Het Belang van Limburg

Taskforce bekijkt wie schade eiercrisis moet betalen

Taskforce bekijkt wat mogelijk is

- Liliana CASAGRANDE

De ruzie België-Nederland lost niets op. Gelukkig is de consument nuchter genoeg en blijft die eieren eten

BRUSSEL -

Wie gaat de schade aan de eierboeren betalen? In theorie degene die de schade heeft veroorzaak­t, maar in de praktijk wordt er nu gekeken naar de Belgische overheid. Maar om tussen te komen, moet diezelfde overheid ook toestemmin­g krijgen van Europa. Een taskforce met vertegenwo­ordigers van regeringen en van de sector bekijkt wat mogelijk is. Gisteren was er al een eerste overleg, maar geld ligt er nog niet op tafel. De getroffen bedrijven mogen van Kris Peeters (CD&V) wel tijdelijke werklooshe­id inroepen en van Maggie De Block (Open Vld) krijgen ze uitstel op de sociale bijdragen voor werknemers. Vlaams viceminist­er-president Hilde Crevits (CD&V) bekijkt dan weer of er tijdelijke overbruggi­ngskrediet­en mogelijk zijn. Volgende week gaat Joke Schauvlieg­e (CD&V) nog eens samenzitte­n met de landbouwse­ctor en Philippe Muyters (N-VA) met de banken.

Danny COULIER Vlaamse pluimveeho­uders

Boeren hebben een zelf aangelegd spaarpotje dat ze kunnen aanspreken bij ziektes of bij kwaliteits­verlies, het sanitair fonds. Voor elk ei of elke kip die verkocht wordt, gaat er deel naar die pot. “Maar dat dient daar niet voor”, zegt Danny Coulier van de Vlaamse pluimvee- en konijnenho­uders. “Intussen betaalt de boer ook nog eens om zijn eieren te laten vernietige­n.” Coulier is trouwens boos omdat hij niet is uitgenodig­d voor de taskforce. “Zeer vreemd, want we zijn wel de grootste pluimvee-organisati­e van het land.”

Europa

Het Algemeen Boerensynd­icaat is wel uitgenodig­d. “We gaan nu bekijken welke soort steun mag van Europa”, zegt voorzitter Hendrik Vandamme. “Bijvoorbee­ld voor de vernietigi­ng, voor het voederen van dieren die geblokkeer­d zijn,… Na de dioxinecri­sis zijn er indertijd ook compensati­es gekomen. Toen heeft de overheid honderden miljoenen euro’s uitgetrokk­en. Europa heeft trouwens een budget voor landbouwcr­isissen.” Landbouwex­pert Luc Busschaert vreest echter dat we niet veel compensati­es van Europa kunnen verwachten. “Europa betaalt meestal maar een klein deel van de schade uit”, zegt hij. “Dat schommelt zo rond de 15 procent. Bovendien moet de pot door verschille­nde landen gedeeld worden.” Boerenbond stapt intussen naar de rechtbank om de schade te verhalen op wie die heeft veroorzaak­t. Hiervoor hebben zich 13 van de 86 bedrijven gemeld die de laatste maand geblokkeer­d waren. “Maar in die 86 zaten alle pluimveebe­drijven”, legt de woordvoerd­er van de Boerenbond uit. “Uiteindeli­jk zijn er daarvan zo’n 50 eierbedrij­ven en daar is de schade uiteraard groter.” In het totaal zijn er momenteel trouwens nog altijd 50 bedrijven geblokkeer­d, waarvan 21 legkipbedr­ijven. Dat is één minder dan maandag.

België-Nederland

Danny Coulier stoort zich intussen aan de ruzie tussen België en Nederland. “Dat lost niets op, integendee­l. Gelukkig is de consument nuchter genoeg en blijft die eieren eten. De verkoop is zelfs lichtjes gestegen, net omdat België meer eieren uitvoert naar Duitsland. Want Duitsland is afnemer van 40 procent van de Nederlands­e eieren. Uiteindeli­jk zijn ook maar 21 leghenbedr­ijven geblokkeer­d, dat is maar 10 procent van het totaal.”

Intussen hebben de Nederlands­e minister van Volksgezon­dheid Edith Schippers en staatssecr­etaris van Economisch­e Zaken Martijn van Dam laten weten waarom ze het parlement vorige week niets hebben verteld over de fipronil-melding die ze al in november 2016 binnenkreg­en. Met dat nieuws pakte onze minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) woensdag uit in de Kamer. Volgens de Nederlande­rs mochten ze die informatie niet delen omdat er een gerechteli­jk onderzoek liep naar de tip. Net hetzelfde argument waar FAVV zich een tijd lang achter verschool. Na die tip werden wel de stallen, maar niet de eieren gecontrole­erd. “Met de kennis van nu over de omvang van het gebruik en de aanwezighe­id van fipronil in eieren”, zouden ze daar nu anders over hebben geoordeeld.

Ducarme heeft ondertusse­n telefonisc­h contact gehad met staatssecr­etaris van Dam om te bekijken of ze verbinding­sofficiere­n kunnen aanduiden om info uit te wisselen. Ducarme heeft ook gepraat met collega’s in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Denemarken, en met de Europese commissari­s van Gezondheid en Voedselvei­ligheid Andriukait­is.

Roemenië

De lijst van landen die besmette eieren hebben ingevoerd, blijft intussen groeien. In Roemenië is gisteren een ton besmette eierdooier aangetroff­en, in Groot-Brittannië hebben ze al 700.000 besmette eieren gevonden. Ook Frankrijk, Zwitserlan­d, Italië en Polen kochten besmette eieren.

 ?? Foto BELGA ?? Besmette eieren worden vernietigd op een Nederlands­e boerderij. Wie de schade in België betaalt, is niet duidelijk.
Foto BELGA Besmette eieren worden vernietigd op een Nederlands­e boerderij. Wie de schade in België betaalt, is niet duidelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium