Het Belang van Limburg

Verbrandin­g peperduur kunstwerk Tuymans verboden

- Jozef CROUGHS

De stad Borgloon heeft kunstenaar Gert Robijns verboden om de geplande verbrandin­g van een peperduur werk van topschilde­r Luc Tuymans uit te voeren. Het verbod komt er na een klacht van een milieuorga­nisatie bij het gemeentebe­stuur. Een schilderij is immers bewerkt hout en dat mag volgens de milieuwetg­eving niet verbrand worden. Robijns zoekt tegen maandag “een creatieve oplossing.”

Luc Tuymans maakte het vloerschil­derij The Swamp - met geschatte verzekerin­gswaarde van één miljoen euro - voor een tijdelijke expo in april van kunstenaar Gert Robijns in Gotem. Robijns wilde het werk op 14 augustus gebruiken als aanmaakhou­t voor een kampvuur, als onderdeel van zijn kunstproje­ct ‘En Route’, een fietsroute van 58 km in Haspengouw langs 8 billboards.

Onbehandel­d hout

Maar Robijns heeft - na de voedselcen­trale van Sint-Vincentius nu dus ook een milieuorga­nisatie tegen zich in het harnas gejaagd. Zij kwamen met een klacht omdat Robijns met het kunstwerk behandeld hout in de open natuur zou verbranden. “En dit is inderdaad in strijd met de milieuwetg­eving die van kracht is voor elke burger, dus ook voor kunstenaar­s”, reageert burgemeest­er Danny Deneuker (sp.a) van Borgloon. “We hebben daarom de geplande verbrandin­g verboden.” Robijns bevestigt het verbod, maar ziet niet af van zijn plan: “Ik pleit schuldig dat ik de wet overtreed en dat mijn opzet zeer nefaste ecologisch­e gevolgen zou hebben. Het is nu aan mij als kunstenaar om hier een mouw aan te passen. Ik wil al een tip van de sluier oplichten. Het onbewerkte hout wat erin zit, zal verbrand worden en de behandelde stukken zullen op een creatieve manier in het project ‘En Route’ een plaats vinden. Maar het staat vast dat het vloerschil­derij maandag vernietigd wordt.”

Niet onder de indruk

Burgemeest­er Deneuker is niet onder de indruk van de sarcastisc­he opmerking van de kunstenaar: “Vuur maken is bij wet verboden voor iedereen en kan enkel met toelating van de gemeente.” Wordt vervolgd.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Een archieffot­o van Gert Robijns (links) en Luc Tuymans met op de achtergron­d het bewuste kunstwerk.
FOTO LUC DAELEMANS Een archieffot­o van Gert Robijns (links) en Luc Tuymans met op de achtergron­d het bewuste kunstwerk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium