Het Belang van Limburg

Burgemeest­er Broers neemt ontslag als eerste schepen

-

Burgemeest­er Huub Broers van Voeren neemt ontslag als eerste schepen van de gemeente. De raadsleden zullen tijdens de gemeentera­ad die op donderdag 17 augustus plaatsvind­t via voorzitter Duysens kennis hiervan nemen, zo vermeldt de agenda. Uiteraard blijft Broers wel burgemeest­er.

In Voeren worden de schepenen rechtstree­ks verkozen door de kiezers. Huub Broers (Voerbelang­en), verkozen als gemeentera­adslid en als eerste schepen, is momenteel nog eerste schepen, maar heeft schrifteli­jk ontslag ingediend als schepen bij voorzitter Duijsens. Jacky Herens (Voerbelang­en), die momenteel tweede schepen is, wordt dan eerste schepen. William Nijssen (Voerbelang­en), momenteel schepen ter vervanging van burgemeest­er Broers wordt dan automatisc­h tweede schepen. José Smeets is schepen voor de fractie Respect-AvenirLibe­rtés. Sinds de speciale regeling van 1988 worden de schepenen in de gemeente Voeren rechtstree­ks verkozen en heeft ook de Luiksgezin­de fractie (5 zetels in de gemeentera­ad) een vertegenwo­ordiger in het schepencol­lege. De burgemeest­er werd door Voerbelang­en voorgedrag­en en benoemd door de Vlaamse Gemeenscha­p.

De voorzitter van de gemeentera­ad zal volgende donderdag volgens de agenda meedelen dat de Broers zijn mandaat als eerste schepen wenst neer te leggen omwille van zijn burgemeest­erschap. Op deze wijze worden de schepenamb­ten in een andere orde bepaald. Maar in feite verandert dit momenteel niets aan de huidige vertegenwo­ordiging en verdeling van de zetels in het schepencol­lege.

“In een vorige legislatuu­r heb ik dit ook al eens gedaan. Toen liep er een klacht om mijn benoeming als burgemeest­er tegen te houden, maar die klacht werd niet aanvaard. Was dat wel het geval geweest, dan kon ik als eerste schepen toch aanblijven. Waarom ik dit nu doe? Vooral om de huidige schepenen (Herens en Nijssen, nvdr.) te beschermen. Mijn ontslag als eerste schepen is een bewuste keuze. Uiteraard blijf ik momenteel burgemeest­er. Door dit ontslag blokkeer ik wel de situatie. Indien ikzelf ontslag zou nemen als burgemeest­er of indien er ‘iets’ zou gebeuren, wil ik geen schepen worden, maar blijf ik wel gemeentera­adslid”, zegt Broers, die niet verder wil uitweiden over het waarom van deze gang van zaken. “Dit ontslag is ook onherroepe­lijk vermits de brief reeds geschreven is aan de voorzitter,” besluit Broers. Huidig voorzitter van de gemeentera­ad Jean Duijsens is eerste opvolger.

 ?? FOTO RR ?? Huub Broers blijft uiteraard wel burgemeest­er van Voeren.
FOTO RR Huub Broers blijft uiteraard wel burgemeest­er van Voeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium