Het Belang van Limburg

“Koop een achtergela­ten tentje van vorig jaar”

Niet enkel ludieke actie tegen afvalberg Pukkelpop

- Maarten ALBRECHTS

Pukkelpop pakt dit jaar, in samenwerki­ng met UCLL, uit met een ludieke actie om campingafv­al tegen te gaan. Wie zijn tentje mee naar huis neemt, maakt kans op een van de vier combiticke­ts voor volgend jaar. Maar wie wil helpen om de afvalberg te verkleinen, heeft ook andere opties. Zo verkoopt Kringwinke­l Okazi in Hasselt de achtergela­ten tentjes van vorig jaar. En waarom zou Pukkelpop geen borg vragen voor een campingple­kje? Ieder jaar opnieuw worden op festivalca­mpings massa’s (vaak splinterni­euwe) tentjes achteloos achtergela­ten. Op Dreamville, de festivalca­mping van Tomorrowla­nd, werd dit jaar gedurende twee weekends maar liefst 480 ton aan afval verzameld waarvan 15 ton gesorteerd pmd. Daarnaast werd er ruim 25 ton aan herbruikba­re kampeermat­erialen ingezameld.

Sluikstort­en

Als je het achteloos achterlate­n van afval op een festival als sluikstort­en beschouwt, kan de politie in feite een boete opleggen die behoorlijk hoog kan oplopen, tot 2.000 euro. “Een boete riskeer je op dit moment niet, ook al is het openbaar terrein”, klinkt het bij politie LRH. “Maar als ludieke acties niets uithalen, moeten we in de toekomst misschien toch harder optreden. De actie zal na het festival geëvalueer­d worden.” Een lezer van deze krant reikt nog een andere mogelijkhe­id aan. Waarom geen borg vragen voor een plek op de camping van Pukkelpop? Ruim je rommel op en krijg je borg terug. “Een leuk voorstel”, zegt Frederik Luyten van Pukkelpop. “Maar op logistiek vlak is dat niet haalbaar met de mensen die we nu ter beschikkin­g hebben. Maar we gaan het zeker in ons achterhoof­d houden.”

Kringwinke­l

Uiteindeli­jk betalen we immers allemaal mee om de afvalberg te verwerken. Jaarlijks worden tientallen vrijwillig­ers ingezet om deze rommel op te ruimen, de bruikbare dingen worden opgehaald door de Kringwinke­l. “De dag na het festival schuimen we de camping af naar bruikbaar en verkoopbaa­r materiaal”, zegt Bert Melaer van kringwinke­l Okazi in Hasselt. “De bruikbare spullen worden later te koop aangeboden in onze kringwinke­l.” Maar het gaat verder dan dat. “Ieder jaar zetten we een tweedehand­swinkel op aan twee campings van het festival. Mensen die op de camping arriveren zonder tent kunnen bij ons een gebruikt exemplaar kopen. Het gebeurt ook dat mensen hun kampeerspu­llen op de trein vergeten. Ook zij komen vaak bij ons terecht om vervangspu­llen te kopen. Wij raken dus wel vlot van die gebruikte tentjes af. In principe kan je dus je achtergela­ten tentje van vorig jaar opnieuw kopen.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Kamperende festivalga­ngers laten jaarlijks een massa afval en tentjes achter.
FOTO SVEN DILLEN Kamperende festivalga­ngers laten jaarlijks een massa afval en tentjes achter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium