Het Belang van Limburg

ZEGE VAN DE BEVRIJDING

EDWARD THEUNS wint 391 dagen na zware val in de Tour

- Jan-Pieter DE VLIEGER

Edward THEUNS “Als je tweede wordt, kan je winnen ook”. Edward Theuns (Trek-Segafredo) zei het in Ardooie en bewees het meteen in Lanaken. Zijn eerste zege in de World Tour, maar vooral zijn eerste zege nadat hij vorig jaar in de Tour een ruggenwerv­el brak. “Ik heb mentaal heel zware periodes gekend.” Trek-Segafredo ploegleide­r Dirk Demol voor de start: “We gaan van Edward Theuns geen Kittel of Cavendish maken, maar hij zal in zijn leven nog sprints winnen.” Drieënhalf uur later was het al zover: op tweehonder­d meter van de streep kwam Theuns uit het wiel van loods Jasper Stuyven. Hij maakte nog even gebruik van de slipstream van Yves Lampaert, die pas op 120 meter werd gegrepen. “Yves is een goede maat”, aldus Theuns. “Ik had het hem gegund. Maar ik ben toch nog net iets blijer dat ik zelf kon winnen.”

Twee operaties

Niemand die Theuns dat kwalijk zal nemen. De renner van TrekSegafr­edo komt van heel ver terug: op 15 juli vorig jaar brak hij ruggenwerv­el T12 bij een zware val in de Tour. “Mentaal en emotioneel heb ik zware periodes gehad”, getuigde Theuns. “Ik moet heel veel mensen bedanken: mijn vriendin Lien, mijn ouders, mijn broer, mijn halfbroer, halfzus, mijn vrienden, mijn kinesist Frank Wezenbeek, de chirurg die zich vorig jaar op zondag vrij maakte om mij meteen te opereren... Vooral de eerste maanden waren loodzwaar: twee maanden heb ik beneden geslapen in een ziekenhuis­bed. Van de Tour naar een toestand waarin ik totaal afhankelij­k was van anderen.” Dit seizoen kon Theuns meteen in de Tour Down Under hervatten, maar de bouten en schroeven waarmee in totaal drie wervels werden gefixeerd, bleven voor problemen zorgen. Theuns finishte knap achtste in Roubaix, maar het gevoel was niet goed. Eind april besliste hij om met een nieuwe operatie de bouten en schroeven te laten verwijdere­n: “Dat was een risico. Meestal laten ze die zitten, maar ik wilde zo snel mogelijk terug naar een volledig herstel. Vanuit mijn achtergron­d als kinesist (Theuns heeft een bachelordi­ploma, nvdr.) voelde dat juist aan. Tegelijk had ik ook wat schrik: wat gaat?”

als het nog slechter

Grootste zege

Aanvankeli­jk leek dat ook zo: in de Ronde van België viel Theuns opnieuw zwaar. In de Dauphiné haalde hij niet eens de tijdslimie­t. “Ergens was dat een dieptepunt. Maar het was ook logisch. Om koersen te winnen na zo’n ingreep heb je eigenlijk een herstelper­iode van zes maanden nodig.” Dat het nu al lukt, minder dan vier maanden later, is weinig meer dan een bevrijding: “Doorheen mijn revalidati­e heeft Dirk Demol altijd gezegd dat ik er sterker zou uitkomen. Ik knikte altijd van ja, maar eigenlijk geloofde ik dat niet. Ik dacht dat ik nooit meer hetzelfde niveau zou halen. En nu boek ik de grootste zege in mijn carrière.”

 ?? Foto BELGA ?? Edward Theuns schreeuwt het uit in de straten van Lanaken.
Foto BELGA Edward Theuns schreeuwt het uit in de straten van Lanaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium