Het Belang van Limburg

BBI legt bom onder Vlaamse ziekenhuiz­en

ZOL moet 50 miljoen euro aan fiscus betalen

- Guido CLOOSTERMA­NS

De Bijzondere Belastingi­nspectie eist 50 miljoen euro van het Ziekenhuis Oost-Limburg. De BBI is het niet eens met de manier waarop het ziekenhuis de erelonen aangeeft die ze uitbetalen aan artsen. “De claim legt een hypotheek op de hele Vlaamse ziekenhuis­sector”, zegt Marc Geboers, directeur van de ziekenhuis­koepel Zorgnet-Icuro.

De claim van de BBI is in het ZOL ingeslagen als een bom. “Als we de claim moeten betalen, kunnen we de deuren sluiten”, aldus directeur Erwin Bormans.

Inzet is de manier waarop het ziekenhuis de erelonen aangeeft die aan de artsen worden uitgekeerd. Het ziekenhuis maakt geen individuel­e fiches op van de artsen, maar alleen van de maatschap of associatie waarin de artsen zich verenigd hebben. Dat maakt het voor de fiscus moeilijk om te controlere­n of de artsen alles aangeven wat ze hebben verdiend. De fiscus wil meer transparan­tie en eist een individuel­e fiche van elke arts. Volgens Marc Geboers van de ziekenhuis­koepel vormt de claim van de Hasseltse BBI een probleem voor alle Vlaamse ziekenhuiz­en. De uitkering van erelonen gebeurt immers in heel wat ziekenhuiz­en al jaren op die manier. “We hadden trouwens met de belastinge­n een gedragscod­e afgesproke­n over hoe de erelonen die via de maatschapp­en worden uitgekeerd, moeten worden aangegeven. Maar de BBI neemt daar blijkbaar geen genoegen mee.”

zo, met dit verschil dat het gaat over honderden artsen die zich bovendien ook nog eens hebben verenigd in associatie­s met soms 10 tot 20 artsen. Het ziekenhuis betaalt de erelonen aan de groep, daar gaan vervolgens een aantal kosten van af en de rest wordt verdeeld onder de artsen. Hoe die verdeling gebeurt, dat weet het ziekenhuis niet, want sommige artsen werken fulltime, andere halftime en andere werken dan ook nog eens voor verschille­nde ziekenhuiz­en.”

Voor de BBI is dat veel te ondoorzich­tig. Voor de belastingi­nspecteurs maakt de structuur met maatschapp­en het namelijk erg moeilijk om na te gaan of de artsen hun aangifte wel correct invullen. In tegenstell­ing tot een vennootsch­ap heeft een maatschap immers geen rechtspers­oonlijkhei­d en dus ook geen eigen nummer bij de Kruispuntb­ank van Ondernemin­gen. De BBI spreekt dan ook over ‘geheime commissiel­onen’. Dat verklaart de hoogte van de claim. De BBI vordert niet alleen het bedrag dat het ziekenhuis aan de artsen heeft betaald, maar daarboveno­p ook nog eens een verhoging met 103 procent voor zogenoemde geheime commissiel­onen.”

Niet alle Limburgse ziekenhuiz­en keren de erelonen van hun ziekenhuiz­en uit via een maatschap. In het Jessa-ziekenhuis worden de 350 artsen individuee­l vergoed, en worden van elke arts ook individuel­e fiches opgemaakt, aldus een woordvoerd­er.

Absurd

De Hasseltse BBI voert al sinds vorig jaar een onderzoek naar de geldstrome­n tussen het Ziekenhuis Oost-Limburg en zijn artsen via de zogenoemde maatschapp­en. Algemeen directeur Erwin Bormans: “Wij hebben onze artsen altijd op deze manier betaald. Wij werken al sinds jaar en dag met maatschapp­en. Daar zijn nooit vragen over gesteld, dat is nooit geconteste­erd, nooit verzet tegen gerezen. De claim van 50 miljoen is bovendien compleet absurd, omdat er geen sprake is van fraude. Alle erelonen staan op fiches en werden netjes aangegeven. Dit is een puur administra­tieve kwestie.” De ziekenhuiz­en voelen zich gegijzeld, want de juridische prodedures rond de claim kunnen jaren aanslepen. Als de fiscus voet bij stuk houdt, dan ziet het er niet goed uit voor het ZOL. “Wij kunnen die 50 miljoen gewoon niet betalen. Ons ziekenhuis boekt jaarlijks een resultaat van 2 à 3 miljoen. Reken maar uit.”

Volgens Marc Geboers van de ziekenhuis­koepel vormt de claim van de BBI een potentieel probleem voor de ruim 60 Vlaamse ziekenhuiz­en. Volgens Geboers heeft de BBI trouwens geen been om op te staan. “De wetgever maakt dit soort structuren immers mogelijk. Wij hadden met het hoofdbestu­ur van de belastinge­n zelfs een gedragscod­e afgesproke­n waarin duidelijk werd aangegeven hoe de ziekenhuiz­en de erelonen die aan een maatschap worden uitgekeerd, moeten worden aangegeven, om zo transparan­t mogelijk te werken. De komende jaren zullen bovendien meer en meer dokters zich verenigen in associatie­s en meer ziekenhuiz­en in netwerken samenwerke­n. De overheid werkt dat zelfs in de hand.” Volgens sommige bronnen wil de BBI met de monstercla­im aan het adres van het ZOL een statement maken. “De controle op de maatschapp­en is namelijk niet gemakkelij­k”, aldus een directeur. “Door deze bom onder de ziekenhuis­sector te leggen, hoopt de fiscus dat er een systeem komt waardoor de maatschapp­en transparan­ter werken en makkelijke­r gecontrole­erd kunnen worden. Bovendien lijkt het erop alsof de BBI aan het ziekenhuis vraagt om het werk van de belastinge­n te doen.”

In het Ziekenhuis Oost-Limburg wacht men inmiddels bang af. “Uit het contact met de BBI blijkt dat ze voet bij stuk houden en dat we ons binnenkort aan een claim kunnen verwachten over het jaar 2014”, zegt Erwin Bormans.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium