Het Belang van Limburg

20.000 kijklustig­en op vijftiende Alkense Oogstfeest­en

-

Ingestuurd door Leentje Berden

Afgelopen zondag was het drummen geblazen op de vijftiende jubileumed­itie van de Alkense Oogstfeest­en. De zon was van de partij en die lokte 20.000 kijklustig­en naar de weides aan het Eikenbos. Aandachtst­rekker en één van de extra’s voor het jubileumja­ar, het springdorp, bleek een ware voltreffer. Niet minder dan zeven springkast­elen kleurden de derde evenemente­nweide in alle kleuren van de regenboog. In de schaduw van café ‘’t Fleurig gietertje’ genoten honderden kinderen van de pret. Wie wilde ontsnappen uit de drukte, kon genieten van een zoektocht in het 3 hectare groot maïsdoolho­f. Ook de gratis huifkartoc­hten op het terrein werden gesmaakt door jong en oud. Flyball, dogdance, schapen en eendjes drijven, een hondenkar… ook de hondenlief­hebber kwam aan zijn trekken.

Ambachten

De ambachtenw­eide was dit jaar echter een ware streling voor het oog. Op het grote terras voor het Pannenkoek­enhuisje was het zoeken naar een lege stoel om te genieten van de Alkense accordeonv­rienden en de geregelde ritten met oldtimertr­actor en feestviere­nde boerinnetj­es. Boeren en boerinnen op rust trokken kleren aan van vervlogen tijden en schepten taferelen aan de stoof, aan de waslijn, kaartend aan tafel. De pastoor, ook een boer, zag dat het goed was en zegende het volk. Er werden honderden pannenkoek­en voor het kinderkank­erfonds gebakken. Iedere vrijwillig­er daar blonk van genot en passie, na dagen opbouwen en inkleden.

Nieuw dit jaar was een levensecht­e tentoonste­lling van wilde dieren uit de bossen. Het was vaak zoeken naar de wezel, das, vos, fazant, hermelijn en tientallen andere dieren. Prachtig entertainm­ent en het borreltje en hapje erbij maakten het af. Achteraan, op het veld, werden met aangespann­en paarden aardappele­n gerooid. Kinderen mochten gratis rapen. De oogstfeest­aardappel zal de komende weken in menig pot koken.

Trekpaard

Al vijftien jaar zijn de Vrienden van het Belgisch Trekpaard hun kernidee van de Alkense Oogstfeest­en trouw: het Belgisch trekpaard in al zijn glorie in de kijker zetten. De zonovergot­en editie die op 6 augustus plaats had, bevestigde dat opnieuw. Voor het eerst stond het kampioensc­hap boomslepen op het programma. De Winning bouwde hiervoor een spectacula­ir parcours waar voerman en paard tot het uiterste gedreven werden, want -letterlijk­enkele centimeter­s maakten het verschil! Mensen samenbreng­en na de oogst om te vieren is een aloude traditie en de inrichters, vzw Vrienden van het Belgisch trekpaard uit Alken, doen er alles aan om dit in een setting te doen die onvergetel­ijk is voor zijn bezoekers.

Men bouwde stallen, huisjes, varkenshok­ken in hout om die speciale sfeer te creëren waar de Oogstfeest­en zo bekend om zijn. Hiervoor kunnen ze rekenen op trouwe sponsors die dit financiere­n en een groep onbetaalba­re vrijwillig­ers die keihard gewerkt hebben de voorbije week. Dat is het motto: keihard werken, maar door het kameraadsc­hap onder elkaar enorm veel plezier hebben.

Modder

De voorbije dagen waren de hemelsluiz­en verschille­nde keren opengegaan en dat zorgde voor heel wat modder op de kruispunte­n naar de wedstrijdp­arkings. Bestuursle­den en een kernteam besloten er ’s nachts nog alles aan te doen om de modder zo veel mogelijk weg te werken voor het bezoek arriveerde. Tonnen kiezelsten­en en boomschors werden aangevoerd. Gelukkig bleef het beperkt en lagen de weiden zelf er fantastisc­h bij. Het publiek genoot.

Stefan Creemers en zijn Belgisch kampioene Sarah trokken het vliegend tapijt en daagde het volk uit tot een trekwedstr­ijd met zijn vierspan. Het was de laatste activiteit met op de achtergron­d de livemuziek van Bob’s Country Band, toen alle wedstrijde­n waren afgelopen en de weide leegliep… feeëriek! “Ik ben moe van de wedstrijd, maar om de kinderen te plezieren doen we dit graag”, liet Stefan zich ontvallen. Iedereen die afgelopen zondag aanwezig was, is verknocht geraakt aan het evenement en zal volgend jaar op die eerste zondag van augustus terugkeren. Alkense Oogstfeest­en, dat is budgetvrie­ndelijk spektakel met gratis kinderanim­atie. Dat is feesten zoals de boeren feesten: eerlijk, mooi en vooral, samen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium