Het Belang van Limburg

Gratis roereieren op circuit Zolder

-

Wie de zwaargetro­ffen pluimveebe­drijven in ons land een hart onder de riem wil steken, moet op zondag 20 augustus naar het circuit van Zolder. Daar delen de organisato­ren van de 24 uur gratis roereieren uit.

HEUSDEN-ZOLDER -

“Het heeft ons erg getroffen dat zo veel eigenaars van kippenbedr­ijven lijden onder deze crisis”, zegt directeur Sven Prybilla van het circuit in Zolder. “Dus wilden we iets voor hen doen. En omdat we tijdens de organisati­e van de 24 uur van Zolder al met ruim 500 mensen op de been zijn vanaf half zeven ’s ochtends, groeide het idee om iedereen een vers eierontbij­t te serveren. En we beperken ons daarbij niet tot de medewerker­s, ook bezoekers van het evenement mogen mee aanschuive­n met hun bordje. En uiteraard gaan we er voor zorgen dat het om veilige eitjes gaat.” Uit die mails bleek ook dat het middel werd verkocht aan ChickFrien­d. Niettemin wordt H. nu in Nederland beschouwd als een verdachte. “Volstrekt ten onrechte”, zegt hij. “R. is na de samenwerki­ng de naam Pro-Farma blijven gebruiken, terwijl dit mijn eigendom is. Maar ik weet niets van pluimvee. Ik heb twee weken geleden vrijwillig meegewerkt aan een huiszoekin­g en ben ook al verhoord.”

Mei 2016

Agro R, het bedrijf achter Poultry Vision, heeft in 2015 143.666 euro winst gemaakt, acht keer zoveel als de vijf jaar voordien. Dat kan betekenen dat hun stalreinin­gsmiddel met fipronil toen populair werd. De Nederlands­e krant NRC ontving ook al facturen van fipronil die dateren van 2016. In de Kamer verwees Jean-Marc Nollet (Ecolo) eerder deze week ook al naar een Roemeense factuur voor 3.000 liter fipronil aan een Belgisch bedrijf. Die dateerde al van 8 mei 2016.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium