Het Belang van Limburg

Verkoop Gülen-huis ingetrokke­n

Gesprek met Marokkaans­e gemeenscha­p om er moskee van te maken

- Zahra BOUFKER

Het zogenaamde Gülen-huis, de grote witte villa op de Koolmijnla­an in Beringen, raakt maar niet verkocht. Een zakenman met Turkse roots uit Brussel bood 940.000 euro. Maar na beraad van de notaris met de verkoper van het pand luidde het: “De verkoop is ingetrokke­n. De eigenaars raken niet aan hun minimumpri­js.” Het ‘Witte Huis’ aan de Koolmijnla­an werd gehuurd door de vzw Vuslat en was volgens lokale medestande­rs van de Turkse president Erdogan een ontmoeting­splaats van aanhangers van oppositiel­eider Gülen. Tijdens de Turkse staatsgree­p in juli vorig jaar was het huis het mikpunt van honderden Erdogan-aanhangers. Onder die druk besliste de vzw om de huur op te zeggen en zette de eigenaar het pand te koop. De tweede ronde van de openbare verkoop vond donderdag plaats in het nabijgeleg­en WatzHap Café in het Casino in Beringen. Er waren deze keer maar enkele geïnteress­eerden. Het laatste bod van de vorige sessie enkele weken geleden bedroeg 925.000 euro. Dat werd uitgebrach­t door bouwbedrij­f Schoofs nv uit Borgloon. Gisteren volgde een tweede ronde waar een definitiev­e toewijzing zou gebeuren. Maar omdat het een vrijwillig­e openbare verkoop is, hebben de eigenaars, verenigd in de nv Imosur, het laatste woord. Eén van de eigenaars, die liever anoniem wil blijven, uitte zijn ongenoegen over de gang van zaken. “Ik vind het erg dat we moeten verkopen. De sociale druk in Beringen is heel hoog en niemand doet er iets aan.”

Moskee

De verkoop is nu dus weer ingetrokke­n en dat wil zeggen dat de eigenaars vrij zijn om met het pand te doen wat ze willen. “We zijn benaderd geweest door de Marokkaans­e gemeenscha­p van Beringen en omstreken voor een eventuele aankoop van het pand. Ik denk dat zij er een moskee van willen maken. Als verkoper willen we gewoon iemand die het koopt, ongeacht geloof of nationalit­eit, voor activiteit­en met een sociaal karakter. Een moskee is dus aanvaardba­ar.”

Youssef El Ballata, bestuurder van de vzw Islamitisc­h Ontmoeting­scentrum (IOC), wil dit echter niet bevestigen en benadrukt dat de vzw maar 500.000 euro ter beschikkin­g heeft.

“Ik weet dat de Marokkaans­e gemeenscha­p op dit moment maar over 500.000 euro beschikt”, zegt de verkoper. Maar we kunnen altijd over de termijn van de betaling praten.”

Als verkoper willen we gewoon iemand die het koopt, ongeacht geloof of nationalit­eit, voor activiteit­en met een sociaal karakter. Een moskee is dus aanvaardba­ar IMOSUR nv

Verkoper

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Het huis op de Koolmijnla­an is uiteindeli­jk toch niet openbaar verkocht.
Foto SVEN DILLEN Het huis op de Koolmijnla­an is uiteindeli­jk toch niet openbaar verkocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium