop in orde, er is een deal op club- en spelersniv­eau en de werkvergun­ning komt er normaal aan. Izquierdo vertrekt. Naar de Premier League. Als recordtran­sfer. Club blijft achter met een basisbedra­g van 15 miljoen euro dat kan oplopen tot 18 miljoen. Leuk met het oog op de komst van een nieuw oefencentr­um en stadion en meer dan aardig om de transferma­rkt mee op te trekken voor een club die nooit meer dan vier miljoen euro betaalde voor een inkomende transfer. “We willen zeker nog één gerichte versterkin­g doen, wanneer José Izquierdo vertrekt”, verklaarde Hij bezocht er het trainingsc­omplex en woonde de competitie­wedstrijd tussen Standard en KRC Genk (2-1) bij. Think Ball wil de interesse van de Rouches ontkennen, noch bevestigen.

In Luik heeft Ryan Mmaee (19) ondertusse­n de groepstrai­ning hervat. De talentvoll­e spits meldde zich woensdag nog ziek en werd in verband gebracht met een transfer naar het Nederlands­e Roda JC. De club uit Kerkrade is echter geen optie voor de jonge aanvaller. Mannaert vorige week nog. Wel, wie wordt dan die vervanger? “Hebben we niet al goed geanticipe­erd op het vertrek van Izquierdo?”, verrast Leko. “Met Emmanuel Dennis hebben we iemand met hetzelfde profiel. En kijk naar zijn rendement in de eerste weken. Wij hebben genoeg kwaliteit op die positie. We moeten nu groeien op collectief vlak, individuel­e flitsen hebben we al in de ploeg.” Leko hoeft niet per se een vervanger voor die positie, hoewel Club zelf wel nog enkele pistes warm houdt. Eergistere­n was er nog contact met Martin Benitez van het Argentijns­e Independie­nte. De 23-jarige flankaanva­ller vertrekt deze zomer en moet zo’n 3,5 miljoen euro kosten, maar een officieel Brugs bod is er nog niet. Verder wordt de komst van de 18-jarige Luis Sinisterra nu snel afgerond. De Colombiaan­se winger komt net als José Izquierdo over van Once Caldas, heeft met Norman Capuozzo dezelfde makelaar

als Joske en vertoeft al enkele weken in België. Nu het dossier van zijn voorbeeld is afgerond, lijkt dat van Sinisterra snel te zullen volgen, al is hij geen speler die meteen in de basis verwacht zal moeten worden. “Naast Dennis hebben we ook nog Anthony Limbombe en veel andere aanvallers in onze kern”, vindt Leko. “Net zoals Club het vorig jaar het ook wel eens moest doen zonder Izquierdo, zullen wij het ook wel kunnen als Dennis een mindere periode zal hebben.” Dorin Rotariu is voorlopig geen optie. De Roemeen kwam met een serieuze fysieke achterstan­d terug uit vakantie en behoort daarom al enkele weken niet tot de wedstrijdk­ern. “Kwaliteit hebben is niet alleen op basis van techniek, maar ook op basis van fysiek en mentalitei­t”, is Leko duidelijk. “Maar nogmaals: we hebben extra kwaliteit nodig, maar geen vervanger voor Izquierdo.”

Centrale verdediger

Wat dan wel? Met Marvelous Nakamba kwam de gevraagde opvolger van Timmy Simons – de toppriorit­eit – al over. “We weten intern perfect wat we nodig hebben, al hangt alles af van de situaties van de spelers. Naast Izquierdo, denk ik dan aan Bjorn Engels en Stefano Denswil.” Lees: Leko wil er zeker nog graag een centrale verdediger bij. Een goed voetballen­de, zodat hij zijn systeem met drie centrale verdediger­s perfect kan laten uitvoeren. “Het doel is nog steeds om een kern van 22-23 veldspeler­s en drie doelmannen te hebben”, aldus de Brugse coach. “We hebben op dit moment genoeg kwaliteit voor de Belgische competitie, maar ik weet zeker dat we op 1 september een nog betere kern zullen hebben.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? José Izquierdo trekt naar de Engelse promovendu­s Brighton & Hove Albion.
FOTO PHOTO NEWS José Izquierdo trekt naar de Engelse promovendu­s Brighton & Hove Albion.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium