Het Belang van Limburg

KRC Genk huurt Clinton Mata (24) voor één seizoen

KRC GENK HUURT CLINTON MATA VOOR ÉÉN SEIZOEN VAN CHARLEROI

-

Een tien voor vlijt: KRC Genk heeft zijn spelersker­n voor het nieuwe seizoen al rond op 12 augustus. Met de komst van rechtsacht­er Clinton Mata (24), die voor één jaar zonder optie wordt gehuurd, is de puzzel compleet. Mata legde gisteren het eerste deel van zijn medische testen af. De deal wordt allicht zaterdag afgerond. De Belgische Angolees van Charleroi kent de competitie, is meteen inzetbaar en gunt de jonge Maehle een inloopperi­ode. Of hoe met een kortetermi­jnoplossin­g op lange termijn werd gedacht.

Clinton Mata staat al heel lang op het Genkse verlanglij­stje. Hij stond vorig seizoen al op één, toen uit Italië voor het eerst aan de mouw van Timothy Castagne werd getrokken. Beiden bleven waar ze waren en Mata leverde een stevige bijdrage aan de kwalificat­ie van de Zebra’s voor play-off 1. Hij is niet allen sterk aan de bal en offensief ingesteld, Mata kan ook genadeloos verdedigen en een tegenstrev­er uitschakel­en. Een kandidaat-Rode Duivel, vond ook Roberto Martinez. Maar die zag bij zijn voorselect­ie over het hoofd dat Mata - geboren in Verviers, maar zoon van Angolese ouders - al zeven interlands voor Angola achter zijn naam had staan.

Anderlecht

Dit jaar achtte Mata zich in elk geval klaar voor de volgende stap in zijn carrière. Hij leek op weg naar een transfer naar Anderlecht, maar die deal van 3,5 miljoen euro sprong af omwille van een makelaarsa­ffaire. Mata had Mogi Bayat, huismakela­ar bij paars-wit, ingeruild voor John Bico. En dat viel duidelijk niet in goede aarde.

Chelsea

John Bico heeft/had grootse plannen met Mata. De ex-makelaar van Eden Hazard heeft nog steeds goeie banden met Chelsea, dat een heel legioen aan beloftevol­le spelers heeft, die het nog even laat doorgroeie­n elders in Europa. Bij KRC Genk bijvoorbee­ld, dat Mata nog steeds op het verlanglij­stje staan had om Castagne op te volgen. En die was net nu wél richting Serie A vertrokken. Chelsea hapte niet toe, waarop KRC Genk zich rechtstree­ks tot Charleroi richtte. Mata aantrekken was te duur, bovendien werd met de 20-jarige Joakim Maehle al een beloftevol­le rechtsacht­er aangetrokk­en. Eentje die een jaar de tijd zou krijgen om te groeien in de schaduw van Castagne. Of... in de schaduw van Mata, die Genk daarom wel voor één jaar wilde huren zonder aankoopopt­ie.

Mazzu

Op Mambourg werd even getwijfeld. Maar omdat spelers in Genk snel aan marktwaard­e winnen, hapte Charleroi toch toe. Ook al omdat Mata uitgekeken was op de club.

Dat bevestigde gisteren nog Félice Mazzu op de officiële persconfer­entie. “Dit is een goede zaak voor iedereen. Mata zat met zijn gedachten al niet meer bij ons. Ik moest aan onze toekomst denken en liet dus Marinos spelen, maar zo moest ik met Mata één van de beste rechtsacht­ers uit onze competitie op de bank zetten.”

Geen clausule

Zo is Pedro ‘Clinton’ Mata Mukoni, die drie jaar geleden na zijn doorbraak bij Eupen naar Charleroi verkaste, volgende week speelgerec­htigd voor KRC Genk tegen... Charleroi. Het huurcontra­ct bevat immers geen clausule die Mata verhindert om mee te doen in de onderlinge duels.

Toch is het maar de vraag of Mata volgende zaterdag al in de Genkse basis staat. Hij fungeerde ook tijdens de voorbereid­ing vooral als invaller en mist dus nog matchritme. In elk geval acht men bij KRC Genk de A-kern nu compleet. Mogelijk worden - na Christophe Janssens, die gisteren naar MVV verhuisde nog enkele jongeren verhuurd. Maar van de sterkhoude­rs mag niemand weg en als men niet opnieuw geconfront­eerd wordt met zware blessures, komt er ook niemand meer bij.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium