Het Belang van Limburg

“Als STVV Marquez niet had ontslagen, hadden wij wellicht ook gewacht”

Lokeren wilde niet riskeren dat PETER MAES elders aan de slag zou gaan

- Koen VAN UYTVANGE

Na twee grijze seizoenen in de rechterkol­om en drie trainerson­tslagen moet Peter Maes een ingedommel­d Sporting Lokeren weer tot leven wekken. De Lommelaar werd donderdag ingehaald als de Verlosser. En zeggen dat het heel anders had kunnen lopen. Tot STVV afgelopen maandag ongewild een domino-effect in werking zette... Met een spandoek “Welkom terug Peter” trotseerde­n enkele honderden supporters donderdagn­amiddag het herfstige weer om de eerste training van Peter Maes op te luisteren. Bij het verlaten van het veld volgde zelfs applaus. Twee uur later kreeg hij een fles Cesar Tripel overhandig­d. “Peter, op voorhand al bedankt”, sprak Roger Lambrecht zelfs, bij zijn officiële voorstelli­ng. Om maar te zeggen. Twee jaar na zijn vertrek leeft Lokeren weer op. Zoals een wanhopige echtgenoot die in de steek werd gelaten maar die ene opwindende ex toch weer door de deur ziet schrijden.

Niet dat er met de vorige iets grondig mis was. Het viel op hoe niemand een onvertogen woord zei over gewezen boegbeeld Runar Kristinsso­n. “Schitteren­de mens”, “gentleman”, maar wel “rustiger” na vijf jaar onder de niet-aflatende storm die Maes bleek. “De schaduw van Peter hing over elke van zijn opvolgers. Aan de vergelijki­ng met de successen onder hem ontsnapten ze niet”, voelde sportief directeur Willy Reynders mee met de IJslander. Eigenlijk was Lokeren zelfs van plan het nog enkele weken aan te zien met Kristinsso­n. Het doel was 7 op 15 te halen. Maar na de 0 op 6 werd de 85-jarige Lambrecht al bleek rond de neus. “De angst sloeg toe”, aldus de bandenmagn­aat. “Dat STVV deze week zijn trainer ontsloeg, speelde ook mee. Al weet ik niet of zij in Maes geïnteress­eerd waren.” Willy Reynders was minder omfloerst. “Als STVV zijn coach niet had ontslagen, hadden wij wellicht ook nog gewacht. Het is niet normaal om een trainer na twee wedstrijde­n te ontslaan. Behalve nu. Als de timing er is om Peter terug te nemen, dan moet je die grijpen.”

Zoals Dury en Vanhaezebr­ouck

Maes was op weg naar Antwerp, tot Luciano D’Onofrio daar neerstreek en voor Bölöni koos. “Ik ben gehecht aan familie. Vandaar dat ik dan liever naar Lokeren kom dan naar Egypte of de VS te trekken. Ik weet hoe het hier werkt, in welke structuur ik terecht kom. Vergelijk het met Francky Dury en Hein Vanhaezebr­ouck. Die hebben op een bepaald moment ook de stap gezet naar een topclub, om dan terug te keren naar hun oude club om zich te rehabilite­ren. Al is rehabilite­ren misschien geen goed woord. Ik heb schade opgelopen bij Genk maar ondanks de perceptie die wordt gecreëerd, heb ik daar wel mijn werk gedaan.”

En dus heeft Lokeren zijn God terug. “Ik heb nooit een God willen zijn. Door zeven maanden thuis te zitten leer je dat wel relativere­n. Ik stelde me vragen over mezelf. Nu niet meer.” Want enkele spelers stapten gisteren op Maes toe en zeiden: “Blij dat je terug bent, coach”. Dat deed Maes deugd. De ouddoelman is wel twee jaar ouder maar nog geen haar veranderd. “Ik dacht wel dat ik rustiger zou zijn. Maar tien minuten ver in de training was ik al de oude. Man, ik heb me geamuseerd.” De komende twee wedstrijde­n tegen Moeskroen en WaaslandBe­veren moeten Maes inzicht geven hoe sterk/zwak zijn kern is. Al valt nauwelijks voor te stellen dat Lokeren straks geen transfers meer doet. Maes is niet God, maar gek is hij evenmin.

Het is niet normaal om een trainer na twee wedstrijde­n te ontslaan. Behalve nu. Als de timing er is om Peter terug te nemen, dan moet je die grijpen

Willy REYNDERS Sportief directeur Lokeren

 ?? FOTO BELGA ?? Peter Maes en Roger Lambrecht schudden de hand op een nieuwe samenwerki­ng.
FOTO BELGA Peter Maes en Roger Lambrecht schudden de hand op een nieuwe samenwerki­ng.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium