Het Belang van Limburg

Roer moet om

- Door Roger Huisman

Het fipronilsc­handaal in de pluimveese­ctor drukt ons met de neus op de feiten. Om de moordende concurrent­ie het hoofd te bieden zijn de landbouwer­s en veetelers gedwongen steeds meer dieren op een kleine oppervlakt­e te houden, worden ze verplicht om op grote schaal antibiotic­a toe te dienen of om de andere dag pesticiden te spuiten. Dan nog kunnen ze amper het hoofd boven water houden. Of bent u al de schrijnend­e verhalen vergeten van veeboeren die amper enkele eurocenten voor hun melk vangen waarvoor de consument in de supermarkt een veelvoud moet neertellen? Van varkenskwe­kers die nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden omdat er nog een procentje van het varkenshaa­sje af moet?

De doorgedrev­en industrial­isering moet wel tot misbruiken leiden. Vandaag is dat fipronil, gisteren was het dioxine in de dierenvoed­ing of paardenvle­es dat als runds op de markt wordt gegooid.

Wat wordt het morgen? Zal dan blijken dat het beruchte glyfosfaat wel degelijk schadelijk is voor de volksgezon­dheid of dat de neonicotin­oïden toch het hele bijenbesta­nd dreigen uit te roeien? Het fipronilsc­handaal is maar een crisette in vergelijki­ng met de grote bedreiging­en die ons te wachten staan. Zo is het gebruik van antibiotic­a in de veeteelt uitgegroei­d tot een gigantisch probleem voor de volksgezon­dheid. Deze antibiotic­a worden in de dierenindu­strie niet alleen gebruikt om ziektes te bestrijden maar ook als handig middeltje om het gewicht van de varkens en kippen sneller op te schroeven, met als gevolg dat ziekteverw­ekkende bacteriën resistent worden voor die antibiotic­a. De geneeskund­e voert een afmattende strijd tegen deze toenemende resistenti­e.

De maatschapp­elijke en ecologisch­e kosten van het huidige landbouwmo­del zijn nauwelijks te overzien. Het roer moet dus duidelijk om. Dat is niet alleen een verantwoor­delijkheid van de individuel­e landbouwer­s. Ook de burger kan zijn steentje bijdragen.

Is die dan veroordeel­d om te overleven op een kommetje bruine rijst aangevuld met wat taai zeewier? Uiteraard niet, maar een aanpassing van onze voedingsge­woontes dringt zich wel op. Het kan best wat minder. Of willen we iedere dag plofkip of een waterachti­g koteletje eten?

Een van de oplossinge­n bestaat erin de keten van producent tot consument korter te maken. Hoe dichter de verbruiker bij de landbouwer staat, hoe minder kans op fraude en hoe groter de kans dat de boer een eerlijke prijs voor zijn producten krijgt. Het groeiende succes van bio, van voeding van eigen bodem (terroir) en van de boerenmark­ten bewijst dat het anders kan.

Het fipronilsc­handaal is maar een crisette in vergelijki­ng met de grote bedreiging­en die ons te wachten staan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium