Het Belang van Limburg

EIERCRISIS TOT IN HONGKONG

Ook huiszoekin­gen bij bedrijven in Neerpelt en Meeuwen-Gruitrode

- Liliana CASAGRANDE

De fipronilcr­isis heeft ook Azië bereikt. In Hongkong worden sinds vorige week eieren uit de rekken gehaald. Wereldwijd zijn nu al achttien landen door de eiercrisis getroffen. Vrijdag raakte ook bekend dat er in Limburg, in het kader van het gerechteli­jk onderzoek naar de oorzaak van de fipronilcr­isis, niet alleen huiszoekin­gen zijn geweest bij een bedrijf in Lommel, maar ook in Meeuwen-Gruitrode en Neerpelt.

NEERPELT/MEEUWEN-GRUITRODE -

Tijdens de huiszoekin­gen donderdag in België en Nederland, zouden er ook bedrijven in Neerpelt en Meeuwen-Gruitrode gecontrole­erd zijn, al wil niemand dit bevestigen. In Lommel vielen de speurders binnen in het magazijn van een dierenspec­iaalzaak uit Arendonk. Patrick R. van het betrokken bedrijf Poultry Vision uit Weelde heeft ooit voor die zaak gewerkt. Volgens de eigenaar in Lommel hebben de speurders echter niets verdachts gevonden.

Wereldwijd

Momenteel zijn er in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland pluimveebe­drijven geblokkeer­d omdat de stallen er gereinigd werden met fipronil. Maar de eieren uit die bedrijven zijn al verder geraakt, tot in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Polen, Roemenië, Tsjechië, Slovakije, Slovenië, Denemarken, Zwitserlan­d en zelfs Hongkong. “Het wil niet zeggen dat er in al die landen besmetting­en vastgestel­d zijn”, benadrukte Europees Commissiew­oordvoerde­r Daniel Rosario. “Het betekent wél dat ze daar eieren van de in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk geblokkeer­de bedrijven hebben ingevoerd. Het wil ook zeggen dat het tracerings­systeem werkt.”

In Hongkong publiceerd­e het plaatselij­ke voedselage­ntschap op 4 augustus de fipronilwa­arden van twee stalen Nederlands­e eieren, die boven de limiet lagen. Die ligt in dat land overigens een pak lager dan bij ons. In Hongkong worden eieren ook al jaren gecontrole­erd op fipronil, iets wat hier tot nu toe niet gebeurde. Wie een product importeert dat te veel pesticiden bevat, riskeert er 50.000 euro boete of zes maanden cel. Frankrijk beweerde vrijdag dat de besmetting bij hen teruggaat tot in april, al is het onduidelij­k hoe ze aan die datum komen.

Niets aan de hand

Vrijdagavo­nd meldde het Federaal Voedselage­ntschap (FAVV) dat er niets aan de hand was met negen van de tien loten eieren die dinsdag werden teruggeroe­pen. Dat gebeurde nadat in één staal een fipronilge­halte boven de Europese grenswaard­e was gevonden, het enige tot nu toe. Enkel eieren met het lotnummer 3BE3114 kunnen nog steeds best niet geconsumee­rd worden, meldt het FAVV.

Na deze laatste analyses zijn in ons land nog 47 van de 86 pluimveebe­drijven die klant waren bij ChickFrien­d uit Nederland of Poultry Vision uit Weelde, geblokkeer­d. Het gaat om 18 legkipbedr­ijven en 29 andere opfokbedri­jven. “Die opfokbedri­jven blijven geblokkeer­d tot blijkt dat er geen fipronil meer in de kippen zit”, zegt Katrien Beullens.

Na hoeveel tijd de ontluizer uit de kippen verdwijnt, wordt momenteel nog onderzocht. “Bij kippen die in kooien zitten, halveert de fipronil na een week. Bij scharrelki­ppen daalt het gehalte na een week met 30 procent”, zegt Danny Coulier van de Vlaamse pluimvee- en konijnenho­uders. “Veel boeren hebben hun kippen nu op de weide gezet. We doen er alles aan om de kippen niet te moeten vernietige­n.”

Het FAVV gaat nu ook niet enkel de eieren maar ook het vlees van legkippen onderzoeke­n. Want als kippen uitgelegd zijn, worden ze geslacht.“Voor braadkippe­n is er geen probleem omdat die jong geslacht worden, op een leeftijd dat ze nog geen last hebben van bloedluize­n”, meldt het FAVV. “Legkippen die uiteindeli­jk als soepkip worden verkocht, worden ook gecontrole­erd op fipronil. Elk kippenbedr­ijf in ons land wordt intussen gemonitord, verdacht of niet. We voeren daarbij lukrake controles uit.”

Nederland

Zowel het gerecht in België als in Nederland probeert er intussen achter te komen in welke producten Poultry Vison de fipronil heeft verwerkt. Zo onderzoekt het FAVV het product Mite-protect, dat Poultry Vision leverde aan veeartsen als ontluizing­sproduct waarin fipronil was verwerkt voor particulie­r gebruik, meldt Gazet van Antwerpen. Fipronil zat verder ook in Copper Boost, een voedingssu­pplement voor kippen, schrijft De Telegraaf. Het product is te koop bij Poultry Vision, het bedrijf van de Belg Patrick R., en op de site van het Nederlands­e Pro-Farma.

Nick H., de eigenaar van Pro-Farma, ontkent dat hij het middel met fipronil heeft geleverd en schuift de schuld in de schoenen van Patrick R., zijn vroegere zakenpartn­er. Hij beweert ook dat hij vorig jaar de autoriteit­en inlichtte over de praktijken van R., nadat hij de samenwerki­ng verbrak omdat hij vermoedde dat de Belg verboden middelen gebruikte. “Nadat we onze samenwerki­ng hadden verbroken, had ik nog toegang tot zijn oude e-mailaccoun­t”, zegt H. “Daarop kwamen mails binnen van de Roemeense fabrikant over de levering van fipronil.”

 ??  ?? In achttien landen worden nu al eieren uit de winkelrekk­en genomen en pluimveebe­drijven onderzocht. De fipronilcr­isis treft onder meer (in wijzerzin) Roemenië, Hongkong, Frankrijk, Duitsland, België en Nederland. In Limburg waren er huiszoekin­gen in...
In achttien landen worden nu al eieren uit de winkelrekk­en genomen en pluimveebe­drijven onderzocht. De fipronilcr­isis treft onder meer (in wijzerzin) Roemenië, Hongkong, Frankrijk, Duitsland, België en Nederland. In Limburg waren er huiszoekin­gen in...
 ?? FOTO VTM NIEUWS ?? In Lommel werd het magazijn van dierenspec­iaalzaak Schippers onderzocht.
FOTO VTM NIEUWS In Lommel werd het magazijn van dierenspec­iaalzaak Schippers onderzocht.
 ?? FOTO'S AFP/BELGA ??
FOTO'S AFP/BELGA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium