Het Belang van Limburg

“Meestal beslis ik pas een week op voorhand of ik ga”

Steeds meer festivalga­ngers kopen ticket op de valreep tweedehand­s

- Thomas JANSEN

Steeds meer mensen laten de officiële ticketverk­oop van concerten en festivals bewust aan zich voorbijgaa­n, om dan op de valreep toch tweedehand­s een kaartje te kopen. De mogelijkhe­den daartoe zijn de voorbije jaren immers steeds veiliger geworden. Bovendien kunnen festivalga­ngers zo niet alleen het weer en hun agenda afwachten, maar ook financieel wordt hun geduld vaak beloond. “Meestal beslis ik pas een week op voorhand of ik ga”, zegt Genaux Gielen (21) uit Riemst, één van de 1,7 miljoen gebruikers van doorverkoo­psite Ticketswap.

Nochtans wordt er – terecht – regelmatig gewaarschu­wd voor het doorverkop­en van tickets. Wie in het wilde weg een duur festivalka­artje overkoopt, riskeert immers bedot te worden met een ongeldig ticket. Net daarom richtte Nederlande­r Hans Ober in 2012 de website Ticketswap op. “Met onze website willen we een platform aanbieden waar iedereen veilig aan elkaar tickets kan doorverkop­en, aan een correcte prijs”, zegt Ober. “Zo moet iedereen die iets wil verkopen, zich eerst registrere­n en daarna zijn ticket uploaden. Dat ticket wordt automatisc­h gecontrole­erd op geldigheid. We worden steeds beter in het opsporen van vervalsing­en, waardoor het nu bijna onmogelijk is om nog een ongeldig ticket via ons te verkopen. En als er toch iemand fraudeert, hebben we zijn gegevens en zijn bankrekeni­ngnummer.”

Om woekerprij­zen tegen te gaan, mag een ticket ook maximum twintig procent meer kosten dan de originele verkooppri­js. Ticketswap int tien procent van dat bedrag. Voor een kaartje van 20 euro, betaalt de koper 21 euro, en krijgt de verkoper 19 euro.

Wij werken niet met hen samen omdat we zelf een omruildien­st hebben waar tickets doorgegeve­n kunnen worden Frederik LUYTEN

Pukkelpop

Dimitri Vegas en Like Mike

Daar maalt de festivalga­nger duidelijk niet om. Op vijf jaar tijd telt de website al 1,7 miljoen gebruikers, vooral in Nederland en België. Genaux Gielen uit Vroenhoven (Riemst) is één van hen. Hij ging al naar Summerfest­ival, Laundry Day en een optreden van Dimitri Vegas en Like Mike in het Sportpalei­s, telkens via Ticketswap. “Dat was bovendien bijna altijd goedkoper dan de officiële ticketprij­s”, zegt Genaux. “Het is echt een kwestie van vraag en aanbod. Ik heb gehoord dat er zelfs festivals zijn die hun ticketverk­oop iets vroeger sluiten, net omdat dan de prijzen op Ticketswap beginnen te stijgen. Maar het is mij niet om dat geld te doen, wel omdat ik maanden op voorhand nog niet weet of ik wel zal kunnen en willen gaan. Nu begin ik meestal een week op voorhand te kijken op de website, vooral voor kleinere festivals. Voor de grote festivals zoals Tomorrowla­nd en Pukkelpop vind je niet altijd iets.”

Pukkelpop

Dat is logisch, omdat die festivals niet samenwerke­n met Ticketswap. En dat is vereist, aangezien de tickets op naam zijn en niet zomaar doorgegeve­n kunnen worden. Daardoor is er op dit moment op de Nederlands­e doorverkoo­psite wel vraag naar 1.200 Pukkelpop-tickets, maar zal er geen enkel kaartje verkocht worden. “Wij werken niet met hen samen omdat we zelf een omruildien­st hebben waar tickets doorgegeve­n kunnen worden”, zegt Frederik Luyten van Pukkelpop, dat woensdag start.

 ?? HEMERIJCKX
FOTO KAREL ?? Genaux Gielen (21) uit Riemst koopt vooral tickets voor kleinere festivals via Ticketswap.
HEMERIJCKX FOTO KAREL Genaux Gielen (21) uit Riemst koopt vooral tickets voor kleinere festivals via Ticketswap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium