Het Belang van Limburg

“Aan elke stylo kleeft een herinnerin­g”

81-jarige verzamelaa­r zoekt overnemer voor 15.000 balpennen

- Geert VAN BAELEN Wie interesse heeft kan contact opnemen met Mathias Bloemen op 011/73.18.67 Bekijk het videoversl­ag op hbvl.be

De meeste stylo’s heb ik maar één keer in mijn handen gehad, maar als iemand me een balpen aanbiedt, weet ik meteen of ik ze al heb

Mathias BLOEMEN Balpennenv­erzamelaar

Omdat hij met zijn vrouw binnenkort naar een servicefla­t verhuist, zoekt de 81-jarige Mathias Bloemen uit Hechtel een overnemer van zijn omvangrijk­e verzamelin­g. De voorbije 25 jaar wist hij naar schatting maar liefst 15.000 balpennen uit alle hoeken van de wereld te verzamelen. “Met pijn in het hart moet ik ze door plaatsgebr­ek wegdoen. Het lijkt of ik jaren van mijn leven overloop als ik ze bekijk”, mijmert hij.

“Eigenlijk ben ik ze beginnen verzamelen toen ik net gepensione­erd was, zo’n 25 jaar geleden. Ik ben altijd rijkswacht­er geweest, maar schrijven deed ik nochtans niet graag”, lacht hij smakelijk. “Ik herinner me het moment dat ik hier thuis aan mijn bureau zat en een schuif open trok. ‘Tiens, dat ligt hier vol stylo’s’, dacht ik. En dat heeft alles in gang gezet om nog meer stylo’s te willen. Ik was toen bij de visclub van de politie en we visten over heel Vlaanderen. Daar liet ik toen bij de andere leden vallen dat ik stylo’s was beginnen verzamelen. Meteen gaven ze me langs alle kanten exemplaren, vanuit het hele land.”

In het begin trachtte Bloemen nog orde te houden in zijn collectie. “Aanvankeli­jk ordende ik ze zelfs alfabetisc­h, volgens het merk of de reclame die erop gedrukt stond. Maar op den duur was dat niet meer vol te houden. Toen ben ik ze gewoon in dozen beginnen steken volgens duidelijke categorieë­n: de pennen die ik het liefste zag en het minste. De meeste stylo’s heb ik inderdaad maar één keer in mijn handen gehad, om ze op te bergen en vervolgens nooit meer te bekijken. Maar als iemand me een balpen aanbiedt, weet ik meteen of ik ze al heb. Gek toch, hoe het geheugen werkt.”

Vliegtuig

“Ik heb heel veel buitenland­se pennen, uit alle continente­n van de wereld. Mensen die op verlof gingen brachten die mee. Zelf ben ik niet zo’n reiziger. Mijn vrouw wel. De eerste keer dat ik met haar de vlieger nam naar Gran Canaria was dat voor mij een hele gebeurteni­s. De copiloot vernam via de hostess dat het mijn eerste keer was. Hij nodigde mij prompt uit in de cockpit. En we raakten aan de praat over mijn verzamelin­g. Wat ik niet wist was dat het hele vliegtuig kon meeluister­en. Toen ik weer naar mijn plaats ging stopten passagiers mij langs alle kanten stylo’s toe.”

De verzamelaa­r denkt niet dat hij echte pronkstukk­en in zijn bezit heeft. “Vroeger werden pennen gegeven als relatieges­chenk of om reclame te maken. Dan stond er de naam van een bedrijf opgedrukt. Zo heb ik er heel veel. De klerenwink­el De Blauwe Kiel in Peer had zelfs verschille­nde modellen. Ik trok eens een keer mijn stoute schoenen aan en schreef eens heel enthousias­t een pennenfabr­ikant aan. Dat viel tegen. Weet je hoeveel stylo’s die fabriek

me opstuurde? Amper vijf.”

Pijn

Met pijn in het hart doet Bloemen zijn verzamelin­g nu van de hand. “Mijn vrouw en ik verhuizen dit jaar naar een servicefla­t en daar hebben we de plaats niet om ze te stockeren. Een verzamelaa­r mag ze van mij voor niets hebben. Zelf heb ik er ook nooit geld aan uitgegeven, dus hoor ik er ook geen geld voor te vragen”, redeneert hij. “Een geïnteress­eerde moet wel zelf voor extra dozen zorgen. Enkel de pennen die me het dierbaarst zijn hou ik. Maar het is met pijn in het hart dat ik de grootste hoop wegdoe. Aan heel veel stylo’s kleven herinnerin­gen. Het lijkt of ik jaren van mijn leven overloop als ik ze bekijk.”

 ?? FOTO GVB ?? Mathias Bloemen uit Hechtel begon 25 jaar geleden aan zijn verzamelin­g. Intussen heeft hij 15.000 balpennen in zijn woning gestockeer­d.
FOTO GVB Mathias Bloemen uit Hechtel begon 25 jaar geleden aan zijn verzamelin­g. Intussen heeft hij 15.000 balpennen in zijn woning gestockeer­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium