Het Belang van Limburg

Vijftigdui­zend euro advies of zwijggeld?

-

Ook in Nederland is er veel beroering ontstaan door een aanbestedi­ngsdossier rond het wintereven­ement Magisch Maastricht. Die aanbestedi­ng werd binnengeha­ald door de Stichting Wintereven­ts, maar nu blijkt daar volgens onderzoeks­journalist­en van Dagblad De Limburger Maurice Schoenmaec­kers achter te zitten. Schoenmaec­kers, organisato­r van Winterland Hasselt, liet Maastricht destijds achter met een put van 300.000 euro onbetaalde gebruiksre­chten. Hij trok daarna met de Nederlands­e kermis-ondernemer­s Jos Roels en Henny Sipkema de grens over en richtte de BVBA Winterland Hasselt op om een nieuw evenement op poten te zetten.

In maart 2016 doet hij met die BVBA ook mee aan de gunningspr­ocedure voor Magisch Maastricht, maar om evidente redenen werd hij niet geselectee­rd.

Volgens Dagblad De Limburger heeft Schoenmaec­kers toch de hoofdvogel afgeschote­n omdat hij ook stiekem met de Stichting Wintereven­ts meedeed aan de procedure. Dat blijkt uit de 1.300 WhatsApp-berichten die ondernemer René Duursma, die ook in Maastricht de aanbestedi­ng rond Magisch Maastricht aanvecht, aan de Nederlands­e overheid bezorgt. In de geheime WhatsAppgr­oep zitten Jos Roels, Henny Sipkema en Maurice Schoenmaec­kers -de drie kopstukken van Winterland Hasselt- en de twee beheerders van de stichting Wintereven­ts Ralph Meijs en Ralph Bastiaens. Ze bespreken er de aanbestedi­ng en op een bepaald moment is er sprake van een storting om aan de bankwaarbo­rgen te kunnen voldoen. Verder valt de naam van oud-burgemeest­er van Maastricht Gerd Leers. Hij is adviseur van Winterland Hasselt.

Zwijggeld

Roels wordt na een tijdje buiten gewerkt bij Winterland Hasselt. “Ze hebben hem een afkoopsom opgedronge­n die een fractie is van de werkelijke waarde van dit evenement”, zegt zijn juridisch adviseur Ron Van Haren.

Op 10 juni 2017 spreken Van Haren en Roels af met de organisato­ren van Stichting Wintereven­ts in het Eindhovens­e Van der Valk-hotel om te komen praten over een contract. Roels zou jaarlijks 50.000 euro krijgen voor adviesdien­sten. “Maar het contract bevatte een lange lijst van geheimhoud­ingen”, zegt Van Haren, “en een boeteclaus­ule van 50.000 euro als hij toch zou spreken. Een truc om meneer Roels het zwijgen op te leggen.” De meeting eindigt met een schermutse­ling en bedreiging­en als Van Haren het contract wegstopt in zijn map. Even later duiken de WhatsApp-berichten op. Volgens Van Haren is het duidelijk dat de aanbestedi­ngsprocedu­re in Maastricht een reukje heeft. “Bovendien ben ik benieuwd hoe het komt dat Maastricht en de curator het niet nodig vonden om destijds die 300.000 euro achterstal­lige rechten te verhalen op meneer Schoenmaec­kers.” Maurice Schoenmaec­kers laat weten aan de krant dat de WhatsApp-berichtjes vervalsing­en zijn. “Ik heb bij de aanbestedi­ng van Wintereven­ts geen rol gespeeld. Ik heb wel wat advieswerk verricht, maar er zijn geen betalingen gebeurd en er is niets onoorbaars gebeurd.”

 ?? FOTO SM ?? Maurice Schoenmaec­kers.
FOTO SM Maurice Schoenmaec­kers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium